Vechtpartijen in Catalonië afgelopen weekend verontrusten de politie

Vechtpartijen in Catalonië afgelopen weekend verontrusten de politie
Beeld: @mossos / X

Vechtpartijen in Catalonië afgelopen weekend verontrusten de politie

Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Afgelopen weekend kwam het in verschillende Catalaanse gemeenten tot confrontaties tussen jongeren. Bij verschillende gevechten werden ook wapens gebruikt. De politie vraagt de Catalaanse Generalitat met aandrang serieus over het probleem na te denken.

Dit weekend grepen de Mossos in op verschillende plaatsen in Catalonië. In Molins de Rei werden stenen naar de politie gegooid en containers in brand gestoken. In Vic werd na een gevecht een man naar het ziekenhuis gebracht waar twee vingers moesten worden geamputeerd. En in Lloret de Mar kwamen zelfs messen te pas bij gevechten aan de discotheken. 

In Molins de Rei (Barcelona) waren de gevechten het hevigst. Tijdens het festa major kwam het tot een confrontatie tussen de politie en zo’n 300 jongeren. Er werden winkels geplunderd en vuilbakken in brand gestoken. De politie kon een aantal onder hen arresteren en bevestigt dat ze allemaal van buiten de gemeente afkomstig waren.

Nadat vorig weekend al een zwaar gevecht plaatsvond in Manresa, vraagt de politie de overheid om bij het probleem stil te staan. De politie wil geen paniek zaaien, maar ziet wel een tendens die de verkeerde richting uit gaat. “Het is steeds zorgwekkender”, klinkt het bij de politie. De overheid zegt dat het probleem bestudeerd wordt. In februari werd zo al het Daga plan aangekondigd: een speciale operatie ter preventie van gevechten met wapens. Een van de taken van het comité is verklaren waarom die zo veel vaker voorkomen. Een doel dat voorlopig nog niet bereikt is.

Vorig jaar namen de misdaad tegen de autoriteiten, de weerstand en de ongehoorzaamheid met 54% toe in vergelijking met 2019. Veel jongeren gaan ’s nachts stappen met een mes op zak. Bij de politie klinkt terecht de vraag waarom dat nodig is. Het is dringend tijd te bekijken wat er aan de hand is met de mentaliteit van jongeren en hoe het geweld kan worden ingedijkt.

Ga naar de inhoud