De stadswijk van het zeer Catalaanse Girona welke zichzelf tot Spaans grondgebied heeft verklaard

c57ea2805f76cb192f780de3c8f713fc

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

GIRONA – De ex-regiopremier van Catalonië Carles Puigdemont genoot afgelopen zaterdag in volle teugen van de aandacht die hij kreeg in de provinciale en zeer separatistische stad Girona. De dag nadat hij samen met zijn regering en in het Catalaanse parlement de Catalaanse Republiek verkondigde en enkele uren later door de Spaanse regering uit zijn ambt was gezet, besloot Puigdemont samen met zijn vrouw en vrienden iets te gaan eten in een restaurant op het plein van het gemeentehuis. Dit was uiteraard een symbolisch gebeuren maar dat had hij niet kunnen doen in de wijk Vila-roja in Girona want daar is Puigdemont zeer zeker niet welkom.

Zoals we nu weten genoot Carles Puigdemont (volgens sommigen zoals altijd) met volle teugen van de aandacht in Girona afgelopen zaterdag maar zoals we nu inmiddels weten wist de ex-regiopremier nog geen dag daarna zijn koffers te pakken en naar Brussel te vertrekken om internationale steun te vragen en om ongestoord en in vrijheid verder te kunnen werken aan het opzetten van de Catalaanse Republiek om later niet terug te keren om voor de rechter te verschijnen. Dat leuke pers-wandelingetje had Puigdemont zeker niet kunnen doen in de Vila-roja wijk in dezelfde stad want dat is door de inwoners tot “territorio español” verklaart, ofwel Spaanse grondgebied en Puigdemont is bijna een “persona non grata”.

De inwoners van deze wijk willen niets weten van een afscheiding van Spanje en aan de gevels van de huizen zijn alleen Spaanse vlaggen te zien maar niet de zogenaamde onafhankelijkheidsvlag de estelada en ook niet de Catalaanse vlag senyera. De wijk Vila-roja in het oosten van de provinciale hoofdstad Girona is altijd al rebels geweest en de inwoners menen dat als Catalonië zichzelf in staat stelt om de onafhankelijkheid te verkondigen, zij hetzelfde kunnen doen en zich af te scheiden van Catalonië.

Vila-roja is als het ware een klein dorp dat weigert te worden veroverd door het catalanisme of eigenlijk meer separatisme. Om dat aan te geven hangen de gevels vol met Spaanse vlaggen die de inwoners, naar eigen zeggen, bij de lokale Chinese winkel hebben gekocht die daar waarschijnlijk een leuk fortuin mee verdient heeft. Boven de straat hangt een groot spandoek met daarop “Bienvenidos a españa” en posters met de teksten “Vila-roja es españa”.

De Vila-roja wijk is een wijk van harde werkers en kinderen van Spaanse migranten die lang geleden vanuit heel Spanje, met name Andalusië, naar Catalonië zijn vertrokken om te werken. Het is een wijk waar separatisten niet zomaar een wandeling gaan maken of een biertje gaan drinken want welkom zijn ze er niet. Net zoals Puigdemont die zich zelfs bijna nooit heeft laten zien in deze wijk toen hij de burgemeester was van de stad Girona.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Het is nu weer mogelijk om te reageren op onze artikelen, altijd met respect voor anderen en altijd op de juiste en correcte manier. We hebben veel last gehad van spam reacties waardoor er technische problemen waren. We hebben geprobeerd dit op te lossen en hopelijk gaat het nu beter. Als u een reactie plaatst met daarin een link (zoals een andere website of YouTube) dan dient dit altijd handmatig door ons goedgekeurd te worden en dat kan even duren (we zitten niet 24 uur achter de pc). Ook worden reacties met bepaalde woorden, zinnen en opmerkingen automatisch verwijderd of geblokkeerd en soms halen wij deze zonder opgaaf van reden handmatig weg. Je kunt uiteraard ook altijd naar onze Facebook pagina en Facebook groep gaan.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
4 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.