De stadswijk van het zeer Catalaanse Girona welke zichzelf tot Spaans grondgebied heeft verklaard

c57ea2805f76cb192f780de3c8f713fc

De stadswijk van het zeer Catalaanse Girona welke zichzelf tot Spaans grondgebied heeft verklaard

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

GIRONA – De ex-regiopremier van Catalonië Carles Puigdemont genoot afgelopen zaterdag in volle teugen van de aandacht die hij kreeg in de provinciale en zeer separatistische stad Girona. De dag nadat hij samen met zijn regering en in het Catalaanse parlement de Catalaanse Republiek verkondigde en enkele uren later door de Spaanse regering uit zijn ambt was gezet, besloot Puigdemont samen met zijn vrouw en vrienden iets te gaan eten in een restaurant op het plein van het gemeentehuis. Dit was uiteraard een symbolisch gebeuren maar dat had hij niet kunnen doen in de wijk Vila-roja in Girona want daar is Puigdemont zeer zeker niet welkom.

Zoals we nu weten genoot Carles Puigdemont (volgens sommigen zoals altijd) met volle teugen van de aandacht in Girona afgelopen zaterdag maar zoals we nu inmiddels weten wist de ex-regiopremier nog geen dag daarna zijn koffers te pakken en naar Brussel te vertrekken om internationale steun te vragen en om ongestoord en in vrijheid verder te kunnen werken aan het opzetten van de Catalaanse Republiek om later niet terug te keren om voor de rechter te verschijnen. Dat leuke pers-wandelingetje had Puigdemont zeker niet kunnen doen in de Vila-roja wijk in dezelfde stad want dat is door de inwoners tot “territorio español” verklaart, ofwel Spaanse grondgebied en Puigdemont is bijna een “persona non grata”.

De inwoners van deze wijk willen niets weten van een afscheiding van Spanje en aan de gevels van de huizen zijn alleen Spaanse vlaggen te zien maar niet de zogenaamde onafhankelijkheidsvlag de estelada en ook niet de Catalaanse vlag senyera. De wijk Vila-roja in het oosten van de provinciale hoofdstad Girona is altijd al rebels geweest en de inwoners menen dat als Catalonië zichzelf in staat stelt om de onafhankelijkheid te verkondigen, zij hetzelfde kunnen doen en zich af te scheiden van Catalonië.

Vila-roja is als het ware een klein dorp dat weigert te worden veroverd door het catalanisme of eigenlijk meer separatisme. Om dat aan te geven hangen de gevels vol met Spaanse vlaggen die de inwoners, naar eigen zeggen, bij de lokale Chinese winkel hebben gekocht die daar waarschijnlijk een leuk fortuin mee verdient heeft. Boven de straat hangt een groot spandoek met daarop “Bienvenidos a españa” en posters met de teksten “Vila-roja es españa”.

De Vila-roja wijk is een wijk van harde werkers en kinderen van Spaanse migranten die lang geleden vanuit heel Spanje, met name Andalusië, naar Catalonië zijn vertrokken om te werken. Het is een wijk waar separatisten niet zomaar een wandeling gaan maken of een biertje gaan drinken want welkom zijn ze er niet. Net zoals Puigdemont die zich zelfs bijna nooit heeft laten zien in deze wijk toen hij de burgemeester was van de stad Girona.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.