Eerste Spaanse stad waar je niet harder dan 10 km/uur mag rijden

Eerste Spaanse stad waar je niet harder dan 10 km/uur mag rijden
Beeld: 123rf

PONTEVEDRA – De stad Pontevedra in Galicië heeft de eer de eerste stad van Spanje te zijn waar een snelheidslimiet geldt van 10 km/uur. Dat is dezelfde snelheid die fietsers mogen rijden op fietspaden. Uiteraard geldt deze snelheidslimiet niet op alle straten in de stad maar alleen in het oude centrum.

Pontevedra is de eerste stad met een snelheidsbeperking van 10 km/uur op verschillende plaatsen in het centrum van de stad waar het tot nu toe mogelijk was 20 km/uur te rijden. Ondanks de 20 km/uur vonden er toch nog regelmatig aanrijdingen plaats op bepaalde straten waarna de gemeente besloot om een 10 km/uur limiet in te voeren.

Deze snelheidslimiet geldt voor straten in het historische centrum die zowel door voetgangers als automobilisten gebruikt worden (plataforma unica) en waar geen duidelijke afscheiding is tussen het deel voor de voetgangers en dat deel voor de auto’s.

In het historische centrum gaat het over de volgende straten: Camino Portugués, O Gorgullón, Arzobispo Malvar, Plaza de España, Michelena, Riestra, Gutiérrez Mellado, Plaza de la Peregrina en het eerste deel van de Calle Benito Corbal.

Overigens mogen voetgangers volgens deze krant ook niet sneller lopen dan 5 km/uur want als er een snelheidslimiet geldt voor automobilisten dan geldt dat ook voor voetgangers. Het is op deze wegen dus net zo snel om op een fiets of met een stepje te rijden dan met een personenwagen.

Er komen in Spanje (nu pas) steeds meer straten bij in de grotere steden waar slechts 30 km/uur gereden mag worden. Op het moment van schrijven gaat het om 19 steden waaronder Madrid. Barcelona, Valencia, Sevilla, Zaragoza, Murcia, Málaga, Cádiz, Zaragoza, Palma (Mallorca), Soria, Cuenca, Córdoba, Salamanca, Burgos, Pamplona, Bilbao, Oviedo en Las Palmas (Gran Canaria).

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

5
Reageer op dit artikel

5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Eric

Absurd: kilometer-teller van mijn voertuig begint pas bij 20 !

opa

gelukkig hebben we heel veel mooi weer en kunnen we te voet het centrum in. (ja heb auto maar parkeer ad rand vd binnenstad)

Don Eduardo

Ik ben het om meerdere redenen helemaal eens om op bepaalde plaatsen drastische maatregelen te nemen en de maximum snelheid van met name voertuigen sterk te beperken. Het zal echter, net zo als in Nederland, zijn dat er onvoldoende of nauwelijks gehandhaafd wordt. Neem bijvoorbeeld het traject van de N-332 tussen (pakweg) Carrefour (San Juan) en Alicante stad. Daar geldt een snelheidsbeperking van 50 km/u. Zeker 90% van de automobilisten rijdt (veel) te snel. Zo tussen de 70 en 80 km/u en soms nog veel sneller. Waarom? Er wordt niet gehandhaafd…

maclaren0@gmail.com

Gaan ze nu denken dat het hier mee opgelost is laat me niet lachen

Han

Wie HARD wil rijden moet eerst de banden leeg laten lopen of de trein nemen want die heeft ijzeren wielen.

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.