Search
menu
Search

Eerste Spaanse stad waar je niet harder dan 10 km/uur mag rijden

Oeps ... foto ontbreekt!

Eerste Spaanse stad waar je niet harder dan 10 km/uur mag rijden

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

PONTEVEDRA – De stad Pontevedra in Galicië heeft de eer de eerste stad van Spanje te zijn waar een snelheidslimiet geldt van 10 km/uur. Dat is dezelfde snelheid die fietsers mogen rijden op fietspaden. Uiteraard geldt deze snelheidslimiet niet op alle straten in de stad maar alleen in het oude centrum.

Pontevedra is de eerste stad met een snelheidsbeperking van 10 km/uur op verschillende plaatsen in het centrum van de stad waar het tot nu toe mogelijk was 20 km/uur te rijden. Ondanks de 20 km/uur vonden er toch nog regelmatig aanrijdingen plaats op bepaalde straten waarna de gemeente besloot om een 10 km/uur limiet in te voeren.

Deze snelheidslimiet geldt voor straten in het historische centrum die zowel door voetgangers als automobilisten gebruikt worden (plataforma unica) en waar geen duidelijke afscheiding is tussen het deel voor de voetgangers en dat deel voor de auto’s.

In het historische centrum gaat het over de volgende straten: Camino Portugués, O Gorgullón, Arzobispo Malvar, Plaza de España, Michelena, Riestra, Gutiérrez Mellado, Plaza de la Peregrina en het eerste deel van de Calle Benito Corbal.

Overigens mogen voetgangers volgens deze krant ook niet sneller lopen dan 5 km/uur want als er een snelheidslimiet geldt voor automobilisten dan geldt dat ook voor voetgangers. Het is op deze wegen dus net zo snel om op een fiets of met een stepje te rijden dan met een personenwagen.

Er komen in Spanje (nu pas) steeds meer straten bij in de grotere steden waar slechts 30 km/uur gereden mag worden. Op het moment van schrijven gaat het om 19 steden waaronder Madrid. Barcelona, Valencia, Sevilla, Zaragoza, Murcia, Málaga, Cádiz, Zaragoza, Palma (Mallorca), Soria, Cuenca, Córdoba, Salamanca, Burgos, Pamplona, Bilbao, Oviedo en Las Palmas (Gran Canaria).

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?