Aardbeving van 3,6 op de schaal van Richter in de provincie Alicante

Pixabay
Beeld: Pixabay
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

ALICANTE – Het is alweer de derde aardbeving in drie dagen tijd die gevoeld kon worden in de provincie Alicante. In de nacht van maandag op dinsdag om 5.25 uur konden de inwoners in de comarca Marina Baja de aardbeving met een kracht van 3,6 op de schaal van Richter voelen. Het epicentrum van de derde aardbeving de afgelopen twee dagen lag bij de gemeente Relleu.

Het zou kunnen dat de inwoners in het noorden van de provincie Alicante in de comarca Marina Baja de aardbeving van afgelopen nacht gevoeld hebben. Maar de kans is ook groot dat iedereen gewoon heeft doorgeslapen omdat de beving geregistreerd werd om 5.25 uur, een tijd dat er niet veel mensen wakker zijn.

Volgens het Spaanse Geografisch Instituut (IGN) had de aardbeving een kracht van 3,6 op de schaal van Richter en lag het epicentrum 2 kilometer onder de gemeente Relleu. Daardoor kon de aardbeving gevoeld worden in o.a. Alcoy, Benidorm, Jijona, Altea, Gandía, Alfaz del Pi, La Nucia en diverse andere gemeenten in de Marina Baja regio.  

Het is alweer de derde aardbeving in drie dagen tijd want op zondag werd voor de kust van Torrevieja in het zuiden van de provincie Alicante een zogenaamde zeebeving of onderzeese aardbeving gemeten van een kracht van 2,6 op de schaal van Richter. Op maandag registreerde men op nagenoeg dezelfde plaats een andere onderzeese aardbeving met een kracht van 2,5 op de schaal van Richter.  

LEESTIP: Aardbevingen in Spanje

Richter uitleg

Aardbevingen met een kracht tussen de 1 en 1,9 op de schaal van Richter worden niet gevoeld door de mens maar worden wel geregistreerd. Aardbevingen tussen de 2 en 2,9 op de schaal van Richter zijn meetbaar en worden alleen door mensen waargenomen in gunstige omstandigheden zoals het tijdstip.

Aardbevingen tussen de 3 en 3,9 op de schaal van Richter wordt door de mens gemerkt maar is te vergelijken met een voorbijrijdende vrachtwagen. Aardbevingen tussen de 4 en 4,9 op de schaal van Richter worden door vrijwel iedereen opgemerkt waarbij alles kan rammelen en er lichte schade kan ontstaan.

Aardbevingen tussen de 5 en 5,9 op de schaal van Richter zijn vrij krachtig met heftige trillingen en worden door iedereen met schrik waargenomen met als gevolgen meubels die bewegen; voorwerpen die omvallen; klokken blijven stilstaan; schoorstenen kunnen instorten; scheuren in wegdek; lichte tot matige schade aan gewone gebouwen, zoals scheuren in stucwerk; oude en zwakke gebouwen kunnen zware schade oplopen of (gedeeltelijk) instorten.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.