Studie naar levenskwaliteit in Spanje legt verschillen tussen autonome regio’s bloot

Studie naar levenskwaliteit in Spanje legt verschillen tussen autonome regio’s bloot
Beeld: 123rf

Studie naar levenskwaliteit in Spanje legt verschillen tussen autonome regio’s bloot

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Een grote studie naar de levenskwaliteit in de afzonderlijke delen van Spanje legt de onderlinge verschillen bloot. Zowel op vlak van welzijn, gezondheid als werkgelegenheid, is de levenskwaliteit in een groot land als Spanje natuurlijk niet overal gelijk.

Iets ontastbaars als levenskwaliteit meten is niet eenvoudig. Het Bruto Binnenlands Product is op dat vlak ontoereikend. Het zegt dan wel iets over de materiële welvaart, maar weinig over het welzijn van de mensen in een land.

Om dat probleem aan te pakken, maakt het Nationaal Instituut van Statistieken (INE) elk jaar een samenvatting van 60 indicatoren van welzijn. Vorige week verscheen dit rapport, onderverdeeld in 9 categoriën. Het volledige overzicht vind je HIER in het Spaans.

Op SpanjeVandaag geven we je een beknopte samenvatting van de regio’s die het op verschillende vlakken het beste doen.

1. Materieel welzijn: Het beste territorium wanneer het om materieel welzijn gaat, is het Pais Vasco (Baskenland)

2. Werkgelegenheid: Op basis van indicatoren als werkgelegenheid, werkloosheid of gemiddelde loon bleek Aragón aan kop te staan.

3. Gezondheid: Navarra blijkt de beste plaats te zijn wanneer het om gezondheid gaat. Indicatoren die werden gebruikt zijn levensverwachting, obesitas of gezondheidszorg.

4. Onderwijs: Op vlak van onderwijs blijkt ook het Baskenland best te scoren.

5. Vrijetijdsbesteding: Op vlak van vrije tijd en vrijetijdsbesteding, blijkt het opnieuw Navarra waar het het beste vertoeven is.

6. Veiligheid: Op basis van factoren als moordcijfers, criminaliteit en vandalisme, komt Cantabrië uit de bus.

7. Overheid en rechten: Op de Balearen blijken zaken als vertrouwen in politici, het rechtssysteem en de burgerparticipatie het best te draaien.

8. Omgeving en leefmilieu: Het meest tevreden met hun omgeving zijn de inwoners van Navarra.

9. Tevredenheid met het leven: Een laatste kenmerk was hoe de inwoners zelf de kwaliteit van hun leven inschatten. Daar ging het het best op de Balearen, in Aragón en Extremadura. De lijst werd gesloten door Galicië, Castilië en León en Castilla-La Mancha.

Ga naar de inhoud