Oktober 2022 was de warmste ooit in Spanje

Oktober 2022 was de warmste maand ooit in Spanje
Beeld: Canva

Oktober 2022 was de warmste ooit in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – We hebben het allemaal gemerkt, niet alleen in Spanje maar ook in Nederland en België waar de temperaturen in oktober veel hoger waren dan wat normaal is. Na een analyse van de ruim 100 meetstations in Spanje kan door de Spaanse weerdienst Aemet geconcludeerd worden dat oktober 2022 de warmste oktobermaand ooit was in Spanje. Naast dat het veel warmer was dan normaal was het ook veel droger en was er amper neerslag.

Oktober 2022 is afgesloten met een gemiddelde temperatuur op het Spaanse vasteland en de Balearen eilanden van 19 graden. Ook op de Canarische Eilanden was het warmer dan normaal maar kan niet gesproken worden van een groot verschil met wat normaal is voor de tijd van het jaar in oktober. Als gekeken wordt naar de periode 2016-2020 dan wordt geschreven over een gemiddelde temperatuur van 16 graden in een oktobermaand. Dat was in 2022 dus 19 graden, aldus de gegevens van de Aemet.

De grootste afwijkingen wat betreft temperaturen zijn geregistreerd bij het vliegveld van San Sebastián (Baskenland) en het vliegveld van Santander (Cantabrië) met respectievelijk +4.8 en +4.5 graden. Na deze twee meetstations overschrijdt meer dan de helft van de meetstations in Spanje +3.0 graden als afwijking.

De meetstations met de grootste afwijkingen zijn voornamelijk geconcentreerd in het binnenland en het noorden van het Spaanse vasteland zoals Pamplona (Navarra +4,4 graden), Cuenca (Castilla-La Mancha +4,1), Soria (Castilië en León +3,5) en Madrid-Retiro Park (+3.1) vergeleken met hun gemiddelde temperatuur van 1991-2020.

In de zuidelijke helft waren de anomalieën over het algemeen minder extreem, maar ze zijn toch opmerkelijk. Córdoba eindigde oktober met een afwijking van +3 graden terwijl Sevilla met +2.2 graden boven wat normaal bleef steken. Ook in het Middellandse-Zeegebied waren de anomalieën van mindere omvang, waarbij de stad Valencia +1,6 graden registreerde ten opzichte van het gemiddelde in 1991-2020.

De maand oktober 2022 was extreem, zowel in hoogte- als dieptepunten. Zo zou het normaal zijn dat het deze maand op veel plaatsen in het binnenland van het schiereiland al gevroren heeft. De realiteit is dat de minimumtemperaturen recordhoogtes hebben bereikt en het veel minder heeft gevroren.

Oktober 2022 werd niet alleen erg warm op veel plaatsen maar werd ook gekenmerkt door een paar regenbuien, vooral aan de Atlantische kant van Spanje. Uiteindelijk waren deze buien zeer gelokaliseerd waarbij de meeste regenval zich concentreerde op specifieke plaatsen, zoals in Galicië, Asturië en het noorden van Castilië en León.

De realiteit is dus dat oktober in de overgrote meerderheid van Spanje opnieuw een zeer droge maand is geweest. Het is een zorgwekkende situatie aangezien oktober doorgaans een van de natste maanden van het jaar is in grote delen van het land. Dit jaar viel echter op door zijn extreme droogte met bijna geen regenval.

November 2022

Voor november wordt verwacht dat de temperaturen nog steeds hoger zullen zijn dan wat normaal is voor een novembermaand. De regen zal daarnaast op zich laten wachten waardoor november ook kan uitgroeien tot een te droge maand. Met name in het zuiden van het land zoal in Extremadura, Andalusië, Murcia en de provincie Alicante in de Valencia regio maar ook op de Balearen eilanden Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera zal het warmer en droger zijn dan normaal.

Ga naar de inhoud