Grote verschillen in prijzen voor begrafenissen en crematies in Spanje

Oeps ... foto ontbreekt!

Grote verschillen in prijzen voor begrafenissen en crematies in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Volgens de gegevens van de Organización de Consumidores y Usuarios (OCU) heeft een begrafenis in Spanje een gemiddelde kostprijs van 3.700 euro terwijl een crematie gemiddeld 3.600 euro kost in Spanje. Er zijn echter enorme verschillen te vinden tussen regio’s en steden in Spanje. De gemiddelde prijs voor een graf is ongeveer 646 euro terwijl dat voor een urn na crematie gemiddeld 547 euro is. Sterven in Vigo (Galicië) is het duurste terwijl Zaragoza (Aragón) het goedkoopste is. Er zijn grote verschillende te vinden in de prijzen voor begrafenissen en crematies in Spanje.

Het gemiddelde bedrag voor een begrafenis in Spanje is volgens de OCU 3.739 euro dat onderverdeeld is in de kist (1.198 euro), het graf/begraven (646 euro) of crematie/nis (547 euro), de huur van het uitvaartcentrum (546 euro), personeel en dienstverlening (291 euro), begrafenisauto (211 euro), papierwerk en vergunningen (205 euro), bloemen (186 euro) en andere onkosten (137 euro). 

De duurste plaats om te sterven in Spanje is de stad Vigo (Galicië) waar een gemiddelde begrafenis 6.165 euro kost en een gemiddelde crematie 5.670 euro kost. Alicante staat als tweede op deze lijst met een bedrag van 5.455 euro voor een begrafenis en 5.533 euro voor een crematie. In Santander (Cantabrië) kost een begrafenis 5.205 en een crematie 5.081 euro terwijl dat in Madrid 5.196 euro voor een begrafenis en 3.565 euro voor een crematie is.

De meeste provinciale hoofdsteden in Spanje hebben prijzen voor begrafenissen en crematies tussen de 3.00 en 5.000 euro met enkele uitschieters die we hierboven al gemeld hebben. Maar in de steden Zaragoza, Cádiz, Albacete, Logroño en Tenerife kosten begrafenissen en crematies minder dan 3.000 euro. Bekijk HIER de hele lijst op de website van OCU.es.

De begrafenisondernemers zijn volgens de onderzoekers niet echt meegaand met het geven van de kosten, iets waar deze sector blijkbaar om bekend staat. Daarnaast is er grote concurrentie tussen de grootste bedgrfenisbedrijven in Spanje, te weten Mémora, Servisa en ASV, waardoor men nog moeilijker prijzen wil geven. Datzelfde geldt voor de begraafplaatsen zelf die ook niet echt transparant zijn wat betreft de kosten.

Ga naar de inhoud