Search
menu
Search

1.200 monumenten staan in Spanje op het punt te verdwijnen door verwaarlozing

1.200 monumenten staan in Spanje op het punt te verdwijnen door verwaarlozing
Beeld: via canva.com

1.200 monumenten staan in Spanje op het punt te verdwijnen door verwaarlozing

De Spaanse non-profit stichting Hispania Nostra zegt dat 1.239 monumenten in Spanje op het punt staan te verdwijnen vanwege ernstige verwaarlozing. Het gaat daarbij om Romaanse kerken, Romeinse forten en zelfs een oud treinstation ​​die de stichting op de rode lijst heeft geplaatst. Een op de drie monumenten die dreigt te verdwijnen staan in de autonome regio Castilië en León en Aragón.

Hispania Nostra heeft een rode lijst of ‘La Lista Roja del Patrimonio’ gemaakt met daarop monumenten en gebouwen van het Spaanse Cultureel Erfgoed die het risico lopen te verdwijnen, vernietigd te worden of dusdanig aangepast te worden dat de essentie van het monument verdwijnt. In 2022 zijn er 174 nieuwe monumenten bijgekomen, dat is minder dan de 242 in 2021. Het goede nieuws is dat 15 monumenten van de Rode Lijst gehaald konden worden.

Op de rode lijst is te zien dat Castilië en León de lijst aanvoert met 354 monumenten gevolgd door Andalusië (184); Castilla-La Mancha (110); Aragón (109); Extremadura (70); Galicië (63); Valencia regio (62); Murcia (47); Cantabrië (44); Madrid en Asturië (30); Catalonië en Navarra (28); Baskenland (19); La Rioja (19); Canarische Eilanden (14); Balearen en Melilla (3) en Ceuta (2).

Naast de rode lijst zijn er echter nog twee lijsten die Hispania Nostra heeft samengesteld, de Groene Lijst (Lista Verde) waar geredde monumenten op staan vermeld, en de Zwarte Lijst (Lista Negra) met daarop de nu al verdwenen monumenten.

Ga naar de inhoud