Search
menu
Search

Grote bosbrand in Valencia zorgt voor veel problemen

Grote bosbrand in Valencia zorgt voor veel problemen
Beeld: via canva.com

Grote bosbrand in Valencia zorgt voor veel problemen

In de Spaanse regio Valencia woedt een bosbrand in het dorp Montitxelvo. De brand is ontstaan op donderdag 2 oktober en is nog steeds actief. De brand heeft inmiddels een oppervlakte van meer dan 2.000 hectare verwoest. Honderden bewoners van het getroffen gebied hebben hun huizen moeten verlaten of moeten met gesloten ramen en deuren binnenshuis blijven vanwege de rookontwikkeling.

De brand wordt gevoed door harde wind, die tot wel 80 kilometer per uur kan waaien. Deze wind maakt het blussen van de brand zeer moeilijk. De verwachting is dat de wind de komende uren aanhoudt, waardoor de brand erger zou kunnen worden.

De grote rookwolken hebben al tot het ontruimen van enkele nabijgelegen dorpen geleid. Het aantal geëvacueerden is inmiddels opgelopen tot 950 inwoners van de dorpen in het dal tussen L’Orxa en Vilallonga. De geëvacueerde personen zijn afkomstig uit de gemeenten Terrateig in La Vall d’Albaida en Castellonet de la Conquesta, de kernen Ermita d’Ador en Monte Corona, en verschillende woonwijken van Villalonga. Bovendien zijn de gemeenten La Font d’En Carròs, Potries en Ador door de rook ingesloten.

De storm Ciarán heeft vanwege de harde windvlagen bijgedragen aan de uitbraak van de brand. Vanaf zaterdag zal een andere storm, genaamd Domingos, in Spanje aankomen. Deze storm zal nog meer instabiliteit en wind toevoegen waardoor de situatie nog moeilijker kan worden bij de natuur- en bosbrand in Valencia.

Ga naar de inhoud