Na storm Ciarán komt storm Domingos met veel wind, regen en sneeuw naar Spanje

Na storm Ciarán komt storm Domingos met veel wind, regen en sneeuw naar Spanje
Beeld: via canva.com

Na storm Ciarán komt storm Domingos met veel wind, regen en sneeuw naar Spanje

Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Storm ‘Domingos’ is de vierde grote storm van het stormseizoen. Deze nieuwe storm zal vanaf zaterdag het Spaanse vasteland oversteken met de gevolgen die vergelijkbaar zijn met storm Ciarán, waar delen van Spanje nog steeds mee te maken hebben. Bijna heel Spanje zal te maken krijgen met regenval, maar het significantst zullen de sterke windvlagen en de golven op zee zijn, wat ertoe heeft geleid dat er al waarschuwingen zijn afgegeven.

Het centrum van deze nieuwe storm zal echter niet zo heftig zijn als Ciarán. In de late uren van vrijdag heeft het warme front van de storm al het Cantabrisch gebied bereikt met regenval. In de vroege uren van zaterdag zal het koude front via Galicië het Spaanse vasteland binnenkomen. Dit front zal later op de dag zware regenval veroorzaken in de regio’s Galicië en Asturië. Het front zal zich voortbewegen en het vasteland oversteken naar het zuidoosten met neerslag die ook hevig kan zijn in de Pyreneeën.

Voordat het front het Middellandse Zeegebied bereikt, zal het zijn kracht hebben verloren, dus het is onwaarschijnlijk dat het zal regenen in Andalusië, de regio Murcia, de Valencia regio en op de Balearen. In Catalonië zal de neerslag zwak zijn en niet voor problemen zorgen.

In het noordwesten van het vasteland zal het de hele dag regenen. In Galicië kan er in 12 uur meer dan 40 mm regen vallen en in het binnenland van de provincie Pontevedra meer dan 100 mm, waar al waarschuwingen zijn afgegeven.

Waar gaat het sneeuwen? De temperaturen zullen op zaterdag stijgen dankzij de zuidwestenwind en daarom zal de sneeuwgrens ook stijgen. Alleen in de hoge delen van de Pyreneeën, rond de 2.000 meter, zullen er nog enkele centimeters sneeuw bijkomen. Echter, na het passeren van het front zal er een koudere lucht massa aankomen en aan het einde van zaterdag zal de sneeuwgrens weer dalen tot 1.500 of 1.700 meter.

Op zondag zal storm Domingos zich terugtrekken naar de Noordzee, waardoor het weer in Spanje stabieler wordt. Vanaf volgende week wordt het beter weer in Spanje, vooral langs de Middellandse Zeekust in Catalonië, Valencia regio, Murcia en het zuidoosten van Andalusië. Ook Aragón en de Balearen zullen beter weer krijgen.

Ga naar de inhoud