skip to Main Content
2-D: PSOE wint verkiezingen Andalusië terwijl extreemrechts haar intrede maakt
El Pais

2-D: PSOE wint verkiezingen Andalusië terwijl extreemrechts haar intrede maakt

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

SEVILLA – De socialistische partij PSOE van Susana Díaz heeft de verkiezingen in Andalusië wat betreft het percentage stemmen en zetels gewonnen maar tegelijkertijd verliest de partij ook veel zetels. De PP en Podemos hebben ook zetels verloren terwijl Ciudadanos weer veel zetels weet te winnen. De grote winnaar van deze vervroegde verkiezingen is echter de extreem rechtse VOX partij die voor het eerst zal deelnemen in het Andalusisch parlement.

De vervroegde verkiezingen zijn voor de regerende PSOE-A partij en de grootste oppositie PP partij niet geheel verlopen zoals ze gedacht hadden. Een boosdoener daarvan is de lage opkomst van 58,65% terwijl dat bij de verkiezingen in 2015 nog 63,94% was. Er hebben deze zondag 2-D(ecember) 3.688.292 Andalusiërs gestemd terwijl er 2.599.990 inwoners van Andalusië niet naar de stembussen zijn gegaan en thuis zijn gebleven.

Resultaten

De socialisten hebben tijdens de verkiezingen op 2 december 2018 gewonnen. De PSOE-A partij wist 28% van de stemmen te krijgen wat 1.007.626 inwoners zijn en waarmee de PSOE-A 33 zetels krijgt, 14 minder dan bij de verkiezingen van 2015 waarmee de PSOE-A ook meteen de grootste verliezer is.

De conservatieve Partido Popular heeft dit keer 20,8% van de stemmen gekregen wat 748.061 inwoners zijn waarmee de PP 26 zetels weet te krijgen, 7 minder dan in 2015.

Ciudadanos is een van de grote winnaars want de partij van Albert Rivera wist 18,3% van de stemmen te krijgen wat 658.137 inwoners zijn waarmee de C’s partij 21 zetels krijgt 12 meer dan in 2015.

Een andere verliezer is de Podemos partij (Adelante Andalucía) die 16,2% van de stemmen wist te krijgen wat 582.792 inwoners zijn en waarmee de AA partij 17 zetels krijgt, 3 minder dan in 2015.

De grote winnaar van deze verkiezingen is de extreemrechtse VOX partij die 11% van de stemmen wist te krijgen wat 395.012 inwoners zijn en goed is voor 12 zetels. Het is voor VOX de eerste keer dat ze deelnemen aan het parlement in Andalusië.

De Partij voor de Dieren PACMA wist het aantal stemmen te verdubbelen deze verkiezingen want ze gingen van 31.958 stemmen in 2015 naar 68.339 stemmen in 2018 wat een percentage is van 1,93% waar PACMA geen zetels mee weet te krijgen.

En nu

Geen enkele politieke partij heeft genoeg stemmen om een meerderheid (55 zetels) te hebben en dus zullen de verschillende partijen samen moeten gaan werken en coalities moeten sluiten. Er zijn verschillende mogelijkheden daarvoor zoals:

PP+PSOE-A+C’s wat samen 80 zetels zijn, PP+C’s+VOX wat samen 59 zetels zijn of PSOE-A+C’s wat 54 stemmen zijn (op 1 zetel na niet genoeg), PSOE-A+AA (Podemos) wat 50 zetels zijn (5 te weinig) en PP+C’s wat 47 zetels zijn wat 8 zetels te weinig zijn.

PSOE-A zal niet zo snel samenwerken met de PP en VOX dus er moet gepraat gaan worden met AA en Ciudadanos. De PP heeft al voorzichtig aangegeven dat ze met VOX kan praten als dat nodig is maar Ciudadanos heeft al gezegd dat niet te gaan doen. AA wil niet met de PSOE-A een coalitie vormen dus het zullen moeilijke bijeenkomsten gaan worden.

Extreemrechts

Iets waar veel Spanjaarden zich zorgen om kane is de opkomst van de eerste extreemrechts partij van Spanje, VOX. Deze is vanuit het niets opgeklommen tot een partij de voor het eerste met 12 zetels zal deelnemen in het parlement van Andalusië. Veel stemmers zullen niet tevreden zijn met de overige partijen en hebben meer vertrouwen in een extreemrechts formatie.

Spanje was tot nu toe een van de Europese landen waar nog geen extreemrechts partij met vertegenwoordiging in een parlement te vinden was maar daar is bij de autonome verkiezingen in Andalusië nu een einde aan gekomen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 26 reacties
 1. Ondanks de naam ”socialistische arbeiderspartij” is de PSOE dat juist niet. De sociaal democraten hebben hun socialistische veren al bijna 40 jaar geleden opgegeven toen ze de monarchie en het kapitalisme aanvaarden. Dat deze neoliberale partij nog omschreven wordt als socialistisch is misleidend. De enigste gematigde socialisten van Spanje zijn te vinden binnen Verenigd Links, geleid door de Spaanse Communistische Partij. Verenigd Links pleit voor een sociaal-republikeins Spanje, dat komt veel meer overeen met de sociaal democratie dan wat de PSOE doet, links brullen en rechts regeren. Podemos is ook verslagen, dat komt door hun onvermogen een socialistisch alternatief neer te zetten. In plaats daarvan hebben de linkse populisten toenadering gezocht tot de PSOE. Spaans links moet breken met de sociaal democraten en afzien van de sociaal democratie. Het land heeft een socialistische arbeiderspartij nodig, maar dat is niet de PSOE, nog Verenigd Links en Podemos!

 2. De grootte drama is eigenlijk dat minder dan 50% van de kiezers zijn komen opdagen (toen ik dat hoorde wist ik dat de linkerzijde een oplawaai zou krijgen) waardoor de deze Andalusische parlement dus eigenlijk niet echt representatief is voor de regio samenleving. Al deze kiezers zijn niet komen stemmen omdat ze zich gewoon niet vertegenwoordigd voelde door een van de aangeboden politieke formaties (noch van linkerzijde noch van rechter zijde extremen incluis) en deze verkiezing resultaat is eigenlijk het bewijs dat een hoop mensen gewoon alle vertrouwen verloren zijn in de huidige Spaanse politieke vertegenwoordigers ( van links tot rechts) .Een ja, de afwezigen hebben altijd ongelijk en hebben dus zelf hun lot in handen van de overige 46% geplaatst. Maar dit veranderd niets aan het feit dat hierdoor nu een uiterst explosieve situatie is ontstaan (gisteren waren er reeds betogingen in de grootte steden van Andalusië tegen de opgang van VOX) waarbij een deel van de bevolking nu pas tot het besef gekomen is dat ze dus weldegelijk beter waren gaan stemmen.

   1. Bij de laatste Catalaanse regio verkiezingen van 21 december is dus een nooit gezien record opkomst vastgesteld waardoor deze Catalaanse parlement wel degelijk representatief is voor de Catalaanse samenleving (PS: als er nu verkiezingen zouden gehouden worden zouden volgens de peilingen de Catalaanse republikeinen nog versterken). Verder bent u een school voorbeeld van wat er politiek gezien hier echt totaal fout gelopen is en tot deze voor de Andalusische maatschappelijke explosieve situatie heeft geleid zijnde het gedurig zeveren over wat in andermans regio gebeurd een hierdoor dus geen antwoord geven aan de reële toekomstige sociale en levens verwachtingen van de Andalusische bevolking. Let op mijn woorden, wat zondag in Andalousie gebeurt is gaat dus voor veel meer problemen zorgen dat wat er ooit in Catalonië gebeurt en gaande is net omdat de mensen daar nu pas echt gaan beseffen dat heel het Catalaanse verhaal door de Spaanse politiek als een afleiding maneuver is gebruikt.

    1. Wat een onsamenhangend verhaal weer Jacob of moeten we zeggen Indeps Google vertaler?
     Als je werkelijk denkt dat er ook maar 1 Spanjaard zich in Andalucia druk maakt overr wat de Catalanen uitvreten, dan snap je er echt niets van. Men ziet dat als iets onbelangrijks, iets dat hen niet aangaat en ook iets wat NOOIT gaat gebeuren.
     En dan iemand een ¨schoolvoorbeeld¨ noemen terwijl deze persoon 1 zin zegt?
     Kom op zeg.
     Normaal laat ik je reacties maar voor wat ze zijn, maar deze was echt zeer zeer slecht. En om Miel een plezier te doen zal ik zeggen zlecht, reaktys en zein, zodat het weer commentaar kan geven op myn taaaalbegreuk.

     1. Inderdaad wat een onzin verhaal. de opkomst van VOX heeft niets te maken met wat er in Catalunya aan de hand is.

 3. De socialisten hebben de verkiezingen in Andalusië verloren. Ze zijn afgestraft voor dezelfde corruptie die de socialist Pedro Sánchez op nationaal niveau heeft gebruikt om de Partido Popular de regering te ontnemen, zodat hij interim premier kon worden. Rechts heeft in Andalusië gewonnen. En het enige waar de socialisten en communisten van Podemos zich druk om maken is dat de PP en Ciudadanos in zee zouden gaan met de ultra rechtse VOX. Daarmee, zeggen ze huichelachtig, zou de democratie gevaar lopen. Tja, en nu maar zien of Sánchez nog de moed heeft om Franco weg te halen uit de Vallei der Gevallenen.

  1. PSOE verliest bijna 30% van haar zetels in Andalucia inderdaad. Dat is niet een klap, dat is een enorme dreun.
   Je zou toch mogen verwachten dat Diaz haar conclusie daar uit trekt en opstapt.
   Ik vermoed alleen dat ze dat niet zal doen. Te zeer gehecht aan het mooie stoeltje waarop ze zit.

   1. Volgens mij heeft het weinig met Susana Diaz te maken en is het Pedro Sanchez die dit geweldig resultaat heeft bereikt. Zij is zijn rivaal en hij probeert haar nu weg te werken met als argument zijn eigen falen. Maar toegegeven zij is ook schuldig door zijn beleid te steunen al kan ze niet anders.

    1. Ik snap je punt Anton en je hebt feitelijk ook gelijk, Sanchez is hier degene die de rekening verdient, maar Diaz is het PSOE gezicht voor deze regio en de lijsttrekker om het zo maar te zeggen, dus zij zou haar conclusies moeten trekken.
     En inderdaad, Diaz zorgde er mede voor dat Sanchez opstapte als partijleider bij de PSOE, dat hij daarna weer terug gekozen werd, geeft maar aan hoe zeer verrot het ook bij deze partij allemaal in elkaar zit.

    2. Het zwaar verlies van de PSOE heeft dus wel degelijk met de figuur van Suzane Diaze (ter info de interne politieke aartsrivale van Sanchez en top beschermeling van de PSOE partij baronnen) die de Andalusische regio is gaan leiden als haar persoonlijke klein koningsrijk. De dame wordt dus mogelijk strafrechtelijk vervolgd (eigenlijk van daar dat ze vervroegde verkiezingen heeft uitgeroepen, ze zo haar vel te redden) voor het misbruiken van 750 miljoen € Europese subsidies een bijkomend is er 2 miljard € uit de Andalusische begroting verdwenen en niemand die dus zogezegd weet waar al dat geld naar toe is.

 4. Ik heb het programma van VOX gelezen. Kan er weinig uithalen wat “extreem rechts” is. Wel een kwalijke zaak dat ze pro stierenvechten zijn. Heb hierover geklaagd en ze hebben geantwoord dat ze nooit een programma kunnen maken waar iedereen 100% mee akkoord is. Dat is natuurlijk waar, maar dierenwelzijn weegt voor mij zwaar, dus vind het heel jammer. Voor de rest kon ik niet veel nadelen ontdekken. Iemand anders wel???

 5. Uw informatie is gedateerd, begrijp uit Spaanse krant Diari de Tarragona dat de groep PP/Cs/VOX 59 zetels hebben behaald dat is een meerderheid met 4 zetels meer dan de helft wat op 55 ligt.

 6. Dat de twee grote partijen PP en PSOE de laatste jaren aan populariteit inboeten is zeer logisch gezien beide zich jaren aan een stuk sedert de dictatuur zo corrupt als mogelijk gedragen hebben, geholpen door het bipartidismo-systeem dat uitgedokterd werd door de El Caudillo-volgelingen tijdens de laatste jaren van de Franco-dictatuur. En zo kwam uiteindelijk de verfoeide constitutie van 1978 tot stand. Susana Díaz, de presidente van het zuiderse Andaloesië is zowat de verpersoonlijking van de PSOE-corruptie (ERE bvb.) in Spanje daar waar PP-premier Rajoy is moeten aftreden wegens de gigantische Partido Popular-corruptie (Gürtel). Lees er alle Europese rapporten over na (GRECO van jan. 2018 bvb.) om vast te stellen hoe verziekt Spanje is als het op corruptie aankomt. Afrikaanse landen als Botswana en Cabo Verde scoren beter dan Spanje als het over corruptie gaat. Dat wil wat zeggen. Het valt nog maar te bezien of die PSOE-“afstraffing” een typische situatie is voor de meest corrupte autonome regio in Spanje of een symptoom van ontevredenheid wegens de in La Moncloa gevoerde politiek door de PSOE. De opiniepeilingen van het CIS (de enig betrouwbare in Spanje) duiden in ieder geval NIET op een achteruitgang van de PSOE in de rest van Spanje, wel integendeel. Dat Spanje genoeg heeft van de grondwet van 1978, van de corruptie en van het bipartidismo is wel meer dan duidelijk. Spanje moet zowat het achterlijkste land van West-Europa zijn als het op politieke maturiteit aankomt. Als je dat vergelijkt met de politieke (én economische) evolutie van dat andere land op het Iberische schiereiland, Portugal, dan weet je welke lange en pijnlijke weg Spanje nog af te leggen heeft om tot volwassenheid te komen.

  1. Het CIS is niet betrouwbaar hoor, de regerende partij bepaalt de regels over hoe de enquete wordt gehouden en geïnterpreteerd. Andalusië is bovendien een PSOE-bolwerk, als ze daar al flink verliezen kunnen ze in de rest van Spanje wel inpakken.

  2. Blijkbaar toch iemand op dit forum die politiek Spanje in zijn ware gedaante ziet. Waarschijnlijk zijn er nog wel meer, maar zijn ze bang voor de reacties !

 7. Het verlies van PSOE én PP is waarschijnlijk te wijten aan de ‘propere-handen-politiek-politiek’ waaraan deze vroegere ‘alleenheersers’ zich hebben schuldig gemaakt, wat anderzijds de winst van Ciudadanos zou kunnen verklaren.. Het starterssucces van VOX is logisch, gezien er in Spanje (ook in Andalusië) nogal wat mensen rondlopen die melancholisch terugdenken aan ‘betere ‘ tijden. Het enige dat kan verbazen is het verlies van Podemos. De vrees voor de (volgens sommigen) op komst zijnde crisis zou normaal gezien in de kaart moeten spelen van extreem links, maar blijkbaar is die vrees dan toch weer niet zó groot. ‘k Ben wel benieuwd of het Spaans nationalisme bij PP en Cudadanos voldoende groot is om in een coalitie te stappen met de extremisten van VOX. Verder hoop ik ook dat Anton 74 gelijk krijgt wat Sanchez betreft.
  Ps.: hiermee geeft ik alleen maar gevolg aan de vraag van Stoffer om mijn mening te geven. Meer niet. Hopelijk is dit alweer geen aanleiding voor misplaatste agressie.

  1. Wellicht kun je opsommen wat de positieve punten zijn die Podemos voor elkaar heeft gekregen want ik heb ze gemist. Iglesias heeft zijn huisje boompje beestje voor elkaar en we horen hem niet meer behalve als er verkiezingen zijn. Ik ben dus niet verbaasd dat ze samen met PSOE massaal worden weggestemd.

   1. Gefeliciteerd worden door Le Pin? Wat zegt dat? De term extreem rechts wordt door Brussel, Berlijn en Parijs (en Den Haag) gebruikt voor ieder die kritiek uit op hun beleid, zoals steeds hogere belastingen, massa immigratie en open grenzen. Om maar niet te spreken over de ellende die de euro als eenheidsmunt aanricht. Dat slechts 58% gestemd heeft in Andalucië is een teken aan de wand. Heel veel mensen geloven niet meer in het politieke systeem waarin ze leven. Zie de gewone burger in gele vestjes. En die stemmen op VOX zijn geen extreem rechtsen, vermoed ik, dat zijn mensen die gewoon op een andere partij stemmen, die ook genoeg hebben van open grenzen en massa immigratie en de belachelijk hoge belastingen. Dat er wat scherpe kantjes aan die partij zitten is waar. Maar er zijn altijd wel argumenten om voor een bepaalde partij te stemmen terwijl je het niet persé met alles eens hoeft te zijn. Extreem rechts is het argument van links omdat men geen ander argument meer heeft. Socialist Sanchez wil geen verkiezingen in Madrid. Dat is pas echt extreem!

  1. Anti-europa, anti-migratie, anti-islam, pro-nationalisme, pro-franco (=fascistisch autoritair bewind).

   Yep, extreem rechts.

   Verder zijn ze ook anti-abortus en pro-stierengevechten.

   Ik snap de proteststemmen, en extreem links heeft dat wel in de kaart gewerkt door ze aandacht te geven (en door hun rigen genant en incompetent wanbeleid).

   1. Hallo Anton, Pro-Franco zijn zou, behalve een nostalgisch gevoel van terugkeren naar een onmogelijke tijd, idd fascistisch kunnen zijn. De rest van je opsomming heeft niets met fascisme te maken.

 8. Sanchez is na amper 6 maanden zwaar afgestraft voor zijn “beleid” zoals was te verwschten. Maar dit betekent dus dat hij zo al helemaal geen landelijke “vervroegde” verkiezingen zal uitroepen. En dus dat hij tegen elke prijs (wij betalen) steun zal kopen voor zijn “begroting” en zijn idiote plannen. Dit belooft niet veel goeds.

  1. Zolang de PP niet nogmaals de verkiezingen wint ben ik tevreden, waar de PP voor staat ben ik zwaar op tegen en is achteruitgang in plaats van vooruitgang.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken