2-D: PSOE wint verkiezingen Andalusië terwijl extreemrechts haar intrede maakt

c57ea2805f76cb192f780de3c8f713fc

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

SEVILLA – De socialistische partij PSOE van Susana Díaz heeft de verkiezingen in Andalusië wat betreft het percentage stemmen en zetels gewonnen maar tegelijkertijd verliest de partij ook veel zetels. De PP en Podemos hebben ook zetels verloren terwijl Ciudadanos weer veel zetels weet te winnen. De grote winnaar van deze vervroegde verkiezingen is echter de extreem rechtse VOX partij die voor het eerst zal deelnemen in het Andalusisch parlement.

De vervroegde verkiezingen zijn voor de regerende PSOE-A partij en de grootste oppositie PP partij niet geheel verlopen zoals ze gedacht hadden. Een boosdoener daarvan is de lage opkomst van 58,65% terwijl dat bij de verkiezingen in 2015 nog 63,94% was. Er hebben deze zondag 2-D(ecember) 3.688.292 Andalusiërs gestemd terwijl er 2.599.990 inwoners van Andalusië niet naar de stembussen zijn gegaan en thuis zijn gebleven.

Resultaten

De socialisten hebben tijdens de verkiezingen op 2 december 2018 gewonnen. De PSOE-A partij wist 28% van de stemmen te krijgen wat 1.007.626 inwoners zijn en waarmee de PSOE-A 33 zetels krijgt, 14 minder dan bij de verkiezingen van 2015 waarmee de PSOE-A ook meteen de grootste verliezer is.

De conservatieve Partido Popular heeft dit keer 20,8% van de stemmen gekregen wat 748.061 inwoners zijn waarmee de PP 26 zetels weet te krijgen, 7 minder dan in 2015.

Ciudadanos is een van de grote winnaars want de partij van Albert Rivera wist 18,3% van de stemmen te krijgen wat 658.137 inwoners zijn waarmee de C’s partij 21 zetels krijgt 12 meer dan in 2015.

Een andere verliezer is de Podemos partij (Adelante Andalucía) die 16,2% van de stemmen wist te krijgen wat 582.792 inwoners zijn en waarmee de AA partij 17 zetels krijgt, 3 minder dan in 2015.

De grote winnaar van deze verkiezingen is de extreemrechtse VOX partij die 11% van de stemmen wist te krijgen wat 395.012 inwoners zijn en goed is voor 12 zetels. Het is voor VOX de eerste keer dat ze deelnemen aan het parlement in Andalusië.

De Partij voor de Dieren PACMA wist het aantal stemmen te verdubbelen deze verkiezingen want ze gingen van 31.958 stemmen in 2015 naar 68.339 stemmen in 2018 wat een percentage is van 1,93% waar PACMA geen zetels mee weet te krijgen.

En nu

Geen enkele politieke partij heeft genoeg stemmen om een meerderheid (55 zetels) te hebben en dus zullen de verschillende partijen samen moeten gaan werken en coalities moeten sluiten. Er zijn verschillende mogelijkheden daarvoor zoals:

PP+PSOE-A+C’s wat samen 80 zetels zijn, PP+C’s+VOX wat samen 59 zetels zijn of PSOE-A+C’s wat 54 stemmen zijn (op 1 zetel na niet genoeg), PSOE-A+AA (Podemos) wat 50 zetels zijn (5 te weinig) en PP+C’s wat 47 zetels zijn wat 8 zetels te weinig zijn.

PSOE-A zal niet zo snel samenwerken met de PP en VOX dus er moet gepraat gaan worden met AA en Ciudadanos. De PP heeft al voorzichtig aangegeven dat ze met VOX kan praten als dat nodig is maar Ciudadanos heeft al gezegd dat niet te gaan doen. AA wil niet met de PSOE-A een coalitie vormen dus het zullen moeilijke bijeenkomsten gaan worden.

Extreemrechts

Iets waar veel Spanjaarden zich zorgen om kane is de opkomst van de eerste extreemrechts partij van Spanje, VOX. Deze is vanuit het niets opgeklommen tot een partij de voor het eerste met 12 zetels zal deelnemen in het parlement van Andalusië. Veel stemmers zullen niet tevreden zijn met de overige partijen en hebben meer vertrouwen in een extreemrechts formatie.

Spanje was tot nu toe een van de Europese landen waar nog geen extreemrechts partij met vertegenwoordiging in een parlement te vinden was maar daar is bij de autonome verkiezingen in Andalusië nu een einde aan gekomen.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

26
Reageer op dit artikel

9 Comment threads
17 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
12 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Jorein Versteege

Ondanks de naam ”socialistische arbeiderspartij” is de PSOE dat juist niet. De sociaal democraten hebben hun socialistische veren al bijna 40 jaar geleden opgegeven toen ze de monarchie en het kapitalisme aanvaarden. Dat deze neoliberale partij nog omschreven wordt als socialistisch is misleidend. De enigste gematigde socialisten van Spanje zijn te vinden binnen Verenigd Links, geleid door de Spaanse Communistische Partij. Verenigd Links pleit voor een sociaal-republikeins Spanje, dat komt veel meer overeen met de sociaal democratie dan wat de PSOE doet, links brullen en rechts regeren. Podemos is ook verslagen, dat komt door hun onvermogen een socialistisch alternatief neer… Lees verder »

JACOB

De grootte drama is eigenlijk dat minder dan 50% van de kiezers zijn komen opdagen (toen ik dat hoorde wist ik dat de linkerzijde een oplawaai zou krijgen) waardoor de deze Andalusische parlement dus eigenlijk niet echt representatief is voor de regio samenleving. Al deze kiezers zijn niet komen stemmen omdat ze zich gewoon niet vertegenwoordigd voelde door een van de aangeboden politieke formaties (noch van linkerzijde noch van rechter zijde extremen incluis) en deze verkiezing resultaat is eigenlijk het bewijs dat een hoop mensen gewoon alle vertrouwen verloren zijn in de huidige Spaanse politieke vertegenwoordigers ( van links tot… Lees verder »

Anoniem

In welke regio hebben we dit onlangs nog meegemaakt

JACOB

Bij de laatste Catalaanse regio verkiezingen van 21 december is dus een nooit gezien record opkomst vastgesteld waardoor deze Catalaanse parlement wel degelijk representatief is voor de Catalaanse samenleving (PS: als er nu verkiezingen zouden gehouden worden zouden volgens de peilingen de Catalaanse republikeinen nog versterken). Verder bent u een school voorbeeld van wat er politiek gezien hier echt totaal fout gelopen is en tot deze voor de Andalusische maatschappelijke explosieve situatie heeft geleid zijnde het gedurig zeveren over wat in andermans regio gebeurd een hierdoor dus geen antwoord geven aan de reële toekomstige sociale en levens verwachtingen van de… Lees verder »

Juan74

Wat een onsamenhangend verhaal weer Jacob of moeten we zeggen Indeps Google vertaler? Als je werkelijk denkt dat er ook maar 1 Spanjaard zich in Andalucia druk maakt overr wat de Catalanen uitvreten, dan snap je er echt niets van. Men ziet dat als iets onbelangrijks, iets dat hen niet aangaat en ook iets wat NOOIT gaat gebeuren. En dan iemand een ¨schoolvoorbeeld¨ noemen terwijl deze persoon 1 zin zegt? Kom op zeg. Normaal laat ik je reacties maar voor wat ze zijn, maar deze was echt zeer zeer slecht. En om Miel een plezier te doen zal ik zeggen… Lees verder »

pierre

Inderdaad wat een onzin verhaal. de opkomst van VOX heeft niets te maken met wat er in Catalunya aan de hand is.

Robert Lemm

De socialisten hebben de verkiezingen in Andalusië verloren. Ze zijn afgestraft voor dezelfde corruptie die de socialist Pedro Sánchez op nationaal niveau heeft gebruikt om de Partido Popular de regering te ontnemen, zodat hij interim premier kon worden. Rechts heeft in Andalusië gewonnen. En het enige waar de socialisten en communisten van Podemos zich druk om maken is dat de PP en Ciudadanos in zee zouden gaan met de ultra rechtse VOX. Daarmee, zeggen ze huichelachtig, zou de democratie gevaar lopen. Tja, en nu maar zien of Sánchez nog de moed heeft om Franco weg te halen uit de Vallei… Lees verder »

Juan74

PSOE verliest bijna 30% van haar zetels in Andalucia inderdaad. Dat is niet een klap, dat is een enorme dreun.
Je zou toch mogen verwachten dat Diaz haar conclusie daar uit trekt en opstapt.
Ik vermoed alleen dat ze dat niet zal doen. Te zeer gehecht aan het mooie stoeltje waarop ze zit.

Anton74

Volgens mij heeft het weinig met Susana Diaz te maken en is het Pedro Sanchez die dit geweldig resultaat heeft bereikt. Zij is zijn rivaal en hij probeert haar nu weg te werken met als argument zijn eigen falen. Maar toegegeven zij is ook schuldig door zijn beleid te steunen al kan ze niet anders.

Juan74

Ik snap je punt Anton en je hebt feitelijk ook gelijk, Sanchez is hier degene die de rekening verdient, maar Diaz is het PSOE gezicht voor deze regio en de lijsttrekker om het zo maar te zeggen, dus zij zou haar conclusies moeten trekken.
En inderdaad, Diaz zorgde er mede voor dat Sanchez opstapte als partijleider bij de PSOE, dat hij daarna weer terug gekozen werd, geeft maar aan hoe zeer verrot het ook bij deze partij allemaal in elkaar zit.

JACOB

Het zwaar verlies van de PSOE heeft dus wel degelijk met de figuur van Suzane Diaze (ter info de interne politieke aartsrivale van Sanchez en top beschermeling van de PSOE partij baronnen) die de Andalusische regio is gaan leiden als haar persoonlijke klein koningsrijk. De dame wordt dus mogelijk strafrechtelijk vervolgd (eigenlijk van daar dat ze vervroegde verkiezingen heeft uitgeroepen, ze zo haar vel te redden) voor het misbruiken van 750 miljoen € Europese subsidies een bijkomend is er 2 miljard € uit de Andalusische begroting verdwenen en niemand die dus zogezegd weet waar al dat geld naar toe is.

Wizza

Ik heb het programma van VOX gelezen. Kan er weinig uithalen wat “extreem rechts” is. Wel een kwalijke zaak dat ze pro stierenvechten zijn. Heb hierover geklaagd en ze hebben geantwoord dat ze nooit een programma kunnen maken waar iedereen 100% mee akkoord is. Dat is natuurlijk waar, maar dierenwelzijn weegt voor mij zwaar, dus vind het heel jammer. Voor de rest kon ik niet veel nadelen ontdekken. Iemand anders wel???

Nicolás

Uw informatie is gedateerd, begrijp uit Spaanse krant Diari de Tarragona dat de groep PP/Cs/VOX 59 zetels hebben behaald dat is een meerderheid met 4 zetels meer dan de helft wat op 55 ligt.

Scribarte

Dat de twee grote partijen PP en PSOE de laatste jaren aan populariteit inboeten is zeer logisch gezien beide zich jaren aan een stuk sedert de dictatuur zo corrupt als mogelijk gedragen hebben, geholpen door het bipartidismo-systeem dat uitgedokterd werd door de El Caudillo-volgelingen tijdens de laatste jaren van de Franco-dictatuur. En zo kwam uiteindelijk de verfoeide constitutie van 1978 tot stand. Susana Díaz, de presidente van het zuiderse Andaloesië is zowat de verpersoonlijking van de PSOE-corruptie (ERE bvb.) in Spanje daar waar PP-premier Rajoy is moeten aftreden wegens de gigantische Partido Popular-corruptie (Gürtel). Lees er alle Europese rapporten over… Lees verder »

Anton74

Het CIS is niet betrouwbaar hoor, de regerende partij bepaalt de regels over hoe de enquete wordt gehouden en geïnterpreteerd. Andalusië is bovendien een PSOE-bolwerk, als ze daar al flink verliezen kunnen ze in de rest van Spanje wel inpakken.

Miel

Blijkbaar toch iemand op dit forum die politiek Spanje in zijn ware gedaante ziet. Waarschijnlijk zijn er nog wel meer, maar zijn ze bang voor de reacties !

Miel

Het verlies van PSOE én PP is waarschijnlijk te wijten aan de ‘propere-handen-politiek-politiek’ waaraan deze vroegere ‘alleenheersers’ zich hebben schuldig gemaakt, wat anderzijds de winst van Ciudadanos zou kunnen verklaren.. Het starterssucces van VOX is logisch, gezien er in Spanje (ook in Andalusië) nogal wat mensen rondlopen die melancholisch terugdenken aan ‘betere ‘ tijden. Het enige dat kan verbazen is het verlies van Podemos. De vrees voor de (volgens sommigen) op komst zijnde crisis zou normaal gezien in de kaart moeten spelen van extreem links, maar blijkbaar is die vrees dan toch weer niet zó groot. ‘k Ben wel benieuwd… Lees verder »

Anton74

Wellicht kun je opsommen wat de positieve punten zijn die Podemos voor elkaar heeft gekregen want ik heb ze gemist. Iglesias heeft zijn huisje boompje beestje voor elkaar en we horen hem niet meer behalve als er verkiezingen zijn. Ik ben dus niet verbaasd dat ze samen met PSOE massaal worden weggestemd.

Bas

Hoezo ‘extreemrechts’? Of praten jullie gewoon na?

Anton74

Anti-europa, anti-migratie, anti-islam, pro-nationalisme, pro-franco (=fascistisch autoritair bewind).

Yep, extreem rechts.

Verder zijn ze ook anti-abortus en pro-stierengevechten.

Ik snap de proteststemmen, en extreem links heeft dat wel in de kaart gewerkt door ze aandacht te geven (en door hun rigen genant en incompetent wanbeleid).

Evert

Hallo Anton, Pro-Franco zijn zou, behalve een nostalgisch gevoel van terugkeren naar een onmogelijke tijd, idd fascistisch kunnen zijn. De rest van je opsomming heeft niets met fascisme te maken.

Anton74

Sanchez is na amper 6 maanden zwaar afgestraft voor zijn “beleid” zoals was te verwschten. Maar dit betekent dus dat hij zo al helemaal geen landelijke “vervroegde” verkiezingen zal uitroepen. En dus dat hij tegen elke prijs (wij betalen) steun zal kopen voor zijn “begroting” en zijn idiote plannen. Dit belooft niet veel goeds.

Anoniem

Zolang de PP niet nogmaals de verkiezingen wint ben ik tevreden, waar de PP voor staat ben ik zwaar op tegen en is achteruitgang in plaats van vooruitgang.

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.