2-D: PSOE wint verkiezingen Andalusië terwijl extreemrechts haar intrede maakt

Oeps ... foto ontbreekt!

2-D: PSOE wint verkiezingen Andalusië terwijl extreemrechts haar intrede maakt

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

SEVILLA – De socialistische partij PSOE van Susana Díaz heeft de verkiezingen in Andalusië wat betreft het percentage stemmen en zetels gewonnen maar tegelijkertijd verliest de partij ook veel zetels. De PP en Podemos hebben ook zetels verloren terwijl Ciudadanos weer veel zetels weet te winnen. De grote winnaar van deze vervroegde verkiezingen is echter de extreem rechtse VOX partij die voor het eerst zal deelnemen in het Andalusisch parlement.

De vervroegde verkiezingen zijn voor de regerende PSOE-A partij en de grootste oppositie PP partij niet geheel verlopen zoals ze gedacht hadden. Een boosdoener daarvan is de lage opkomst van 58,65% terwijl dat bij de verkiezingen in 2015 nog 63,94% was. Er hebben deze zondag 2-D(ecember) 3.688.292 Andalusiërs gestemd terwijl er 2.599.990 inwoners van Andalusië niet naar de stembussen zijn gegaan en thuis zijn gebleven.

Resultaten

De socialisten hebben tijdens de verkiezingen op 2 december 2018 gewonnen. De PSOE-A partij wist 28% van de stemmen te krijgen wat 1.007.626 inwoners zijn en waarmee de PSOE-A 33 zetels krijgt, 14 minder dan bij de verkiezingen van 2015 waarmee de PSOE-A ook meteen de grootste verliezer is.

De conservatieve Partido Popular heeft dit keer 20,8% van de stemmen gekregen wat 748.061 inwoners zijn waarmee de PP 26 zetels weet te krijgen, 7 minder dan in 2015.

Ciudadanos is een van de grote winnaars want de partij van Albert Rivera wist 18,3% van de stemmen te krijgen wat 658.137 inwoners zijn waarmee de C’s partij 21 zetels krijgt 12 meer dan in 2015.

Een andere verliezer is de Podemos partij (Adelante Andalucía) die 16,2% van de stemmen wist te krijgen wat 582.792 inwoners zijn en waarmee de AA partij 17 zetels krijgt, 3 minder dan in 2015.

De grote winnaar van deze verkiezingen is de extreemrechtse VOX partij die 11% van de stemmen wist te krijgen wat 395.012 inwoners zijn en goed is voor 12 zetels. Het is voor VOX de eerste keer dat ze deelnemen aan het parlement in Andalusië.

De Partij voor de Dieren PACMA wist het aantal stemmen te verdubbelen deze verkiezingen want ze gingen van 31.958 stemmen in 2015 naar 68.339 stemmen in 2018 wat een percentage is van 1,93% waar PACMA geen zetels mee weet te krijgen.

En nu

Geen enkele politieke partij heeft genoeg stemmen om een meerderheid (55 zetels) te hebben en dus zullen de verschillende partijen samen moeten gaan werken en coalities moeten sluiten. Er zijn verschillende mogelijkheden daarvoor zoals:

PP+PSOE-A+C’s wat samen 80 zetels zijn, PP+C’s+VOX wat samen 59 zetels zijn of PSOE-A+C’s wat 54 stemmen zijn (op 1 zetel na niet genoeg), PSOE-A+AA (Podemos) wat 50 zetels zijn (5 te weinig) en PP+C’s wat 47 zetels zijn wat 8 zetels te weinig zijn.

PSOE-A zal niet zo snel samenwerken met de PP en VOX dus er moet gepraat gaan worden met AA en Ciudadanos. De PP heeft al voorzichtig aangegeven dat ze met VOX kan praten als dat nodig is maar Ciudadanos heeft al gezegd dat niet te gaan doen. AA wil niet met de PSOE-A een coalitie vormen dus het zullen moeilijke bijeenkomsten gaan worden.

Extreemrechts

Iets waar veel Spanjaarden zich zorgen om kane is de opkomst van de eerste extreemrechts partij van Spanje, VOX. Deze is vanuit het niets opgeklommen tot een partij de voor het eerste met 12 zetels zal deelnemen in het parlement van Andalusië. Veel stemmers zullen niet tevreden zijn met de overige partijen en hebben meer vertrouwen in een extreemrechts formatie.

Spanje was tot nu toe een van de Europese landen waar nog geen extreemrechts partij met vertegenwoordiging in een parlement te vinden was maar daar is bij de autonome verkiezingen in Andalusië nu een einde aan gekomen.

Ga naar de inhoud