Boetes vervuilende auto’s in Barcelona verlaagd naar 100 euro

Transit / Twitter
Beeld: Transit / Twitter

BARCELONA – Vanaf 1 januari 2020 mogen de zogenaamde vervuilende voertuigen niet meer rijden in de ‘Zona de Bajas Emisiones’ (ZBE) in de stad Barcelona tussen 7 uur ‘s morgens en 20 uur ‘s avonds. Gedurende de eerste drie maanden worden er nog geen bekeuringen uitgedeeld maar vanaf 1 april kunnen er boetes gegeven worden tussen de 100 en 1.800 euro.

Barcelona gaat vanaf januari 2020 starten met de actie tegen de luchtverontreiniging van vervuilende voertuigen door deze niet meer toe te staan op werkdagen van maandag tot en met vrijdag tussen 7 uur en 20 uur te rijden in de zogenaamde ‘Lage emissiezones’. Deze ZBE is overigens 20 keer groter dan Madrid Central waar veel over te doen was na de verkiezingen.

Drie maanden

Gedurende de eerste drie maanden zullen er geen boetes gegeven worden en na een publiciteitscampagne zal men in de lente, dat wil zeggen vanaf 1 april (geen grap) beginnen met het geven van bekeuringen die liggen tussen de 100 en 1.800 euro. In eerste instantie was de minimale boete 200 euro maar dat heeft de gemeente na een onderzoek verlaagd. Na 90 minuten is het mogelijk opnieuw een boete te krijgen.

Uitzonderingen 

Mocht men de stad moeten betreden met een vervuilende auto vanwege ernstige medische redenen dan is dat toegestaan. Chauffeurs mogen 10 dagen per jaar de restricties overtreden maar dat dient men van te voren via een speciale website van de gemeente aan te geven. 

Voertuigen voor transport zoals vrachtwagens, grote bestelbussen (+3,5 ton) en bussen hebben een jaar extra de tijd gekregen om de voertuigen aan te passen. Daarnaast zijn de voertuigen van gehandicapten, doktoren en medisch personeel, begrafenisondernemers, brandweer, politie en Protección Civil uitgesloten van het verbod.

Madrid Central

De ‘Lage emissiezone’ in Barcelona is 20 keer groter dan Madrid Central en is 95 km2 groot in Barcelona stad en de daaromheen liggende voorsteden Sant Adrià del Besòs, Cornellà de Llobregat, L’Hospitalet de Llobregat en Esplugues de Llobregat. Deze gebieden worden gecontroleerd door 70 camera’s op 40 verschillende punten.

Welke voertuigen?

Volgens de regels van de Spaanse verkeersdienst (DGT) zijn de meest verontreinigende voertuigen die modellen die geen milieustickers krijgen omdat het om benzinemodellen gaat van voor het jaar 2000 of dieselvoertuigen voor 2006.

KLIK HIER voor meer informatie over de milieustickers in Spanje.

Tolheffing

Als het aan de burgemeester van Barcelona ligt dan komt er een of andere vorm van tolheffing om de Catalaanse stad binnen te rijden. De speciale tolheffing zou vallen binnen het speciale mobiliteitsplan ‘Plan de Movilidad 2020-2024’. Die tol zal dan in principe alleen gelden voor de meest vervuilende auto’s. De plannen hiervoor zijn echter nog niet concreet dus het tol heffen kan nog niet bevestigd worden.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

6
Reageer op dit artikel

3 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Miel

Inderdaad, geldklopperij ! Een heel jaar een hond in leven houden komt neer op evenveel CO2-uitstoot als 3.677 kilometer autorijden. Twee van die beesten vervuilen meer dan mijn oude dieselwagen! Misschien kan men dan ook een boete overwegen voor het houden van huisdieren. Dat lijkt me evengoed te verantwoorden. Meer zeffs, rekening houdend met alle andere overlast die ze veroorzaken.

Remco

@Miel

Ik heb 2 honden en een grote diesel euro 3 waarmee ik 50000 km per jaar mee rijd .
Moet ik nu extra betalen ?

opa

Ja Remco. Je moet hiervoor gewoon betalen.
Wat had je zelf in gedachten? Als je blijft vervuilen (in deze context dan) zou je ook iets moeten bijdragen om het op te lossen vind je niet.

jos

Die tol is een echt wondermiddel. Als je die betaalt, is je wagen ineens niet meer vervuilend. Puur geldgewin en niets anders.

opa

Precies goed verwoord!

Als het echt menens was kon je er niet onderuit komen door iets te betalen.

Remco

Misschien handig om te vermelden dat de Ap 7 niet meegerekend wordt als milieu zone.

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.