Boetes vervuilende auto’s in Barcelona verlaagd naar 100 euro

Oeps ... foto ontbreekt!

Boetes vervuilende auto’s in Barcelona verlaagd naar 100 euro

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Vanaf 1 januari 2020 mogen de zogenaamde vervuilende voertuigen niet meer rijden in de ‘Zona de Bajas Emisiones’ (ZBE) in de stad Barcelona tussen 7 uur ‘s morgens en 20 uur ‘s avonds. Gedurende de eerste drie maanden worden er nog geen bekeuringen uitgedeeld maar vanaf 1 april kunnen er boetes gegeven worden tussen de 100 en 1.800 euro.

Barcelona gaat vanaf januari 2020 starten met de actie tegen de luchtverontreiniging van vervuilende voertuigen door deze niet meer toe te staan op werkdagen van maandag tot en met vrijdag tussen 7 uur en 20 uur te rijden in de zogenaamde ‘Lage emissiezones’. Deze ZBE is overigens 20 keer groter dan Madrid Central waar veel over te doen was na de verkiezingen.

ATTENTIE: Vanwege de corona-crisis en de daarbij horende noodtoestand die op 14 maart werd afgekondigd in Spanje, is de datum van 1 april niet door gegaan en werd dit verplaatst naar dinsdag 15 september. Vanaf 15 september worden er boetes gegeven in Barcelona. KLIK HIER.

Drie maanden

Gedurende de eerste drie maanden zullen er geen boetes gegeven worden en na een publiciteitscampagne zal men in de lente, dat wil zeggen vanaf 1 april (geen grap) beginnen met het geven van bekeuringen die liggen tussen de 100 en 1.800 euro. In eerste instantie was de minimale boete 200 euro maar dat heeft de gemeente na een onderzoek verlaagd. Na 90 minuten is het mogelijk opnieuw een boete te krijgen.

Uitzonderingen 

Mocht men de stad moeten betreden met een vervuilende auto vanwege ernstige medische redenen dan is dat toegestaan. Chauffeurs mogen 10 dagen per jaar de restricties overtreden maar dat dient men van te voren via een speciale website van de gemeente aan te geven. 

Voertuigen voor transport zoals vrachtwagens, grote bestelbussen (+3,5 ton) en bussen hebben een jaar extra de tijd gekregen om de voertuigen aan te passen. Daarnaast zijn de voertuigen van gehandicapten, doktoren en medisch personeel, begrafenisondernemers, brandweer, politie en Protección Civil uitgesloten van het verbod.

Madrid Central

De ‘Lage emissiezone’ in Barcelona is 20 keer groter dan Madrid Central en is 95 km2 groot in Barcelona stad en de daaromheen liggende voorsteden Sant Adrià del Besòs, Cornellà de Llobregat, L’Hospitalet de Llobregat en Esplugues de Llobregat. Deze gebieden worden gecontroleerd door 70 camera’s op 40 verschillende punten.

Welke voertuigen?

Volgens de regels van de Spaanse verkeersdienst (DGT) zijn de meest verontreinigende voertuigen die modellen die geen milieustickers krijgen omdat het om benzinemodellen gaat van voor het jaar 2000 of dieselvoertuigen voor 2006.

KLIK HIER voor meer informatie over de milieustickers in Spanje.

Tolheffing

Als het aan de burgemeester van Barcelona ligt dan komt er een of andere vorm van tolheffing om de Catalaanse stad binnen te rijden. De speciale tolheffing zou vallen binnen het speciale mobiliteitsplan ‘Plan de Movilidad 2020-2024’. Die tol zal dan in principe alleen gelden voor de meest vervuilende auto’s. De plannen hiervoor zijn echter nog niet concreet dus het tol heffen kan nog niet bevestigd worden.

Ga naar de inhoud