Staking bij Spaanse tankstations op 5 en 9 december (UPDATE)

Oeps ... foto ontbreekt!

Staking bij Spaanse tankstations op 5 en 9 december (UPDATE)

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De vakbonden UGT en CCOO hebben de medewerkers van de tankstations in Spanje opgeroepen om mee te doen met de staking in de bedrijfssector op 5 en 9 december. Deze staking valt samen met de zogenaamde ‘Puente de la Constitución’ ofwel een korte vakantieperiode op vrijdag 6 december tot en met 9 december (in sommige regio’s in Spanje).

Volgens de vakbonden is men al meer dan één jaar bezig met onderhandelingen over nieuwe arbeidsvoorwaarden in de sector maar deze hebben tot nu toe nog tot niets geleid. 

De discussie gaat (zoals vaak) over een salarisverhoging in de sector omdat deze in 2019 1,3% omhoog wil gaan en in 2020 en 2021 0,7% maar de vakbonden willen dat gedurende deze drie jaren de stijging in totaal 5,7% is.

De staking op donderdag 5 en maandag 9 december zou samenvallen met de vakantieperiode ‘Puente de la Constitución’ en met de klimaattop in Madrid. 56.000 medewerkers van meer dan 11.600 tankstations kunnen meedoen met deze twee stakingsdagen. 

In Spanje zijn sinds juni dit jaar 11.600 tankstations (gasolineras) te vinden. Van dat aantal heeft Repsol 3.350 installaties (29% van het totaal) gevolgd door Cepsa met 1.522 installaties en BP met 747 installaties (nadat deze Petrocorner heeft gekocht).

UPDATE: De staking bij de tankstations gaat uiteindelijk niet door, zo werd dinsdagmiddag aangekondigd. De vakbonden hebben een overeenstemming bereikt.

Ga naar de inhoud