Arabische miljonair verkoopt klein bergdorpje in Catalonië

Arabische miljonair verkoopt klein bergdorpje in Catalonië
Beeld: ElBerguedà.cat

Arabische miljonair verkoopt klein bergdorpje in Catalonië

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Sjeik Butti Bin Maktoum Bin Juma Al Maktoum uit Dubai werd in 2003 verliefd op het kleine Catalaanse bergdorpje Peguera in de Berguedà disctrict in de provincie Barcelona en kocht het dorp van de Spaanse familie Olano voor een onbekend bedrag. De bedoeling was om het bergdorpje om te toveren tot een luxe vakantieresort maar vanwege diverse bureaucratische en andere problemen werd dat plan nooit uitgewerkt. Nu zoekt de sjeik nieuwe eigenaren of investeerders.

In 2015 besloot Sjeik Butti Bin Maktoum Bin Juma Al Maktoum het dorp weer in de verkoop te doen maar tot op de dag van vandaag zijn er wel gegadigden geweest maar is er nooit een koper gevonden. De afgelopen jaren komen er regelmatig investeerders of potentiele kopers langs bij de gemeente maar is het dorp nog steeds niet verkocht.

Het dorp Peguera wordt o.a. door de makelaar Engel & Völkers te koop aangeboden voor 7 miljoen euro. Het gaat om een idyllisch tegen de hoge rotsen gelegen verlaten dorp in het noorden van de Catalaanse Pyreneeën op een hoogte van 1.600 meter en op zo’n 130 kilometer van Barcelona stad en 50 kilometer van Andorra en Frankrijk.

Enrique de Olano y Loyzaga, graaf van Fígols, kocht het hele landgoed waarop Peguera zich bevindt in 1931 in een tijd dat de mijnbouw in dit gebied begon af te nemen waardoor bosbouw en weidegang werd bevorderd. Parallel aan de afname van de mijnbouw loopt de uittocht van de bevolking. Van de 70 inwoners van 1950 ging het naar de drie van 1965 en in 1968 werd het laatste huis dat nog open was, Can Penjorell, gesloten. De activiteit in het dorp was nog niet helemaal gestopt omdat de oude kantine twee decennia lang dienst deed als huis voor koloniën voor kinderen.

Op dit moment woont er niemand in het dorp en alle huizen staan leeg. Het plan is om een vijfsterrenhotel te bouwen met 40 luxe kamers en de dorpshuizen compleet te restaureren.

Bekijk HIER de website van Engel & Völkers of bekijk de video hieronder voor meer informatie.

Ga naar de inhoud