Frankrijk wil dat Spanje de skistations sluit zoniet gaan de grenzen dicht

Frankrijk wil dat Spanje de skistations sluit zoniet gaan de grenzen dicht
Beeld: 123rf

Frankrijk wil dat Spanje de skistations sluit zoniet gaan de grenzen dicht

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – In Frankrijk heeft de regering besloten alle skistations tot ongeveer 20 januari te sluiten om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Maar omdat Frankrijk het skiën in eigen land dus niet meer toestaat vrezen de autoriteiten dat de Franse skiërs naar de skistations in Zwitserland en Spanje gaan om daar te skiën. Daarom wordt gevraagd ook daar de skistations te sluiten, zoniet gaan de grenzen met Spanje en Zwitserland op slot of komen er strenge grenscontroles.

Duitsland en Italië hebben reeds aangekondigd dat zij de skistations sluiten tijdens de feestdagen en ook Frankrijk zal de skistations in eigen land tot waarschijnlijk 20 januari op slot doen. In Oostenrijk heeft men vooralsnog besloten tijdens de feestdagen wel open te zijn en ook in Zwitserland en Spanje zal het skiën zoals het er nu naar uitziet wel mogelijk zijn.

Grenzen op slot

Maar de Franse premier Jean Castex wil dat Spanje en Zwitserland net zoals Frankrijk de skistations in ieder geval tijdens de feestdagen op slot doet om te voorkomen dat de Franse skiërs naar deze landen reizen om daar te skiën. 

Castex zegt dat als Spanje en Zwitserland de skistations niet sluiten tijdens de feestdagen het goed mogelijk is dat of de grenzen met die landen op slot gaan of dat er strenge grenscontroles komen om te voorkomen dat Fransen gaan skiën in het buitenland.

Beslissingen

Voorlopig heeft de Franse premier contact gehad met de Spaanse premier Pedro Sánchez die zijn Franse collega gemeld heeft dat dit geen beslissing is van hem of zijn regering maar dat eventuele sluitingen van skistations beslissingen zijn van de regionale overheden waar de skistations gelegen zijn zoals Aragón, Catalonië en Andalusië. Ook in Zwitserland is een sluiting van de skistations niet iets dat door de regering beslist kan worden.

Europa

Ook de Europese Unie wil het liefst dat de skistations in de EU niet open gaan met de feestdagen maar zij kunnen en mogen daar geen beslissing over nemen. Daarom is dat alleen een advies aan die landen waar geskied kan worden, met name Spanje, Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk, Duitsland en Italië.

Spanje

In Spanje zijn circa 34 skistations te vinden in met name de autonome regio’s Aragón, Catalonië en Andalusië en voorlopig is besloten dat deze open zullen gaan wanneer er genoeg sneeuw is en wanneer de corona-maatregelen gehandhaafd kunnen worden. 

Er volgen nog vergaderingen en bijeenkomsten tussen de minister van Volksgezondheid, de minister van Toerisme, Industrie en Handel en de vertegenwoordigers van de autonome regio’s waar de skistations te vinden zijn over de mogelijkheden en de te nemen maatregelen.

De regionale lockdowns zorgen er op dit moment echter voor dat veel skiërs niet buiten hun eigen autonome regio mogen komen waardoor het skiën in een andere regio niet mogelijk is. 

Met de feestdagen zal er landelijk gezien ook een lockdown zijn tussen 23 december en 6 januari wanneer er wel gereisd mag worden om familie en goede vrienden te bezoeken maar niet om te gaan skiën, naar de vakantiewoning te gaan of om op vakantie te gaan.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.