Het Spaanse woord of zin van de dag (154)

123rf
Beeld: 123rf

Het Spaanse woord of zin van de dag (154)

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Veel lezers spreken, schrijven en begrijpen het Spaans waarschijnlijk al maar er zullen ongetwijfeld ook veel lezers zijn die de Spaanse taal nog niet zo goed of helemaal niet onder de knie hebben. Daarom behandelen we in samenwerking met Supergoed Spaans Leren elke dag een Spaans woord, gezegde of zin en geven daarbij de juiste uitspraak. Doe je ook mee!

Deze ‘palabras españolas’ ofwel Spaanse woorden zijn gebaseerd op het castellano (uitspraak: kastejano – castiliaans), het zogenaamde algemeen beschaafd Spaans. Het komt erg vaak voor dat een Spaans woord diverse betekenissen heeft of in andere hoedanigheid gebruikt kan worden. 

Jouw taalbegeleidster is Cintha van Marrewijk en zij leert iedereen snel en makkelijk Spaans via www.supergoedspaansleren.nl

Donderdag 3 december

El jueves 3 de diciembre 2020 2020
uitspraak: el gwebes tres de dicjembre (slissende c) dosmielbeente

Tijdens de LIVE Semi-Gevorderden, waar we veel Spaans praten oefenen, zei iemand: me gusta cocinar en sprak dat laatste woord uit als kokinar. Toen dacht ik, dat snap ik dat jij dat zegt, dus tijd om de uitspraak van de letter C te herhalen.

Onthoud CA CE CI CO CU – Uitspraak: KA – CE – CI – KO – KOE.

Als er een E of een I achter de C komt dan heb je een slissende C-klank, dus bij CE en CI. En bij de overige CA / CO / CU is het de K-klank.

Denk maar aan de woorden die je kent in het Spaans:

  • CA – Café – uitspraak kafee – koffie
  • CE – Cerca – uitspraak cerka (slissende c) – dichtbij
  • CI- Cinco – uitspraak cinko (slissende c) – vijf
  • CO – Cocina: uitspraak kociena (slissende c) – keuken
  • CU – Cubo: uitspraak koebo – emmer

Weet je nog meer woorden met beginnend met: CA / CE / CI / CO / CU. Zet deze in de Besloten Facebook Groep: www.facebook.com/groups/gratisspaanselessen gelijk de vertaling erbij dan kunnen we onze woordenschat vergroten.

Ga naar de inhoud