Search
menu
Search

Inwoners van Spanje besteden dit covid-jaar minder geld aan de feestdagen

Inwoners van Spanje besteden dit covid-jaar minder geld aan de feestdagen
Beeld: 123rf

Inwoners van Spanje besteden dit covid-jaar minder geld aan de feestdagen

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Volgens de gegevens uit een onderzoek van de Organisatie van Consumenten en Gebruikers (OCU) zullen de inwoners van Spanje deze kerst 20% minder uitgeven aan de feestdagen. De kerstuitgaven voor de Spanjaarden zal deze kerst gemiddeld 526 euro bedragen wat 129 euro minder is dan tijdens de feestdagen in 2019.

Dat de feestdagen deze kerst, jaarwisseling en Driekoningen in Spanje net zoals in andere landen niet hetzelfde zullen zijn is inmiddels wel duidelijk. Dat zal niet alleen te merken zijn op straat, in de bars en restaurants, discotheken en danszalen of bij de familie- en werkbijeenkomsten maar ook in de portemonnee en op de bankrekening. 

Volgens de informatie van de Organización de Consumidores y Usuarios (OCU) zullen de inwoners van Spanje deze feestdagen gemiddeld 526 euro uitgeven, een 20% of 129 euro minder dan tijdens de feestdagen in 2019.

Het is echter een gemiddeld bedrag want een derde van de Spanjaarden geeft minder dan 250 euro uit, 26% zegt tussen de 250 en 500 euro uit te zullen geven, 26% zegt tot 1.000 euro te zullen besteden en 14% zegt meer dan 1.000 euro te zullen besteden aan de feestdagen.

59% van de ondervraagden zegt minder geld dan vorig jaar te zullen uitgeven, 38% zegt dat het bedrag min of meer gelijk is aan dat van 2019 en 4% zegt dat ze meer zal uitgeven dit jaar.

Het gemiddelde totaalbedrag van 526 euro kan onderverdeeld worden in 334 euro voor cadeaus tijdens de kerst en Driekoningen voor kinderen (163 euro) en cadeaus voor volwassenen tijdens de kerst (172 euro).

Verder zal de Spanjaard 70 euro uitgeven aan familie maaltijden en bijeenkomsten, 60 euro gaat naar de loten voor de typische El Gordo of El Niño loterijen en 36 euro wordt besteed aan reizen tijdens de feestdagen. Slechts 16 euro wordt dit jaar besteedt aan maaltijden met collega’s van het werk en 10 euro zal worden uitgegeven aan het uitgaan … als dat al mogelijk zal zijn dit jaar.

Gevraagd naar hoe men de kerst- en Driekoningen cadeaus zal kopen dit jaar zegt 65% van de ondervraagden dat zoveel mogelijk online dus via internet te doen, geeft 19% aan alleen via internet te kopen en zegt 16% dat ze naar een winkel zullen gaan.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?