Parador van León na drie jaar renovatie werkzaamheden weer heropend

Parador van León na drie jaar renovatiewerkzaamheden weer heropend
Beeld: Paradores.es

Parador van León na drie jaar renovatie werkzaamheden weer heropend

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

LEÓN – Een van de meest bezochte en best beoordeelde Paradores van Spanje is de Parador Hostal de San Marcos in de stad León (Castilië en León). Maar de afgelopen drie jaar was het voor de Paradores-fans niet mogelijk in dit emblematische en gigantische gebouw te overnachten vanwege renovatiewerkzaamheden. Deze zijn nu afgerond en de Parador van León is weer heropend.

Deze Parador behoort tot de meest luxueuze van Spanje. Het grootschalige ‘Hostal San Marcos’ is gebouwd in de 16e eeuw in de typisch Spaanse renaissance stijl met barokke elementen. De Parador is één van de mooiste renaissance gebouwen van Spanje en laat zich dan ook slechts in superlatieven beschrijven. Een ‘must-see’, aldus de Nederlandstalige reisaanbieder en Paradores expert ParadoresReizen.com. 

Na deze uitgebreide renovatie heeft de Parador vijf sterren ‘gran lujo’ gekregen en minder dan 50 kamers overgehouden in plaats van de 200 kamers voorheen. Om te overnachten in deze luxe Parador moet je flink van te voren reserveren want ondanks de klamerprijzen die uiteeinlopen van 175 euro (voor de renovatie 120 euro) tot 519 euro per nacht, is de Parador van León bijna altijd volgeboekt.

In de gangen en zalen zijn meer dan 500 kunstwerken te bewonderen waardoor de Parador San Marcos ook meteen een museum is geworden. Als je in deze Parador verblijft kun je genieten van het uitstekende restaurant Rey Don Sancho waar men onder meer ‘Cocido Maragato’ (stoofpot van varkens- en rundvlees met groenten), ‘Cecina’ (gedroogd vlees uit León) en kikkerbilletjes serveert.

Geschiedenis

Op ParadoresReizen.com is te lezen dat het voormalige klooster werd gesticht in de 12e eeuw door koning Alfonso VI. Het was een belangrijke overnachtingsplaats voor pelgrims op hun tocht naar het bedevaartsoord Santiago de Compostela. Later werd dit gebouw het hoofdkwartier van de Orde van Sint Jacobus waarvan de soldaten bescherming verschaften aan de pelgrims.

Het originele gebouw werd vernield in de 16e eeuw en de constructie van de huidige Parador werd in 1515 voltooid. Verschillende kunstenaars hebben in hout en steen prachtige werken gemaakt, die bijdragen aan de historische sfeer van het gebouw. De kapel en de kapittelzaal zijn nog in de oude stijl.

León

De Parador ligt in de stad León vlakbij de kathedraal San Isidoro en de Casa Botines, een (vroeg) bouwwerk van de bekende Spaanse architect Antoni Gaudí. In de oudste wijk van de stad zijn nog delen van de Middeleeuwse stadswal en zelfs van de Romeinse muren terug te vinden. In de stad zijn vele gebouwen in de typische Spaanse Renaissancestijl te bewonderen. 

Het 10e eeuwse klooster San Miguel de Escalada ligt op circa 28 km rijden en is één van de mooist overgebleven mozarabische kerken. De grotten van Valporquero liggen op circa 42 km. Astorga, waar onder andere de archeologische sites, kathedraal, Romeinse muren en de kerk van Gaudí gevestigd zijn, ligt op circa 45 km.

Meer informatie over de Parador van León is te lezen op de Nederlandstalige website en reisaanbieder ParadoresReizen.com.

Ga naar de inhoud