Search
menu
Search

Oplichter verkoopt donaties voor slachtoffers vulkaanuitbarsting La Palma

Oplichter verkoopt donaties voor slachtoffers vulkaanuitbarsting La Palma
Beeld: Guardia Civil / website

Oplichter verkoopt donaties voor slachtoffers vulkaanuitbarsting La Palma

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

SANTA CRUZ – Op het Canarische eiland La Palma werd een man aangehouden wegens oplichting. Hij eigende zich donaties toe die door derden aan de slachtoffers van de vulkaanuitbarsting werden gegeven en verkocht die vervolgens via tweedehandswinkels. Het ging om drie containers met hulpmiddelen die nooit op hun bestemming terecht kwamen.

Volgens de politie betrof het voornamelijk etenswaren en kledij, die via een sociale organisatie bestemd waren voor slachtoffers van de vulkaanuitbarsting op La Palma. De totale waarde van de goederen liep op tot 15.000 euro maat dat kan zelfs oplopen tot 80.000 euro.

De oplichter, Ramón Jesús Brito Páez, deed zich voor als de voorzitter van een valse solidariteitsvereniging en bood zijn hulp aan een gelijkaardige vereniging op het eiland Tenerife aan. Hij zou zogezegd instaan voor het transport van de hulpmiddelen tussen Tenerife en La Palma. Daarvoor had de man volgens de Guardia Civil drie containers voorzien.

Toen de lading niet aankwam op La Palma, nam de organisatie ‘Juntos Somos Más’ in Tenerife contact met de man op. Daarop stuurde hij hen een videoboodschap, waarin te zien was hoe een aantal medewerkers de containers uitladen. Het ging echter om archiefbeelden die niets te maken hadden met een zogezegde aankomst op La Palma. De solidariteitsorganisatie trok aan de alarmbel.

De onderzoekers vonden de containers uiteindelijk terug op dezelfde plaats als waar ze aanvankelijk gevuld werden, in het dorp San Isidro op Tenerife. De man wordt ervan beschuldigd het materiaal achter de hand te hebben gehouden om het vervolgens zelf te verkopen. De waarde van de goederen liep op tot 15.000 euro. De drie containers zullen alsnog naar La Palma verscheept worden om de slachtoffers van de vulkaanuitbarsting van dienst te zijn. De oplichter in kwestie wacht het oordeel van de rechtbank af.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?