menu: rubrieken, zoeken & meer

Regionale feestdag in de autonome regio Navarra op 3 december

Regionale feestdag in de autonome regio Navarra op 3 december
Beeld: Canva

Regionale feestdag in de autonome regio Navarra op 3 december

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

PAMPLONA – Elk jaar op 3 december wordt in de autonome regio Navarra de ‘Día de Navarra’ gevierd, een regionale feest- en herdenkingsdag. Deze datum werd gekozen omdat 3 december de sterfdag is van San Francisco Javier, een Spaanse jezuïeten-missionaris uit Navarra die een belangrijke rol speelde in de opbouw van de missie in Zuid- en Oost-Azië.

Sinds 1984 wordt op 3 december de ‘Día de Navarra’ gevierd in de autonome regio Navarra. Op die dag wordt stilgestaan bij de sterfdag van San Francisco Javier (3 december 1552), een missionaris uit Navarra. Op deze dag worden er tal van activiteiten gevierd en wordt sinds 1984 ook de ‘Medalla de Oro de Navarra’ uitgereikt, de hoogste onderscheiding van de regionale overheid van Navarra.

De traditionele feestdag op 3 december wordt echter al eeuwen gevierd en gaat terug tot aan het jaar van zijn heiligverklaring 1622 en heeft ook te maken met een andere bekende uit Navarra komende missionaris, Firminus van Amiens of in het Spaans ‘San Fermín de Amiens’, waarbij San Fermin de naam is van de stadsfeesten in Pamplona waaronder het wereldbekende stierenrennen valt.

Navarra heet officieel ‘Comunidad Foral de Navarra’ en is een van de zeventien Autonome regio’s van Spanje. Het ligt in het noorden van Spanje, ten oosten van Baskenland, ten zuiden van Frankrijk, ten noorden van La Rioja en ten westen van Aragón. Navarra is net zoals onder andere Cantabrië en Asturië zowel een autonome regio als een provincie en is dus niet zoals de meeste andere regio’s onderverdeeld in provincies. De hoofdstad is Pamplona, uiteraard bekend van het stierenrennen en van het boek van Ernest Hemingway.