De Sagrada Familia krijgt scanners, metaaldetectoren en extra beveiligingspersoneel in 2018

c57ea2805f76cb192f780de3c8f713fc

De Sagrada Familia krijgt scanners, metaaldetectoren en extra beveiligingspersoneel in 2018

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – De stichting die de Sagrada Familia basiliek beheert heeft een budget van twee miljoen euro toegewezen aan extra veiligheidsmaatregelen in en rondom de beroemde kerk van Antonio Gaudí. Zo zullen bezoekers in 2018 te maken gaan krijgen met extra scanners, metaaldetectoren en extra veiligheidspersoneel waarbij het fouilleren meer een routine zal gaan worden dan een uitzondering.

De Sagrada Familia is de top toeristenattractie en drukste bezienswaardigheid van Barcelona met jaarlijks meer dan 4,5 miljoen bezoekers. De kerk van Gaudí is tevens een gewild doelwit voor de IS terroristen en de Sagrada Familia wordt herhaaldelijk gezien op videoboodschappen of in tijdschriften die gericht zijn aan terroristen. De veiligheid rondom en in het gebouw was voor maar zeker ook na de aanslag in Barcelona op 17 augustus flink omhoog gegaan maar men heeft vanuit de Sagrada Familia zelf ook besloten de veiligheid binnen het gebouw te vergroten.

Naast de twaalf extra veiligheidsagenten komen er bij de ingangen tien metaaldetectoren en scanners te staan waarbij de bezoekers en tassen gecontroleerd worden. Deze maatregelen zijn vanaf 1 januari operationeel geworden waardoor het binnengaan van de Sagrada Familia iets meer tijd in beslag kan gaan nemen. Op 30 december 2017 hield men al een generale repetitie toen er een mis plaatsvond in de basiliek waarbij alle 2.000 aanwezigen succesvol en zonder problemen gescand en gecontroleerd werden.

Bij eerdere controles direct na de aanslag op de Ramblas op 17 augustus 2017 werden bij tientallen bezoekers diverse messen van verschillende afmetingen, zelfverdedigingssprays en elektrische pistolen in beslag genomen. Met de nieuwe scanners hoeft dat niet meer altijd handmatig te gebeuren en doen de machines een groot deel van het speurwerk.

Van de tien nieuwe scanners staan er zes bij de ingangen voor individuele bezoekers en vier bij de groepsingangen. Daarnaast zijn er tientallen nieuwe camera’s geïnstalleerd in en rondom de Sagrada Familia die alles en iedereen in de gaten houden. Deze camera’s hebben echter nog geen gezichts- of retinaherkenningstechnologie maar dat kan altijd later nog komen aangezien dat softwarematig gebeurd.

Met de 12 extra veiligheidsmedewerkers is het aantal agenten nu opgelopen naar 40 personen die de meer dan 4,5 miljoen bezoekers en de kerk zelf in de gaten houden.

Foto: La Vanguardia

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.