2018 afgesloten met 1.180 verkeersdoden in Spanje

2018 afgesloten met 1.180 verkeersdoden in Spanje
Beeld: 123rf

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Tijdens een gezamenlijke persbijeenkomst van de minister van Binnenlandse Zaken en de directeur van de Spaanse Verkeersdienst DGT heeft men bekend gemaakt dat er gedurende 2018 in totaal 1.180 personen zijn overleden op het Spaanse asfalt. Dat waren 18 dodelijke verkeersslachtoffers minder dan in 2017 en een verademing want de afgelopen twee jaar (2016 en 2017) steeg het aantal verkeersdoden weer na jarenlange dalingen.

In totaal hebben er het afgelopen jaar 1.072 ongevallen plaatsgevonden waarbij 1.180 verkeersdeelnemers zijn overleden. Daarbij raakten ook nog eens 4.515 personen gewond waarvan veel ernstig met gevolgen voor de rest van hun leven.

Als er gekeken wordt naar de verkeersdeelnemers die om het leven zijn gekomen valt op dat het aantal overleden voetgangers met 48% steeg het afgelopen jaar van de 91 in 2017 naar 135 in 2018. Voetgangers vallen in de groep “gevoelige weggebruikers” (vulnerables) waaronder ook fietsers (36 doden), scooterrijders (30) en motorrijders (211) vallen. Bij de motorrijders zijn 7 personen omgekomen die geen helm droegen. Deze groep was samen goed voor 412 verkeersdoden.

Terwijl het aantal doden bij de gevoelige weggebruikers steeg met 4% daalde het aantal overleden personen die in een personenauto zaten met 55 personen van de 649 in 2017 naar 594 in 2018, een daling van 8,5%. Ook het aantal overleden bestelbus rijders en inzittenden daalde van 75 in 2017 naar 64 in 2018. De overige verkeersdoden werden geregistreerd bij vrachtwagens (61 doden), bus (11) en andere voertuigen (38).

Van de 1.180 dodelijke verkeersslachtoffers was de grootste groep 65 jaar of ouder (249 doden) gevolgd door 45 tot 54 jaar (225), 35 tot 44 jaar (208), 15 tot 24 jaar (187) en 15 tot 24 jaar (148).

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

4 reacties op “2018 afgesloten met 1.180 verkeersdoden in Spanje”

 1. Hoofdoorzaak mijns inziens: Gebruik van de mobiele telefoon! Iedere 2e auto/bestelauto/vrachtwagen zit met dat rotding te kloten. En dan de voetgangers idem dito. Met de telefoon in de hand, nergens naar kijken en gewoon oversteken. Bij een ongeluk moeten ze maar kijken of de mobiele telefoon op het moment van het ongeluk gebruikt is en zo ja, dan geen schade vergoeden. En de schuldigen in een revalidatiecentrum een maand laten werken, kunnen ze de gevolgen van dichtbij zien.

 2. A van der Gijze

  Het is ook belachelijk dat bijna al het verkeer over N wegen moet.Er worden vrachtautos in gehaald.Bij invoegstroken word gas gegeven om nog even voor bus of vrachtauto te komen.Geld ook voor scooters.Je komt vaak brommers tegen en fietsers.De invoegstroken mag vaak maar 40km en zijn het korte invoegstroken waarbij je op een weg moet waarbij ze tussen 80 en 100km rijden.Erg langzaam oude bedrijf autos rijden op de weg.Ik zie verschrikkelijk veel mensen bellen.Als een Spaanjaard voorrang heeft neemt hij het ook.Er is bijna geen Spanjaard die op een rotonde kan rijden.Er lopen prachtige snelwegen naast.Die weinig gebruikt worden,ik denk veel minder doden.

  1. Smijt er dan nog eens bij dat veel voetgangers gewoon de straat oversteken zonder te kijken. Men heeft daar in Spanje echt de gewoonte van Zebrapad = Koning van de weg. Maar de stoten dat je soms ziet van mensen dat al bellend, op volle snelheid wandelen, niet eens in je richt kijken terwijl je aangereden komt om zo het voetpad over te steken.

   En ja, in het verkeer soms ook niet veel beter. In Bilbao vorige keer een zot dat bijna over kop ging toen hij de een rondpunt opreed tegen volle snelheid en zijn banden grip verloren. Je moest hem zien panikeren om zijn auto proberen te controleren, terwijl zijn auto langs alle kanten schoof. Beetje meer G krachten en die auto ging overhoop.

   Je word het beu met mensen dat invoegen van rechts, dat bijna tegen je auto aanrijden, of die mannen op de snelweg tegen 70km / uur met volop olie rook dat uit hun motortje vliegt waar je volop voor in de remmen moet of de toestanden op de ronde punten.

   Knipperlichten, wat is dat weeral? GSM, a ja, dat ding dat je altijd tegen je kop moet hebben terwijl je rijd. Geen achter lichten op een mooie BWM, o wacht, je auto van tijd is inspecteren is te veel gevraagd blijkbaar ( en als je teken doet met je lichten en naast hun rijd om duidelijk te maken dat hun lichten kapot zijn, dan negeren ze je ).

   1. De meeste recente wagens geven een melding via de boordcomputer dat er iets niet werkt. Dus de bestuurders weten drommels goed dat bvb de achterlichten stuk zijn

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

dag/nacht
Scroll naar top

Vanwege technische problemen bij de nieuwsbrief provider is de editie van 4 juni (nog) niet verstuurd. Excuses.

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.