skip to Main Content
2018 afgesloten met 1.180 verkeersdoden in Spanje
123rf

2018 afgesloten met 1.180 verkeersdoden in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Tijdens een gezamenlijke persbijeenkomst van de minister van Binnenlandse Zaken en de directeur van de Spaanse Verkeersdienst DGT heeft men bekend gemaakt dat er gedurende 2018 in totaal 1.180 personen zijn overleden op het Spaanse asfalt. Dat waren 18 dodelijke verkeersslachtoffers minder dan in 2017 en een verademing want de afgelopen twee jaar (2016 en 2017) steeg het aantal verkeersdoden weer na jarenlange dalingen.

In totaal hebben er het afgelopen jaar 1.072 ongevallen plaatsgevonden waarbij 1.180 verkeersdeelnemers zijn overleden. Daarbij raakten ook nog eens 4.515 personen gewond waarvan veel ernstig met gevolgen voor de rest van hun leven.

Als er gekeken wordt naar de verkeersdeelnemers die om het leven zijn gekomen valt op dat het aantal overleden voetgangers met 48% steeg het afgelopen jaar van de 91 in 2017 naar 135 in 2018. Voetgangers vallen in de groep “gevoelige weggebruikers” (vulnerables) waaronder ook fietsers (36 doden), scooterrijders (30) en motorrijders (211) vallen. Bij de motorrijders zijn 7 personen omgekomen die geen helm droegen. Deze groep was samen goed voor 412 verkeersdoden.

Terwijl het aantal doden bij de gevoelige weggebruikers steeg met 4% daalde het aantal overleden personen die in een personenauto zaten met 55 personen van de 649 in 2017 naar 594 in 2018, een daling van 8,5%. Ook het aantal overleden bestelbus rijders en inzittenden daalde van 75 in 2017 naar 64 in 2018. De overige verkeersdoden werden geregistreerd bij vrachtwagens (61 doden), bus (11) en andere voertuigen (38).

Van de 1.180 dodelijke verkeersslachtoffers was de grootste groep 65 jaar of ouder (249 doden) gevolgd door 45 tot 54 jaar (225), 35 tot 44 jaar (208), 15 tot 24 jaar (187) en 15 tot 24 jaar (148).

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 4 reacties
 1. Hoofdoorzaak mijns inziens: Gebruik van de mobiele telefoon! Iedere 2e auto/bestelauto/vrachtwagen zit met dat rotding te kloten. En dan de voetgangers idem dito. Met de telefoon in de hand, nergens naar kijken en gewoon oversteken. Bij een ongeluk moeten ze maar kijken of de mobiele telefoon op het moment van het ongeluk gebruikt is en zo ja, dan geen schade vergoeden. En de schuldigen in een revalidatiecentrum een maand laten werken, kunnen ze de gevolgen van dichtbij zien.

 2. Het is ook belachelijk dat bijna al het verkeer over N wegen moet.Er worden vrachtautos in gehaald.Bij invoegstroken word gas gegeven om nog even voor bus of vrachtauto te komen.Geld ook voor scooters.Je komt vaak brommers tegen en fietsers.De invoegstroken mag vaak maar 40km en zijn het korte invoegstroken waarbij je op een weg moet waarbij ze tussen 80 en 100km rijden.Erg langzaam oude bedrijf autos rijden op de weg.Ik zie verschrikkelijk veel mensen bellen.Als een Spaanjaard voorrang heeft neemt hij het ook.Er is bijna geen Spanjaard die op een rotonde kan rijden.Er lopen prachtige snelwegen naast.Die weinig gebruikt worden,ik denk veel minder doden.

  1. Smijt er dan nog eens bij dat veel voetgangers gewoon de straat oversteken zonder te kijken. Men heeft daar in Spanje echt de gewoonte van Zebrapad = Koning van de weg. Maar de stoten dat je soms ziet van mensen dat al bellend, op volle snelheid wandelen, niet eens in je richt kijken terwijl je aangereden komt om zo het voetpad over te steken.

   En ja, in het verkeer soms ook niet veel beter. In Bilbao vorige keer een zot dat bijna over kop ging toen hij de een rondpunt opreed tegen volle snelheid en zijn banden grip verloren. Je moest hem zien panikeren om zijn auto proberen te controleren, terwijl zijn auto langs alle kanten schoof. Beetje meer G krachten en die auto ging overhoop.

   Je word het beu met mensen dat invoegen van rechts, dat bijna tegen je auto aanrijden, of die mannen op de snelweg tegen 70km / uur met volop olie rook dat uit hun motortje vliegt waar je volop voor in de remmen moet of de toestanden op de ronde punten.

   Knipperlichten, wat is dat weeral? GSM, a ja, dat ding dat je altijd tegen je kop moet hebben terwijl je rijd. Geen achter lichten op een mooie BWM, o wacht, je auto van tijd is inspecteren is te veel gevraagd blijkbaar ( en als je teken doet met je lichten en naast hun rijd om duidelijk te maken dat hun lichten kapot zijn, dan negeren ze je ).

   1. De meeste recente wagens geven een melding via de boordcomputer dat er iets niet werkt. Dus de bestuurders weten drommels goed dat bvb de achterlichten stuk zijn

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken