2020 afgesloten met minstens 45 slachtoffers huiselijk geweld in Spanje

2020 afgesloten met minstens 45 slachtoffers huiselijk geweld in Spanje
Beeld: 123rf

2020 afgesloten met minstens 45 slachtoffers huiselijk geweld in Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – 2020 is afgesloten met waarschijnlijk 45 vrouwen die door hun vriend, echtgenoot of ex om het leven zijn gebracht. Dat aantal is 10 minder dan de 55 vrouwen die in 2019 werden vermoord. Naast de vrouwen werden er het afgelopen jaar ook 3 minderjarige kinderen vermoord door hun eigen vader.

Het huiselijk geweld of violencia machista (macho geweld) is nog steeds een groot probleem in Spanje en iets waar al jaren tegen gestreden wordt. Gedurende het afgelopen jaar overleden er in totaal 45 vrouwen die door hun echtgenoot, ex of vriend om het leven werden gebracht. 

Dit zijn overigens voorlopige cijfers. Dit aantal kan waarschijnlijk nog hoger worden omdat er nog diverse moorden in onderzoek zijn en nog niet helemaal duidelijk is of daar sprake was van huiselijk geweld.

De afgelopen 18 jaar zijn er echter in Spanje alweer 1.078 vrouwen door hun partner of voormalige partner om het leven gebracht en werden er 32 minderjarigen vermoord binnen huiselijke kring. 

In 2019 werden er nog 55 vrouwen gedood wat toen het hoogste aantal was sinds 2013. In 2018 was dat 49 gedode vrouwen wat er minder waren dan de 51 in 2017 In 2016 werden er 46 doden geregistreerd terwijl dat aantal 60 was in 2015, 55 in 2014, 54 in 2013, 52 in 2012, 62 in 2011 en 73 in 2010.

De laatste gedode vrouwen zijn in de officiële lijsten (PDF) nog niet meegeteld. Op 26 december werd een 66-jarige vrouw in Las Palmas de Gran Canaria door haar echtgenoot vermoord terwijl op 31 december in Madrid een 28-jarige vrouw werd vermoord en de dader zelfmoord pleegde.

Regio’s

In de autonome regio Andalusië werden de meeste vrouwen om het leven gebracht met 9 slachtoffers gevolgd door Catalonië met 8, Valencia regio met 5, Castilla-La Mancha met 4, Balearen en Galicië met elk 3 en Asturië, Madrid regio, Murcia en de Canarische Eilanden met elk 2 gedode vrouwen in 2020.

Nationaliteit

28 van de om het leven gebrachte vrouwen hadden de Spaanse nationaliteit terwijl 17 vrouwen uit het buitenland afkomstig waren. 33 van deze vrouwen woonden nog bij hun moordenaar in huis terwijl de overige overleden vrouwen in een scheiding verwikkeld waren of reeds ergens anders woonden.

Leeftijd

12 vrouwen hadden de leeftijden tussen 41 en 50 jaar en 10 van hen een leeftijd tussen de 31 en 40 jaar terwijl een vrouw net meerderjarig was en zes vrouwen een leeftijd hadden tussen 71 en 84 jaar.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.