Traditionele meteorologische methode ‘Las Cabañuelas’ nog steeds gebruikt voor weersvoorspelling in Spanje

Traditionele meteorologische methode ‘Las Cabañuelas’ nog steeds gebruikt voor weersvoorspelling in Spanje
Beeld: Canva

Traditionele meteorologische methode ‘Las Cabañuelas’ nog steeds gebruikt voor weersvoorspelling in Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – De vraag die Spanje in de ban houdt nadat rond deze tijd vorig jaar sneeuwstorm Filomena het land in een houdgreep hield: komt er dit jaar een gelijkaardige storm op ons af? Pepe Buitrago, een meteoroloog die vorig jaar Filomena voorspelde, gebruikt een traditionele, bijzondere manier om het weer te voorspellen. Hij is dit jaar optimistisch. 

In veel verschillende Spaanse regio’s bestaat een traditie die ‘Las Cabañuelas’ heet. Het gaat om een manier om het weer te voorspellen, die geen wetenschappelijke basis heeft, maar sinds eeuwen erg populair is. Las Cabañuelas is een reeks traditionele methoden die vooral worden gebruikt in Spanje en Latijns Amerika, en dient om het weer op lange termijn te voorspellen.

De methode is eigenlijk vrij eenvoudig. De meteoroloog bestudeert het weer de eerste 24 dagen van de maand augustus, en weet op basis daarvan hoe het weer zal zijn in het daaropvolgende jaar. De eerste dag van augustus voorspelt op die manier hoe het weer in augustus volgend jaar zal zijn, dag 2 verwijst naar september, 3 naar oktober, en zo verder tot we bij dag 12 aankomen, die meer zegt over juli van het jaar nadien.

Vanaf 13 augustus begint de teller terug te lopen. 13 Juli verwijst opnieuw naar de maand Juli 1 jaar later, 14 augustus naar Juni, en zo terug naar af. Pepe Buitrago, ook bekend als de ‘Cabañuelo de Mula’ (een dorp in de provincie Murcia), is een bekende expert in het lezen van Las Cabañuelas. Vorig jaar voorspelde hij dat er een grote sneeuwstorm over Spanje zou neerdalen, wat ook gebeurde in de vorm van Filomena.

Voor 2022 voorspelt Buitrago 5 a 6 nevadas (sneeuwval), maar dit jaar zit een sneeuwstorm als filomena er niet in. Las Cabañuelas voorspelden volgens Buitrago in de lente “vriestemperaturen in het Zuidoosten, stormachtige en hevige regenval in het hele land en zware hagelbuien over de Levant”. Of Buitrago gelijk krijgt is nog maar de vraag, wel is het bijzonder dat in Spanje nog steeds belang wordt gehecht aan een traditioneel systeem van weersvoorspelling zoals Las Cabañuelas.

Beeld: meteorologiaenred.com
newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.