Regionale overheid Canarische Eilanden neemt bevoegdheid kustlijn over van Costas

Regionale overheid Canarische Eilanden neemt bevoegdheid kustlijn over van Costas
Beeld: Canva

Regionale overheid Canarische Eilanden neemt bevoegdheid kustlijn over van Costas

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

SANTA CRUZ – De regionale overheid van de Canarische Eilanden heeft op 1 januari 2023 de bevoegdheid gekregen over de hele kustlijn. De ‘Gobierno de Canarias’ heeft deze overgenomen van ‘Costas’, de landelijke wet die in heel Spanje het beheer regelt van de kustlijn.

De ‘Ley de Costas’ werd actief op 28 juli 1988 en is daarna meerdere keren aangepast. In deze wet, die beheerd wordt door het ministerie van Ecologische Transitie, staan de regels met betrekking tot het beheer van de meer dan 6000 kilometer lange kustlijn en de zogenaamde ‘Dominio Público Maritimo-Terrestre zoals het strand, duinen en de eerste 6 tot 20 meter land vanaf de kustlijn.

‘Costas’ controleert en beheert de hele Spaanse kustlijn, inclusief de eilanden, maar sinds 1 januari 2023 heeft de regionale overheid van de Canarische Eilanden het beheer overgenomen van ‘Costas’ en wordt de kustlijn van de acht Canarische Eilanden beheerd door de regionale overheid. 

De regering van de Canarische Eilanden heeft sinds 1 januari 2023 de bevoegdheid op zich genomen van het gebied van de kustlijn met als doel alle noodzakelijke mechanismen in te voeren waarmee acties op een meer flexibele en nabije manier kunnen worden opgelost.  

De regionale overheid van de Canarische Eilanden archipel is vanaf nu verantwoordelijk voor het correcte gebruik en beheer van de stranden, maar ook het uitdelen van eventuele sancties als de stranden en de territoriale zee niet correct gebruikt worden. Daarnaast is de regionale overheid nu bevoegd om vergunningen te geven voor die gebieden die direct toegang hebben tot de zee.

Vooral dit laatste wordt met argusogen ontvangen door de milieuorganisaties die bang zijn dat er te pas en te onpas vergunningen verleend zullen worden in gebieden waar dat niet is toegestaan volgens de Ley de Costas. De tijd zal het leren.

Ga naar de inhoud