Stad van kunsten en wetenschap in Valencia breekt record met meer dan vier miljoen bezoekers in 2022

Stad van kunsten en wetenschap in Valencia breekt record met meer dan vier miljoen bezoekers in 2022
Beeld: Canva

Stad van kunsten en wetenschap in Valencia breekt record met meer dan vier miljoen bezoekers in 2022

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

VALENCIA – De ‘Ciudad de las Artes y las Ciencias’ oftewel de stad van de kunsten en van de wetenschap in Valencia heeft in 2022 meer dan 4 miljoen bezoekers ontvangen. Het aantal is inclusief de verkochte kaartjes en de bezoekers die naar het complex kwamen dankzij georganiseerde activiteiten in de openlucht en andere evenementen en festivals. 

Het Oceanográfico (grootste aquarium van Europa) had meer dan 1,6 miljoen bezoekers in 2022 en ontving daarmee ongeveer net zoveel bezoekers als in 2019. Het Museo de las ciencias (museum van de wetenschap) verkocht 821.718 kaartjes en het Hemisférico (Imax bioscoop) verkocht 360.395 kaartjes. In totaal werden er in deze drie gebouwen 2.783.342 toegangskaartjes verkocht. 

Dit alles gaat natuurlijk in pieken en dalen gedurende het hele jaar. Dit hangt ook erg af van het toerisme in de stad. Zo verkocht het Oceanográfico in de maand augustus wel 13.124 kaartjes en er werden tijdens de afgelopen kerstdagen op één dag zelfs 7000 mensen toegelaten tot het aquarium volgens het persbericht van de gemeente Valencia.

Met deze cijfers viert de stad van de kunst en de wetenschap ook nog eens een dubbel feest in het jaar 2023. Het is namelijk 25 jaar geleden dat de bioscoop ‘Hemisférico’ geopend werd en het is 20 jaar geleden dat het Oceanográfico geopend werd. 

De opvallendste gebeurtenissen in het museum van de wetenschap zijn bijvoorbeeld de interactieve expositie ‘Viral’, de workshops ‘La ciencia a escena’ (de wetenschap op het toneel) en het theater van de wetenschap. Dat is het programma met concerten in de openlucht met blaasinstrumenten uit de stad. Daarnaast was er ook een expositie van beelden van kunstenaar Igor Mitoraj die voor alle bezoekers te zien was. De beelden waren namelijk buiten te zien. Ook de film ‘Flying Monsters’ in het Hemisférico was een enorm succes. 

Een laatste succes van 2022 voor de stad van de kunst en de wetenschap was het openen van het museum ‘Caixaforum’ in de Agora. Hier waren verschillende exposities te zien en het was voor het eerst sinds lange tijd dat het gebouw weer in gebruik werd genomen.

Ga naar de inhoud