Search
menu
Search

LET OP: staking grondpersoneel luchthavens Spanje op 5, 6, 7 en 8 januari

LET OP: staking grondpersoneel luchthavens Spanje op 5, 6, 7 en 8 januari
Beeld: C.C.O.O / X

LET OP: staking grondpersoneel luchthavens Spanje op 5, 6, 7 en 8 januari

De vakbonden hebben bevestigd dat er na een tweede mislukt overleg van 5 tot en met 8 januari 2024 een staking zal plaatsvinden bij het grondpersoneel van de Spaanse luchtvaartmaatschappij Iberia. Dit betekent dat passagiers tijdens de drukke kerstperiode in het nieuwe jaar geen of weinig gebruik kunnen maken van de diensten van het grondpersoneel en de handling service op veel luchthavens in Spanje. 

De staking is gepland voor 5, 6, 7 en 8 januari 2024 en zal voornamelijk invloed hebben op de terugkeer van veel Spanjaarden en buitenlanders tijdens de kerstvakantie. Tijdens dit weekend, dat het einde van Kerstmis markeert, worden er meer reizen verwacht vanwege de terugkeer operatie van degenen die naar huis zijn gegaan om Driekoningen te vieren of die ervoor hebben gekozen om tijdens deze periode te reizen.

Iberia zelf heeft bekendgemaakt op de stakingsdagen maar liefst 469 vluchten van Iberia, Iberia Express en Air Nostrum te annuleren waardoor meer dan 45.600 passagiers bij 29 luchthavens direct geraakt worden door deze vierdaagse staking begin januari. Vueling heeft ook aangekondigd dat er vluchten te maken hebben met deze staking. Ongetwijfeld zullen ook andere luchtvaartmaatschappijen vluchten annuleren op deze dagen.

De staking zal ongetwijfeld een grote impact hebben op de reisplannen van duizenden passagiers tijdens de drukke kerstperiode. Het verlies van de handling service betekent dat er geen assistentie zal zijn bij het inchecken, het vervoer van bagage en passagiers, en andere belangrijke diensten op de luchthaven. Dit kan leiden tot lange wachtrijen, vertragingen en zelfs annuleringen van vluchten. Bovendien zullen de luchthavens waar Iberia actief is ook te maken krijgen met verstoringen en mogelijke chaos als gevolg van de staking.

De staking is het resultaat van het besluit van Iberia om de handling service uit te besteden aan een ander bedrijf. Dit heeft geleid tot het verlies van banen en arbeidsvoorwaarden voor de werknemers van Iberia. De vakbonden UGT en CCOO hebben al eerder geprotesteerd tegen deze beslissing en hebben nu besloten om over te gaan tot een staking om hun eisen kracht bij te zetten.

Ga naar de inhoud