Flinke groei van wasberen in de provincie Madrid

Oeps ... foto ontbreekt!

Flinke groei van wasberen in de provincie Madrid

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Er is een overschot aan wasberen, niet alleen in de provincie Madrid maar blijkbaar in heel Spanje en ook Europa. De afgelopen 30 jaar is het aantal wasberen (mapaches in het Spaans) met 300% toegenomen in Europa en ook in Spanje zijn flinke stijgingen gemeten al zijn er geen percentages bekend. Wasberen zijn populair als huisdier maar de meeste mapaches vluchten of worden losgelaten door hun baasjes en komen in de natuur terecht.

Terwijl men in de provincie Madrid in 2003 nog slechts 2 vrouwtjes wasberen vingen is dat aantal in 2018 opgelopen naar 814 vrouwelijke wasberen. In 2012 trokken wetenschappers aan de alarmbel omdat er een flinke groei was in het aantal wasberen in de provincie Madrid.

Oorspong

Het is bekend dat de wasbeer als huisdier vanuit Amerika naar Europa en ook Spanje zijn gehaald maar men weet niet precies waar ze in de provincie Madrid vandaan komen. Wat men wel weet is dat er diverse exemplaren waren in luxe woningen in de gemeente Rivas Vaciasmadrid.

Het is niet zeker of de wasberen zijn ontsnapt of dat deze door de baasjes het huis uit zijn gezet omdat een het geen gezelligheidsdier en zeker geen geschikt huisdier. Een van de boosdoeners volgens velen is de film Pocahontas waarin een komische wasbeer een belangrijke rol speelde.

Bedreiging

Wasberen zorgen echter voor veel problemen omdat ze een bedreiging vormen voor de gewassen en inheemse fauna en daarnaast ziekten kunnen overbrengen op mens en dier. De wasbeer heeft een groot aanpassingsvermogen waardoor ze zich makkelijk aanpassen aan de natuurlijke omgeving waarin ze leven en een groot koloniserend potentieel hebben.

Europa

Eind 1920 werd de wasbeer, van oorsprong een roofdier afkomstig uit Amerika, naar Europa gebracht als huisdier omdat ze als baby schattig zijn, net zoals kleine beren. Het probleem is echter dat het om wilde dieren gaat en naarmate ze ouder worden (meestal vanaf een jaar) meer territoriaal en ongezellig worden waarbij ze ook soms agressief kunnen worden. Veel wasberen ontsnappen dan of worden door hun baasjes op straat gezet waarna ze de natuur in trekken waar ze geen natuurlijke vijand kennen.

Ga naar de inhoud