skip to Main Content
Gemeente Totalan wil een museum waar Julen in waterput viel
Archieffoto

Gemeente Totalan wil een museum waar Julen in waterput viel

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MÁLAGA – De gemeente Totalan heeft bekend gemaakt dat ze plannen heeft om een openluchtmuseum aan te leggen op de plaats waar de tweejarige Julen Rosello in de waterput is gevallen en na een 13 dagen durende moeilijke reddingsoperatie levenloos uit de put werd gehaald.

De “zona cero” zoals de plaats wordt genoemd waar de dagenlange zoektocht plaatsvond en waar Julen uit de put werd gehaald moet een openluchtmuseum worden om o.a. de tweejarige peuter en alle reddingswerkers te eren.

Het gebied waar de reddingsoperatie plaatsvond heet Dolmen del Cerro de la Corona waar in de negentiger jaren door schoolkinderen menselijke botten werden gevonden. Onderzoek wees later uit dat het het om meer dan 4.000 botten ging van tenminste negen kinderen tussen de drie en vier jaar oud en een vrouw van ongeveer 40 jaar.

Later is gebleken dat deze menselijke overblijfselen uit het vierde en derde millennium voor Christus stammen. Dat wil zeggen, het laatste neolithicum en het kopertijdperk. Na de vondst werd deze vindplaats ook wel “Tumba del Moro” genoemd. Totalan heeft de vindplaats omschreven als toeristisch monument.

Ondanks de belangrijkste vondst werd dit gebied echter nooit echt toeristisch en daar wil de gemeente al een tijd iets aan doen. Voordat de reddingsoperatie begon naar Julen waren er al plannen voor een openluchtmuseum en die plannen wil de gemeente doorzetten.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 19 reacties
 1. Zucht… Een speeltuin is in Spanje gratis…. Dus geen entree. Kost dus geld , levert niks op… Is ter nagedachtenis van Julen. Daarnaast ligt deze plek best ver weg van het centrum.

  Los daarvan was de plek al een archeologische vindplaats en zijn er ook resten van een hunebed. Het gegraaf heeft de berg doen uitzien alsof er een bom is ontploft… Berg is helemaal bijna verdwenen. Maar men heeft ook weer zaken gevonden en zo een oud idee opgepakt om hier wat mee te doen. … Meer is het niet

 2. Hoe bedoel je dat Fred
  Dacht dat de Burocratie in Spanje op en top is en daarbij er in Spanje maar 2,6 miljoen van deze niks doeners zitten .
  Die allemaal te eten moeten hebben en geen flikker uitvoeren omdat er anders niks meer op hun bureau ligt en bang zijn voor ontslag.
  Hoeveel zijn dat er in Nederland

 3. Word al misselijk bij de gedachte.
  Dat een stelletje imbecielen die dit verzonnen hebben moeten ze meteen ontslaan.
  Ambtenaren zat in Spanje

 4. Eerst een verfilming, toen een musicalen en nu een attractiepark. Enige creativiteit kan je de Spanjaarden niet ontzeggen.

 5. Morbide . Niet te geloven om op deze manier misbruik te maken van een dergelijk ongeluk en te proberen nu wel toeristen te trekken.

  1. Respect betonen op deze manier door de lokale gemeente vind ik smakeloos en ik kan me nauwelijks voorstellen dat de ouders zoiets goedvinden.

   1. Op de site van lavanguardia stond van de week dat de ouder ook een speeltuin en monument willen voor julen en voor alle reddingswerkers..

 6. Nee, aan een toeristische trekpleister zou ik ook nóóit gedacht hebben. Vréselijk, hoe kom je erop?

  Een monument, een gedenkplaat of zoiets, zoals ik eerder op deze site las, zou ik een mooi gebaar vinden.

  Aangezien we in april met vakantie naar Malága en omgeving gaan, hadden we vorige week al het plan opgevat om bloemen te gaan leggen bij de plek waar Julen het noodlottige ongeluk is overkomen.
  We hebben 14 dagen meegeleefd, dit is het enige dat we nog kunnen doen.

 7. Ze kunnen het geld beter besteden aan het opruimen van de miljoenen illegale putten die er volgens deskundigen in Spanje zijn, nu is het helaas dat jongetje maar hoeveel huis(dieren) zullen er niet in deze putten verdwenen zijn.

 8. Schamteloos, zonder respect voor de ouders van de kleine Julen. Ik wens de ouders van Julen de kracht om verder te gaan met hun leven

 9. Schaamteloos om de locatie van deze dramatische gebeurtenis om te vormen tot een toeristische attractie. Er wordt zelfs voorgesteld om er een speeltuin in te richten. Een passende naam hebben ze ook al: “TUMBA del moro” !
  De dood van Julen misbruiken om geld te verdienen is walgelijk. Een aantal inwoners protesteren terecht en vinden dat een herdenkingsplaat met eerbetuigingen voor Julen en de reddingsploegen volstaat.

  1. Helemaal mee eens Miel, helemaal terecht je opmerking; schaamteloos, kunnen ze nu echt niets anders verzinnen dan over iemands zeer trieste overlijden, in dit geval van een klein mannetje, geld te verdienen? Dit zegt veel over de normen en waarden van de plaatselijke gemeente ambtenaren

  2. De speeltuin is een idee van de ouders zelf.. altans dat stond van de week op de site van lavanguardia. De ouders zelf willen ter ere van julen een speeltuin en ter ere van de reddingswerkers een monument.

   1. Ik hoop dat dit niet klopt want het zou betekenen dat ze voor altijd willen herinnerd worden aan een persoonlijk drama dat ze als ouders eigenlijk hadden kunnen/moeten voorkomen. Het zou aantonen dat ze niet beseffen dat ze zeer onvoorzichtig zijn geweest door Julen op dat gevaarlijk terrein alleen te laten met alle gevolgen van dien.
    Het zou een eerbetoon zijn aan hun onverantwoordelijkheid.

 10. Als dat in goed overleg & goedkeuring van de ouders van Julen is dan kan het een mooi eerbetoon zijn voor Julen , de ongelooflijke nooit opgevende moedige mijnwerkers , politie , hulpverleners , inwoners van Totalan !

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken