Gemeente Totalan wil een museum waar Julen in waterput viel

Oeps ... foto ontbreekt!

Gemeente Totalan wil een museum waar Julen in waterput viel

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MÁLAGA – De gemeente Totalan heeft bekend gemaakt dat ze plannen heeft om een openluchtmuseum aan te leggen op de plaats waar de tweejarige Julen Rosello in de waterput is gevallen en na een 13 dagen durende moeilijke reddingsoperatie levenloos uit de put werd gehaald.

De “zona cero” zoals de plaats wordt genoemd waar de dagenlange zoektocht plaatsvond en waar Julen uit de put werd gehaald moet een openluchtmuseum worden om o.a. de tweejarige peuter en alle reddingswerkers te eren.

Het gebied waar de reddingsoperatie plaatsvond heet Dolmen del Cerro de la Corona waar in de negentiger jaren door schoolkinderen menselijke botten werden gevonden. Onderzoek wees later uit dat het het om meer dan 4.000 botten ging van tenminste negen kinderen tussen de drie en vier jaar oud en een vrouw van ongeveer 40 jaar.

Later is gebleken dat deze menselijke overblijfselen uit het vierde en derde millennium voor Christus stammen. Dat wil zeggen, het laatste neolithicum en het kopertijdperk. Na de vondst werd deze vindplaats ook wel “Tumba del Moro” genoemd. Totalan heeft de vindplaats omschreven als toeristisch monument.

Ondanks de belangrijkste vondst werd dit gebied echter nooit echt toeristisch en daar wil de gemeente al een tijd iets aan doen. Voordat de reddingsoperatie begon naar Julen waren er al plannen voor een openluchtmuseum en die plannen wil de gemeente doorzetten.

Ga naar de inhoud