Boerenprotest Spanje met door tractoren geblokkeerde wegen

Boerenprotest Spanje met door tractoren geblokkeerde wegen
Beeld: Europa Press

Boerenprotest Spanje met door tractoren geblokkeerde wegen

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Net zoals in oktober 2019 in Nederland het geval was zijn de boeren nu in Spanje aan het demonstreren. Dat doen ze onder andere door met hun tractoren wegen te blokkeren. Dat gebeurde deze dinsdag in Toledo waar tussen de 7.000 en 3.500 deelnemers waren om aandacht te vragen voor de landbouwsector in Castilla-La Mancha. 

Vorige week werd ook al in Andalusië in de provincie Jaén en in de regio Extremadura gedemonstreerd door o.a. olijfboeren die hun beklag doen over de te hoge kosten en de slechte prijzen die ze krijgen voor hun olijven. In het geval van Extremadura moest de oproerpolitie er aan te pas komen omdat het op sommige momenten te ver ging.

In Toledo zijn vooralsnog op dinsdag geen problemen gemeld, ondanks dat de boeren massaal met hun tractoren (met een ‘tractorada’) diverse wegen in en rondom Toledo blokkeerden. Onder de noemer ‘el campo unido, jamás será vencido’ trokken de demonstrerende boeren over de straten om te eindigen op de Plaza de Zocodover.

Volgens de boeren zijn de kosten enorm gestegen wat in hun ogen deels de schuld is van het hogere minimumsalaris dat deze maandag verhoogd werd naar 950 euro. De nieuwe minister van Landbouw zegt echter dat het minimumsalaris slechts een kleine rol speelt en alleen in bepaalde sectoren maar heeft wel toegegeven dat er goed gekeken moet worden naar andere kwesties. 

Een van de eerste maatregelen die de nieuwe minister heeft aangekondigd is dat voor het eerst een minister gesprekken aangaat met de grote distributiecentra en supermarktketens. Hij wil tot een overeenkomst komen om te voorkomen dat de boeren met verlies verkopen, met andere woorden goedkoop aan de supermarkten verkopen die de producten veel duurder in de schappen leggen.

Op woensdag staat een grote manifestatie gepland in het centrum van Madrid waar boeren uit heel Spanje bij het ministeriegebouw van Landbouw bijeen wil komen om te demonstreren.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.