Boerenprotest Spanje met door tractoren geblokkeerde wegen

Boerenprotest Spanje met door tractoren geblokkeerde wegen
Beeld: Europa Press

Boerenprotest Spanje met door tractoren geblokkeerde wegen

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Net zoals in oktober 2019 in Nederland het geval was zijn de boeren nu in Spanje aan het demonstreren. Dat doen ze onder andere door met hun tractoren wegen te blokkeren. Dat gebeurde deze dinsdag in Toledo waar tussen de 7.000 en 3.500 deelnemers waren om aandacht te vragen voor de landbouwsector in Castilla-La Mancha. 

Vorige week werd ook al in Andalusië in de provincie Jaén en in de regio Extremadura gedemonstreerd door o.a. olijfboeren die hun beklag doen over de te hoge kosten en de slechte prijzen die ze krijgen voor hun olijven. In het geval van Extremadura moest de oproerpolitie er aan te pas komen omdat het op sommige momenten te ver ging.

In Toledo zijn vooralsnog op dinsdag geen problemen gemeld, ondanks dat de boeren massaal met hun tractoren (met een ‘tractorada’) diverse wegen in en rondom Toledo blokkeerden. Onder de noemer ‘el campo unido, jamás será vencido’ trokken de demonstrerende boeren over de straten om te eindigen op de Plaza de Zocodover.

Volgens de boeren zijn de kosten enorm gestegen wat in hun ogen deels de schuld is van het hogere minimumsalaris dat deze maandag verhoogd werd naar 950 euro. De nieuwe minister van Landbouw zegt echter dat het minimumsalaris slechts een kleine rol speelt en alleen in bepaalde sectoren maar heeft wel toegegeven dat er goed gekeken moet worden naar andere kwesties. 

Een van de eerste maatregelen die de nieuwe minister heeft aangekondigd is dat voor het eerst een minister gesprekken aangaat met de grote distributiecentra en supermarktketens. Hij wil tot een overeenkomst komen om te voorkomen dat de boeren met verlies verkopen, met andere woorden goedkoop aan de supermarkten verkopen die de producten veel duurder in de schappen leggen.

Op woensdag staat een grote manifestatie gepland in het centrum van Madrid waar boeren uit heel Spanje bij het ministeriegebouw van Landbouw bijeen wil komen om te demonstreren.

Ga naar de inhoud