Boerenprotest Spanje met door tractoren geblokkeerde wegen

Boerenprotest Spanje met door tractoren geblokkeerde wegen
Beeld: Europa Press

MADRID – Net zoals in oktober 2019 in Nederland het geval was zijn de boeren nu in Spanje aan het demonstreren. Dat doen ze onder andere door met hun tractoren wegen te blokkeren. Dat gebeurde deze dinsdag in Toledo waar tussen de 7.000 en 3.500 deelnemers waren om aandacht te vragen voor de landbouwsector in Castilla-La Mancha. 

Vorige week werd ook al in Andalusië in de provincie Jaén en in de regio Extremadura gedemonstreerd door o.a. olijfboeren die hun beklag doen over de te hoge kosten en de slechte prijzen die ze krijgen voor hun olijven. In het geval van Extremadura moest de oproerpolitie er aan te pas komen omdat het op sommige momenten te ver ging.

In Toledo zijn vooralsnog op dinsdag geen problemen gemeld, ondanks dat de boeren massaal met hun tractoren (met een ‘tractorada’) diverse wegen in en rondom Toledo blokkeerden. Onder de noemer ‘el campo unido, jamás será vencido’ trokken de demonstrerende boeren over de straten om te eindigen op de Plaza de Zocodover.

Volgens de boeren zijn de kosten enorm gestegen wat in hun ogen deels de schuld is van het hogere minimumsalaris dat deze maandag verhoogd werd naar 950 euro. De nieuwe minister van Landbouw zegt echter dat het minimumsalaris slechts een kleine rol speelt en alleen in bepaalde sectoren maar heeft wel toegegeven dat er goed gekeken moet worden naar andere kwesties. 

Een van de eerste maatregelen die de nieuwe minister heeft aangekondigd is dat voor het eerst een minister gesprekken aangaat met de grote distributiecentra en supermarktketens. Hij wil tot een overeenkomst komen om te voorkomen dat de boeren met verlies verkopen, met andere woorden goedkoop aan de supermarkten verkopen die de producten veel duurder in de schappen leggen.

Op woensdag staat een grote manifestatie gepland in het centrum van Madrid waar boeren uit heel Spanje bij het ministeriegebouw van Landbouw bijeen wil komen om te demonstreren.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
1 Reactie
Inline Feedbacks
View all comments

De grote schuldigen zijn de multinationals die zelf bepalen wat ze betalen voor groenten en fruit.10 euro cent per kilo appelsien of manadarijnen daar kom je niet mee uit de kost.Ik woon in Valencia en rijd dagelijks langs de boomgaarden en zie dat de oogst niet meer gerooid wordt en de vruchten gewoon rond de bomen liggen.Maar ja als men in het Europees parlement instemt dat het beter is om appelsienen e.d uit Marroko te importeren dan heb je dit als resultaat.De Britten zullen geen problemen meer hebben met de visquotas opgelegd door Europa en kunnen nu hun eigen gang… Lees verder »

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.