Winterse ‘taró’ mist in Málaga

Winterse ‘taró’ mist in Málaga
Beeld: Twitter

Winterse ‘taró’ mist in Málaga

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MÁLAGA – Het is een fenomeen dat meer in de zomer plaatsvindt maar ook soms kan voorkomen in de winter, zoals nu begin februari. De ‘bruma’ of ‘niebla de taró’ is een weerfenomeen wat voor de inwoners van de stad en omgeving niet meer als een verrassing komt maar dan meestal gedurende de zomermaanden en niet in de winter. De hagel, regen en grote temperatuurverschillen van de afgelopen dagen hebben echter voor een winterse ‘taró’ gezorgd.

Het uitzonderlijke weer van de afgelopen week met regen en hagel op enkele dagen gevolgd door zomerse temperaturen van 25 graden of meer en daarna een wijziging van de wind hebben ervoor gezorgd dat dit vreemde weerfenomeen in een februari maand kon plaatsvinden.

De vochtigheid in het achterland komt in vorm van mist naar beneden in de nabijheid van rivieren en meren waarna de mist zich dankzij de wind verplaatst naar de hoofdstad van de provincie Málaga en omgeving. In de zomer komt de ‘taró’ mist vanuit de zee naar het land maar in de winter is dat precies andersom en wordt de mist gevormd boven land en gaat deze richting zee.

De Spaanse weerdienst Aemet zegt dat de mist in de ochtenduren enkele uren kan duren maar zegt ook dat de mist in de middag/avond weer kan terugkeren wanneer de temperaturen weer zakken. Op dinsdag voorspelt men 23 graden voor Málaga maar in de avonduren wordt dat 12 graden.

Zomerse ‘taró’

De ‘bruma’ of ‘niebla de taró’ wordt in de zomer meestal gevormd als een massa warme lucht opkomt uit Noord Afrika en deze in contact komt met de Alboran zee. De zee heeft een temperatuur van minder dan 25 graden waarbij het onderste deel van de warme lucht in contact komt met de koelere lucht, deze condenseert en er een dichte mist wordt gevormd.

Oorsprong naam

De zeelui noemen deze mist ‘niebla de taró’, bekend van El Palo tot aan Estepona waarbij de naam afkomstig is van de feniciërs. Aan land kent men dit fenomeen meer als ‘bruma’. Het speciale weerfenomeen vindt in de zomer meestal plaats in de ochtenduren en maar zelden in de middag. In de winter kan de mist zowel ‘s morgens als ‘s avonds plaatsvinden vanwege de temperatuurverschillen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.