Het doek valt voor de enige echte superheld ‘Made in Spain’ bekend van de comics en Netflix

Het doek valt voor de enige echte superheld 'Made in Spain' bekend van de comics en Netflix
Beeld: Sueños Frikis / Superlópez

Het doek valt voor de enige echte superheld ‘Made in Spain’ bekend van de comics en Netflix

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De laatste James Bond film had een onverwacht einde en niemand weet wat er met Superman is gebeurd maar nu moet de wereld, en dan met name Spanje, het ook nog doen zonder de 100 procent Iberische Superlópez, de superheld ‘Made in Spain’. Wellicht kennen veel lezers deze ‘superhéroe’ niet maar veel Spanjaarden zijn met zijn avonturen opgegroeid terwijl de nieuwe generatie de perikelen van de superheld in de film op Netflix kunnen zien.

De Spaanse superheld, die eigenlijk een anti-superheld is, zal net zijn 50ste jubileum in 2023 niet halen. De uitgever Bruguera van de in 1973 geboren Superlópez heeft op donderdag 3 februari 2022 het allerlaatste avontuur uitgebracht met de comic ‘Sueños frikis’.

¿Es un pájaro? ¿Es un avión? No, es Superlópez 

De Spaanse superheld was in 1973 het antwoord van striptekenaar Juan López Fernández (in het kort Jan) op de Amerikaanse Superman. Superlópez kwam net zoals Superman met een ruimteschip op deze aarde terecht en belandde in dit geval in de provincie Lleida in Catalonië. De speciale baby (met de typische snor) was afkomstig van de planeet Chitón (en niet Krypton) en werd geadopteerd door de familie López. 

In totaal verschenen er meer dan 80 stripalbums maar wordt de comic ‘Sueños frikis’ het laatste stripalbum voor de nu 82-jarige ‘vader’ van Superlópez. De laatste comic is de meest epische fantasie ooit van Superlopéz tussen tovenaars, kastelen, trollen, draken en alle thema’s van de wereld van “zwaard en hekserij”. Superlopéz komt Mayra tegen, een jonge universiteitsstudent die wordt lastiggevallen door een groep klasgenoten met een macho leider, Roland. Mayra droomt van een aantal moeilijke situaties, hand in hand met Superlópez in de rol van tovenaar, in een universum van zwaard en tovenarij, dat haar leert problemen resoluut het hoofd te bieden.

Film op Netflix

In 2018 werd door Javier Ruiz Caldera een bioscoopfilm gemaakt met dezelfde naam als de hoofdrolspeler ‘Superlópez’. De in Spanje bekende acteur en komiek Dani Rovira speelde de rol van Superlópez en de film werd door het bioscooppubliek goed ontvangen. Nu is de film ook op Netflix te zien en wordt het volgende verhaal verteld.  

Op de planeet Chitón heeft de wetenschapper Jan (verwijzing naar de bedenker) het ultieme wapen gecreëerd om tegen de kwaadaardige generaal Skorba te vechten: een baby met superkrachten. Hij stuurt hem in een ruimteschip naar de aarde. Ágata, de dochter van Skorba, volgt hem in een ander ruimteschip om hem te vangen. Het ruimteschip van de baby komt per ongeluk in Spanje terecht, terwijl Ágata in de Verenigde Staten landt. De baby wordt geadopteerd door de familie López, die hem leert zijn krachten te verbergen. Jaren later is López dertig en leidt hij een normaal leven. Alles verandert wanneer hij met zijn superkrachten een ongeluk met een metro voorkomt, en hij wordt opgemerkt door Ágata.

Ga naar de inhoud