Spaanse modeontwerper Paco Rabanne op 88-jarige leeftijd overleden

Spaanse modeontwerper Paco Rabanne op 88-jarige leeftijd overleden
Beeld: Paco Rabanne / facebook

Spaanse modeontwerper Paco Rabanne op 88-jarige leeftijd overleden

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

GUIPUZCOA – Modeontwerper Paco Rabanne uit het Baskische Guipúzcoa is op 88-jarige leeftijd overleden. Dit werd bekendgemaakt op vrijdag door mode- en parfumbedrijf ‘grupo Puig’. De volledige naam van de ontwerper is Francisco Rabaneda y Cuervo. Hij werd geboren in Pasages de San Pedro in 1934. Op achttien februari zou hij 89 jaar geworden zijn. Paco was een zoon van een naaister van Balenciaga en een generaal van de Spaanse Republiek die gefusilleerd werd door aanhangers van Franco. 

Al op jonge leeftijd verhuisde Paco Rabanne naar Frankrijk, waar hij architectuur studeerde. Daar begon hij te werken als ontwerper van accessoires en hij heeft er zijn hele verdere leven gewoond.  Zijn werk was baanbrekend in de haute couture en hij begon ook met het gebruiken van plastic en metalen in zijn ontwerpen. 

In 1989 kreeg Rabanne zelfs een benoeming tot Ridder in het Erelegioen van Frankrijk en ook in Spanje won hij in het jaar 2000 een prijs; de Gouden medaille voor verdienstelijkheden in de Schone kunsten. In 2010 kreeg hij er nog twee prijzen bij, namelijk de rang van officier in het Spaanse legioen en de nationale onderscheiding voor modeontwerp in Spanje. Bij de uitreiking van deze laatste prijs zei hij ‘Het was heel aangenaam om te merken dat zowel mijn artistieke kant als mijn verdienstelijkheden in de wereld van de mode erkenning krijgen.’ Hij noemde daarbij dat hij blij was dat hij erkenning kreeg van zowel officiële als professionele instituten. 

Grupo Puig benadrukt dat Rabanne een belangrijke rol heeft gespeeld in de geschiedenis van veel van de successen van het bedrijf van mode en schoonheid, met parfums zoals Paco Rabanne pour Homme en 1 Million.

Ga naar de inhoud