Spanje heeft te maken met de zogenaamde ‘uiendagen’ wat betreft het weer

Spanje heeft te maken met de zogenaamde ‘uiendagen’ wat betreft het weer
Beeld: Canva

Spanje heeft te maken met de zogenaamde ‘uiendagen’ wat betreft het weer

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Als je deze titel leest zul je wel gedacht hebben, is de redactie van SpanjeVandaag nu helemaal gek geworden! Nee, dat zijn we nog niet maar in de Spaanse pers wordt wel geschreven over de ‘días de la cebolla’ wat dus vrij vertaald ‘uien-dagen’ is. Maar wat betekent dat nu weer?

Volgens de experts van de Spaanse weerdienst AEMET moeten de inwoners en bezoekers van Spanje zich de komende dagen voorbereiden op grote temperatuurverschillen tussen de nacht- en dagtemperaturen. Het eerste weekend van februari is dan ook warm begonnen op veel plaatsen met de hoogst gemeten temperatuur van 25 graden in de provincie Girona, 24 graden op Mallorca en 23 graden in Valencia en Tarragona. Op het vasteland van Spanje was het zaterdag dus warmer dan op de Canarische Eilanden.

Maar terwijl overdag hoge temperaturen geregistreerd worden, is dat op het moment dat de zon weggaat een heel ander verhaal en dalen de temperaturen meer dan 10 graden. Omdat de verschillen zo groot zijn, weten veel personen niet wat ze met hun kleding moeten doen en dus doe je laag over laag aan en wordt er gesproken over ‘días de la cebolla’.

De naam zelf is eigenlijk simpel te verklaren want net zoals bij een ui moet je verschillende lagen eraf halen en dat geldt ook voor de kleding op dit soort vreemde dagen met hoge temperatuurverschillen wanneer mensen diverse lagen kleding aan hebben en deze aan en/of uit moeten doen naarmate de dag vordert en de temperaturen veranderen.

Een expert van de Spaanse weerdienst AEMET haalt enkele voorbeelden aan zoals: Girona met overdag 25 graden en ‘s nachts -4 graden, Madrid overdag 18 graden en ‘s nachts -3 graden, Alicante 22 graden overdag en 2 graden ’s nachts, Tarragona 23 graden overdag en 1 graden ’s nachts of Cuenca overdag 19 graden en ‘s nachts -1 graden.

Ga naar de inhoud