Search
menu
Search

Het plan om Spanje herbebossen met 60 miljoen bomen

Het plan om Spanje her te bebossen met 60 miljoen bomen
Beeld: via canva.com

Het plan om Spanje herbebossen met 60 miljoen bomen

De laatste tijd komt er voor de natuur voornamelijk slecht nieuws. De Repsol Foundation en de Sylvestris groep zetten zich echter op een positieve manier in. Via hun programma Motor Verde willen ze in Spanje maar liefst 60 miljoen bomen planten. 

Volgens data van de Wereldbank beschikt Spanje over 18,5 miljoen hectare bebost gebied. Evenveel als de gehele regio’s Andalusië en Castilla en León samen is dat, of 37% van het hele land. Positief, zeker wanneer men dat vergelijkt met 1999, toen het nog om 14 miljoen hectare ging. 

Kijken we naar de rest van de wereld dan ligt het gemiddelde bebost gebied op 31% van het nationale territorium. Spanje doet het dus iets beter. In Europa gaat het echter om 40% gemiddeld. Daar scoort Spanje dus niet bij de beste van de klas. 

Spanje worstelt natuurlijk wel elk jaar met grote bosbranden. De hoeveelheid bos gaat dus gepaard met een groot risico. In 2020 gingen nog 17.000 hectare bosrijk gebied en 48.000 hectare gewone grond in vlammen op. 

Maar toch. De strijd tegen de klimaatverandering is een grote zorg in Spanje. En bebossen kan helpen om de broeikasgassen uit de lucht te halen en de natuur een nieuwe adem te geven. Het project Motor Verde (groene motor) werd in 2021 in het leven geroepen door de Repsol Foundation en de Sylvestris groep. Voor 2030 willen die samen 70.000 hectare bos aanplanten om hun 16 miljoen ton uitgestoten CO₂ te compenseren. 

Motor Verde heeft drie doelen voor ogen. Herbebossing moet de biodiversiteit weer aanwakkeren waar die teloor ging. Ook zal het werkgelegenheid creëren op sociaal vlak en mensen op het platteland zo een inkomen bieden. Tot slot kan ook de duurzame boskap ook een economische motor vormen.

Ga naar de inhoud