Het eilandje van de rijken voor de kust van Vigo in Galicië

Oeps ... foto ontbreekt!

Het eilandje van de rijken voor de kust van Vigo in Galicië

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

VIGO – In Spanje wordt de kustlijn gecontroleerd en beschermd door de “Ley de Costas” vertaald naar kustwet wat de constructie van gebouwen langs de lust moet tegengaan. Deze wet is 30 jaar geleden in 1988 van kracht geworden dus daarvoor werd er volop gebouwd langs de Spaanse kust waardoor een groot deel van de meer dan 5.000 km kustlijn volgebouwd is. Een van die hoogtepunten uit de zestiger jaren vorige eeuw is de Isla de Toralla, een eilandje voor de kust van de gemeente Vigo waar alleen rijke mensen wonen.

Rond 1965 werd het Isla de Toralla gekocht en werd het publiek eigendom een private eiland. Datzelfde jaar werd het bedrijf Mercantíl Toralla S.A. opgericht waarna men begon het eiland bewoonbaar te maken. Er werd een 400 meter lange brug tussen het vasteland en het eiland aangelegd en er werden 30 luxe woningen direct aan zee gebouwd. Tevens werd er een toren van 70 meter en 21 verdiepingen hoog gebouwd waarbij men nu nog afvraagt hoe men ooit de toestemming daarvoor heeft gegeven. Er wonen ongeveer 135 mensen op het privé eiland.

Het eilandje is ongeveer 10,6 hectare groot en het bevindt zich voor de kust van het Playa del Vao (playa de O Vao) strand in de Ría de Vigo bij de gemeenten Oia en Navia in de provincie Vigo (Galicië). Het vasteland is door middel van een 400 meter lange brug (sinds 1990 openbaar) verbonden met het eiland waarbij aan het einde een controlepost is en daarachter alleen inwoners en gasten mogen komen. De twee kleine stranden op het eiland zijn niet privé (dat mag niet in Spanje) en zijn dus door iedereen te voet te bereiken.

Er is nu een beweging ontstaan om het eiland terug te geven aan de bevolking en weer openbaar te maken, iets wat waarschijnlijk moeilijk zal worden. Het is de politieke formatie En Marea (Podemos) die zich daar hard voor maakt. Daarnaast klaagt men over de muren en schuttingen die men op het eiland zo geplaatst heeft dat het moeilijker is om gebruik te kunnen maken van de openbare stranden. Al met al zorgt het eiland van de rijken nog steeds voor problemen.

Ga naar de inhoud