skip to Main Content
Genderneutrale omroepberichten op vliegvelden Spanje
123rf

Genderneutrale omroepberichten op vliegvelden Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Vanaf nu zullen alle vliegvelden in Spanje die in het beheer zijn van Aena neutrale omroepen krijgen. Dat wil zeggen dat de traditionele tekst “atención señores viajeros” vervangen wordt voor een neutrale tekst zoals “atención a su viaje…”.

Met deze nieuwe maatregel wil de Spaanse vliegveldbeheerder vermijden dat er gesproken wordt over een bepaald gender type door de berichten vanaf nu neutraal te laten klinken. Het vormt onderdeel van een nieuw genderneutraal communicatiebeleid van de Aena.

Eenieder die wel eens op een Spaans vliegveld is geweest heeft het bericht “atención señores viajeros” wel eens gehoord als er iets omgeroepen wordt. Vanaf nu zal dat op 47 Spaanse vliegvelden veranderen naar een andere tekst zoals “atención a su viaje…”.

Voorlopig zullen er geen genderneutrale toiletten komen zoals in andere landen en blijft het alleen bij de omroepberichten die neutraal zijn.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 17 reacties
 1. Er is in ieder geval wel aandacht voor het individu….en aandacht willen we toch allemaal!!
  Geniet van al het moois dat er is!

 2. Wat is er mis met ” dames en heren ” ?????
  Ben je man of voel je je man, ben je vrouw of voel je je vrouw !!!!
  Dan spreken ze je toch aan
  En wat betreft de wc’s, ik ga ( vrouw ) op de mannen toilet als er een rij bij de vrouwen staat
  Ik ga niet in de rij staan om te plassen??
  En omgedraaid mag dat van mij ook
  Dus er mag 1 ingang komen van mij, ga je waar het vrij is, geen probeem

  1. Je hebt gelijk Son, ik ga ook niet staan wachten als het “heren” toilet vrij is, maar andersom reageren de “dames” verontwaardigd als een man van de vrouwen wc komt. Enfin, wie kent een genderneutraal persoon? Ik in elk geval niet. En waarom moet daar dan een lans voor gebroken worden?

 3. dan zou er in de Spaanse taal ook het een en ander moeten veranderen, met name de woorden padres en alle woorden waarvan men de mannelijke vorm gebruikt …. mijn Spaans is niet goed … en dat alles in een land waar de macho cultuur
  nog hevig tiert …

 4. Iedereen mag zijn zoals hij wil, geen probleem. Maar al die “aanpassingen”, totaal zinloos. Moet de meerderheid zich aanpassen aan al die “fratsen” en het ook nog betalen ?

 5. Van mij mag iedereen zijn wie hij of zij wil zijn , maar ze overdrijven hier toch mee ..binnenkort zijn wij de abnormalen

 6. Ik snap dit ook niet. Als je je geen vrouw en ook geen man vindt/voelt/bent daar heb ik geen moeite mee, maar dat je je dan gediscrimineerd zou voelen als iemand beleefd een groep aanspreekt met “geachte dames en heren” dat snap ik dan weer niet. Sterker nog, ik geloof er helemaal niks van. Compleet doorgeslagen.

 7. Ligt dat nu aan mij of slaan we echt vreselijk door met dat gender neutraal??
  Dat je tijdens het omroepen gewoon beste reizigers zegt of helemaal niets meer zegt maar gewoon je aankondiging doet, daar zal niemand echt wat van merken, maar nadenken over gender neutrale toiletten…..en dat ze er zelfs al zijn.
  Geen ervaring mee, kan iemand me uitleggen hoe dat in zijn werk gaat een gender neutraal toilet? Zijn de urinoirs straks verleden tijd? Mogen we alleen nog maar in of op het toiletpot ons ding doen? Hangt er geen maandverband meer in apparaten voor de dames die dat nodig hebben?
  Geen condoom automaten meer?
  Of juist al deze automaten in 1 ruimte die voor iedereen toegankelijk is?
  Serieuze vraag, in de landen waar dit dan schijnt te bestaan, gender neutrale toiletten, hoe zien deze eruit en gaat daar iedereen in 1 ruimte??

  1. Wat die omroepen betreft ben ik het met je eens. Het zou er op neer komen dat men woorden als reizigers, bestuurders, wetenschappers, cliënten, kiezers, enz… niet meer mag gebruiken omdat ze taalkundig mannelijk zijn. Te gek voor woorden !
   Genderneutrale toiletten vind ik echter best kunnen. Ik heb die thuis ook. Jij niet ?

   1. Ikke niet Miel.
    Toilet bril naar beneden moet van de dames in huis, dus ik heb er niets over te zeggen….ik heb een speciale palmboom in de tuin voor de kleine boodschap hahahaha, en voor de grote moet de bril toch naar beneden, dus dan is dat probleem opgelost.
    Maar laten we wel wezen, gender neutraal, zoals bij de Hema in NL, er is daar geen jongens en meisjes kleding meer, alleen nog kinderkleding.
    Ik vind het langzamerhand nu toch wat doorslaan, maar goed….

  2. Vandaag in het AD Roseanne Barr haalt uit naar #MeToo-slachtoffers: ‘Het zijn gewoon hoeren’ moet je toch eens lezen . Want ook #MeToo- is soms net zo dat niet weet dat als je als jonge vrouw/meisje met je meerdere naar een hotel gaat of met een bekende voetballer/artiest dat het dan niet om een kopje thee drinken gaat

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken