Brutale moord op een vos aangeklaagd in Iurreta bij Bilbao

Brutale moord op een vos aangeklaagd in Iurreta bij Bilbao
Beeld: Canva

Brutale moord op een vos aangeklaagd in Iurreta bij Bilbao

BILBAO – Jammer genoeg is er in Spanje nog werk aan de winkel als het over de correcte behandeling van dieren gaat. Ondanks de nieuwe wet die het welzijn van de dieren moet beschermen, zijn de voorbeelden van mishandeling of verwaarlozing nog steeds frequent. Door te blijven berichten over het leed kan dierenmishandeling hopelijk duidelijk worden veroordeeld, zodat dieren hopelijk ooit het respect krijgen dat ze overal verdienen.

Een lugubere ontdekking deze keer nabij het dorpje Iurreta, een dorp van ruim 3.000 inwoners in de Baskische provincie Biscaye. Eukeni Bastida, inwoner van Iurreta, deed er afgelopen dinsdag een gruwelijke ontdekking tijdens een wandeling over zijn landgoed. Op een van de buizen die hij geplaatst had om autochtone boompjes in te gaan planten, vond hij een vos die er aan zijn achterpoten aan was gehangen. Het dier vertoonde kogelimpacten van een geweer dat van op korte afstand gebruikt was. Om de vos op zijn plaats te houden, duwde men het arme dier een stok in de bek.

Er werd aangifte gedaan van de brutale slachtpartij bij de Ertzaintza, de Baskische politiemacht. “Ik begrijp niet hoe iemand zo ver kan gaan om zoiets te doen”, vertelt Eukeni Bastida, de ontdekker van het kadaver aan de krant El Correo . Zijn huis bevindt zich op 200 meter van de plaats van de misdaad. “Dat dier leefde erg dicht bij ons thuis en we hebben het nooit opgemerkt, dat is een teken dat hij ons geen enkele last zou bezorgen.” 

Bastida vermoedt dat de brutaliteit het werk kan zijn van jagers tijdens het afgelopen weekend. Volgens de buurtbewoner streken toen een grote groep jagers neer nabij het terrein in een tiental wagens. Na een paar uur verdwenen ze weer met 3 of 4 dode everzwijnen. “Van thuis uit hoorden we heel wat geweerschoten. ’s Namiddags gingen we even kijken, maar nooit hadden we gedacht zoiets te vinden.”

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.