Krijgt Spanje in maart te maken met de eerste 30 graden van dit jaar?

Krijgt Spanje in maart te maken met de eerste 30 graden van dit jaar?
Beeld: Canva

Krijgt Spanje in maart te maken met de eerste 30 graden van dit jaar?

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Voor maart 2023 wordt er verwacht dat het warmer dan normaal zal zijn in veel delen van Spanje. Het klimaat zal naar verwachting warmer zijn dan gebruikelijk voor deze tijd van het jaar. Normaal gesproken ligt de temperatuur in Spanje tijdens deze maand rond de 11,3 graden, maar deze kan mogelijk naar de 30 graden stijgen.

In Spanje wordt al maanden gewacht op ‘echte’ regen. Januari en februari waren in veel delen van de Atlantische kustgebieden bijzonder droog. Dit komt bovenop het feit dat de neerslag in december niet voldoende was om de langdurige droogte in grote delen van het land te verlichten.

Gezien deze omstandigheden zijn alle ogen gericht op maart 2023, een maand die begon met de impact van storm Juliette, die voor deze tijd van het jaar een vrij late sneeuwstorm veroorzaakte. Zal de maand maart waarin de lente van 2023 begint weer regen krijgen? Of zal het juist droger en warmer dan normaal zijn?

Volgens de website El Tiempo laat de weersvoorspelling voor maart 2023 zien dat tijdens de eerste twee weken van de maand de neerslag in Spanje en de Balearen naar verwachting normaal zal zijn, maar dat de Canarische Eilanden daarentegen iets droger dan normaal zullen zijn. Wat betreft temperaturen wordt verwacht dat de Canarische Eilanden een warmer klimaat dan normaal zullen hebben, terwijl de rest van het land tijdens de tweede helft van maart temperaturen zal hebben die gebruikelijk zijn voor deze tijd van het jaar.

Tijdens de tweede helft van maart wordt in het hele land normale neerslag verwacht. Wat betreft temperaturen zal de trend van warmere temperaturen op de Canarische Eilanden voortzetten en zullen temperaturen iets warmer zijn dan normaal op het Spaanse vasteland en de Balearen, en eindigen met temperaturen boven het gemiddelde.

En de 30 graden?

De recentste voorspellingen wijzen erop dat de temperaturen in de tweede helft van volgende week zullen blijven stijgen. Vanaf vrijdag kunnen de temperaturen in grote delen van het land boven de 20 graden uitkomen, maar het zou tijdens het weekend zijn dat er over echt warm weer gesproken kan worden.

Volgens de recentste voorspellingen kunnen op zondag temperaturen van 30 graden worden bereikt in delen van de Guadalquivir-vallei, evenals in Murcia en de Valencia regio. Hoewel het niet de eerste keer zou zijn dat in maart temperaturen boven de 30 graden worden bereikt, zouden we toch kunnen spreken van een uitzonderlijke situatie.

Wat is normaal in de maand maart in Spanje?

Maart staat bekend om zijn wisselvalligheid, met regenachtige en koude dagen afgewisseld met zonnige, lenteachtige dagen. Over het algemeen is het een vrij regenachtige maand, vooral in Galicië en de regio’s aan de Cantabrische Zee. In Bilbao bijvoorbeeld is de gemiddelde neerslag voor deze maand 90 mm, een cijfer dat alleen in april wordt overtroffen tot aan de herfst. Over het algemeen is de gemiddelde neerslag in Spanje in maart 47 mm.

Wat betreft temperaturen is de gemiddelde temperatuur in maart in Spanje 11,3 graden. In veel regio’s, zoals Barcelona, Valencia, Murcia, Sevilla of Mallorca, zijn de gemiddelde maximum temperaturen hoger dan 15 graden. Hoewel de ochtenden koel kunnen zijn, is het tijdens het midden van de dag vaak niet meer nodig om warme kleding te dragen die gedurende de winter is gebruikt.

Vorig jaar in maart 2022, was het overdag erg nat en koud. Het weer werd gekenmerkt door wolken en veel neerslag. In feite was het de natste maart ooit in sommige delen van de Middellandse Zee sinds het begin van de registraties. In sommige delen van Spanje was het de minst zonnige maart ooit geregistreerd.

Ga naar de inhoud