Voor slechts één euro kun jij een kasteel kopen in Spanje

Voor slechts één euro kun jij een kasteel kopen in Spanje
Beeld: Cultura Castilla-La Mancha / web

Voor slechts één euro kun jij een kasteel kopen in Spanje

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

TOLEDO – Het is een droom voor velen, een eigen kasteel hebben. Deze droom kan in Spanje uitkomen voor slechts één euro. In het dorp Almonacid in de provincie Toledo staat dit kasteel te koop voor maar 1 euro. Uiteraard zijn daar wel wat verplichtingen aan verbonden en zal het je een hoop geld en veel moeite kosten om het kasteel te restaureren, maar dan heb je ook wel wat. Onderaan dit artikel staan meerdere foto’s van het kasteel.

Het is nu voor velen mogelijk om eigenaar en beheerder te worden van een middeleeuws kasteel. Het kasteel van Almonacid, gelegen in een dorp met slechts 700 inwoners in de provincie Toledo, wordt verkocht voor de symbolische prijs van één euro! De nieuwe eigenaar moet zich echter verbinden tot een volledige restauratie en toekomstig onderhoud, en dat is een ander ‘duur’ verhaal.

Het kasteel, eigendom van de gemeente van dit kleine dorpje in Castilla-La Mancha, is een fort van Moorse oorsprong en werd gebouwd rond de 9e eeuw om één van de wegen die leidde naar het zuiden van Al Andalus, het huidige Andalusië, te bewaken.

In het jaar 854 was het kasteel het toneel van een belangrijke slag tussen de troepen van de emir van Córdoba en de rebellen van Toledo. In het midden van de 11e eeuw kwam het kasteel in handen van Alfonso VI, de koning van Castilië en León, als onderdeel van de bruidsschat van zijn vrouw Zaida, een moslim prinses die verwant was aan de koning van het taifa van Córdoba en bekend stond om haar betoverende ogen. Later, in 1086, schonk de koning het kasteel aan de kathedraal van Toledo, waarna het in de 14e eeuw werd gerenoveerd in opdracht van aartsbisschop Pedro Tenorio.

Het kasteel werd later gebruikt als gevangenis waar Alfonso Enríquez, de graaf van Gijón en Noreña en buitenechtelijke zoon van Enrique II, acht jaar lang gevangen werd gehouden op bevel van zijn broer, Juan I van Castilië. In de 18e eeuw kwam het kasteel in handen van de graven van Mora en werd het later eigendom van María Eugenia de Guzmán y Portocarrero, ook bekend als Eugenia de Montijo, een aristocrate uit Granada die keizerin van Frankrijk werd als de vrouw van Napoleon III.

In 1809 diende het kasteel als schuilplaats voor de troepen van generaal Venegas in de strijd tegen de Fransen tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog. Het werd echter veroverd door het Napoleontische leger onder leiding van Sebastián, Desoyen en José Bonaparte, die bij hun terugtrekking een deel van de bijgebouwen verwoestten.

Dertig jaar later, toen de economische behoeften van die tijd werden gevoeld, stond de gemeente Almonacid toe dat de inwoners bakstenen uit het fort haalden om te verkopen, waardoor het geheel in verval raakte en tot op heden niet werd gerestaureerd.

Het kasteel staat nu omringd door groen en in een vervallen staat, maar het blijft zijn waardevolle geschiedenis behouden. Het heeft nog steeds kantelen muren, een binnenplaats en de toren van het eerbetoon, met drie verdiepingen en bakstenen gewelven. Er zijn ook resten van twee waterputten, een graansilo en verschillende kamers.

Het kasteel is uitgeroepen tot Cultureel Erfgoed en had ooit waterreservoirs, een bakkerij, graanschuren en een grote zaal van 70 vierkante meter met een open haard. Deze elementen kunnen worden hersteld als iemand besluit het voor één euro te kopen en volledig te renoveren. In ruil daarvoor kan men wonen in een middeleeuws kasteel dat zich op slechts 90 kilometer van Madrid bevindt.

  • kasteel2
  • kasteel3
  • kasteel4
  • kasteel5
  • kasteel6
  • kasteel7
  • kasteel8
  • kasteel9
  • kasteel10 1
  • kasteel12
Ga naar de inhoud