Nederlanders boeken een record aantal buitenlandse vakanties, ook naar Spanje

Nederlanders boeken een record aantal buitenlandse vakanties, ook naar Spanje
Beeld: via canva.com

Nederlanders boeken een record aantal buitenlandse vakanties, ook naar Spanje

De ANVR heeft aangekondigd dat meer dan 3,3 miljoen Nederlanders in januari 2024 een vakantie buiten Nederland hebben geboekt via een bij hen aangesloten reisorganisatie, wat een nieuw record is. Acht op de tien reizen werd geboekt naar een Europees land, waarbij Spanje nog steeds op nummer één staat als favoriet vakantieland.

De boekingscijfers van januari 2024 zijn nog nooit zo hoog geweest in de eerste maand van het jaar. Het aantal boekingen steeg met 9% vergeleken met januari 2023, wat ook al een topmaand was. Kortom, 1 op de 5 Nederlanders boekte in januari een vakantiebestemming buiten Nederland via een ANVR-reisorganisatie en/of reisagent.

83% van de boekingen in januari ging naar Europese vakantiebestemmingen, waarbij Spanje (+10%), Frankrijk (+15%), Duitsland (+23%) en Italië (+4%) de topbestemmingen waren. Er was ook een sterke groei voor de verre bestemming Australië (+66%), maar ook Noord-Amerika (+23%) en Azië (+19%) noteerden betere cijfers.

Nieuw in ANVR-GfK cijfers is de boektermijn of het aantal dagen tussen boeken en vertrek. Gemiddelde boekte de klant in januari gemiddeld 128 dagen (bijna 4 maanden) vooruit. Dit wijkt nauwelijks af van januari 2023. De bestemmingen of continenten met de grootste verschillen zijn op een rij gezet. 

Voor Azië is de boektermijn flink afgenomen, van 130 naar 114 dagen. Dat betekent dat de (extra) boekers vooral voor de redelijk korte termijn boekten. De boektermijn voor Duitsland ging van 112 naar 119 dagen. Dit betekent dat de groei van Duitsland vooral komt door reizigers die de zomervakantie alvast hebben geboekt. De groei in het aantal boekingen hoeft dus niet te leiden tot méér vakanties naar Duitsland, maar tot eerder geboekte vakanties naar Duitsland.

Ga naar de inhoud