Spaanse politie ontmantelt drugssmokkel via campervan vanuit Marokko

Spaanse politie ontmantelt drugssmokkel via campervan vanuit Marokko
Beeld: @policia / X

Spaanse politie ontmantelt drugssmokkel via campervan vanuit Marokko

De Spaanse nationale politie heeft vorige week, in samenwerking met de Marokkaanse autoriteiten, een organisatie ontmanteld die zich bezighield met de smokkel van drugs vanuit Marokko naar Spanje voor verkoop in Spanje en de rest van Europa. Hierbij zijn zes personen gearresteerd in de provincie Alicante en is 250 kilo hasj in beslag genomen die gevonden werd in een campervan.

De operatie startte begin 2023 toen agenten het bestaan ontdekten van een internationale organisatie die grote partijen drugs smokkelde vanuit Marokko naar Spanje. Uit onderzoek bleek dat één van de leden van het netwerk persoonlijk verantwoordelijk was voor het organiseren van een drugstransport naar Spanje.

In september zagen rechercheurs dat deze man meerdere reizen had gemaakt naar Melilla en Marokko om afspraken te maken met drugsleveranciers in dat land. Nadat er een overeenkomst was gesloten, begon de organisatie met de voorbereidingen voor het transport. Ze kochten een tot camper omgebouwde bestelbus om naar Marokko te rijden met de drugs verstopt in verborgen compartimenten, zodat de drugs niet ontdekt zouden worden bij een eventuele politiecontrole.

De Spaanse politie vroeg de hulp van de Marokkaanse autoriteiten om de zaak op te rollen. In december reed een van de verdachten met de campervan naar Melilla, parkeerde het daar en keerde terug naar Alicante. Een maand later kreeg hij te horen dat de drugs klaar waren om opgehaald te worden. Hij reed terug naar Melilla en bracht de campervan naar Marokko, waar een ander bendelid het laadde met de drugs.

In februari vertrok de ferry met de campervan van Nador naar Almería. De politie zette een operatie op om de campervan te volgen tot de eindbestemming in Alfaz del Pi aan de Costa Blanca, waar de bestuurder werd gearresteerd en de drugs in beslag werden genomen. Vervolgens arresteerden agenten de vijf andere bendeleden en werden er vier woningen doorzocht. Hierbij werden een pistool, een revolver en munitie gevonden.

Ga naar de inhoud