Waarom worden er zo weinig kinderen geboren in Spanje?

Waarom worden er zo weinig kinderen geboren in Spanje?
Beeld: via canva.com

Waarom worden er zo weinig kinderen geboren in Spanje?

Spanje is een van de landen met de laagste geboortecijfers ter wereld, ondanks dat de meerderheid van de Spanjaarden met gemiddeld één kind er meer zou willen hebben. Maar waarom gebeurt dat niet, waarom worden er steeds minder kinderen geboren in Spanje? Laten we eens kijken naar de mogelijke oorzaken voor het lage geboortecijfer in Spanje.

De financiële lasten van het opvoeden, de uitdagingen met huisvesting, onzeker werk of gebrek aan ondersteuning zijn de belangrijkste overwegingen bij het nemen van de beslissing om een kind te krijgen. Het is ingewikkeld om de geschatte € 700 per maand per kind die Save the Children noemt te kunnen bekostigen in huishoudens met instabiele banen en met hoge woonkosten.

De geboortecijfers daalden in 2023 met 2% vergeleken met het jaar ervoor, in lijn met de dalende trend van het laatste decennium, die in de afgelopen tien jaar een daling van 24% laat zien. Volgens het Spaanse statistiekbureau INE waren er in 2023 in Spanje 322.075 geboortes, 6.629 minder dan in 2022; een gemiddelde van 882 geboortes per dag. Spanje heeft een van de laagste vruchtbaarheidscijfers ter wereld (1,3 kinderen per vrouw) en de gemiddelde leeftijd waarop vrouwen hun eerste kind krijgen, behoort tot de hoogste ter wereld (30,9 jaar), volgens het vruchtbaarheidsonderzoek van het INE uit 2018.

Echter, hetzelfde onderzoek laat zien dat Spaanse vrouwen in alle leeftijdscategorieën twee kinderen zouden willen hebben of hebben gehad, net als mannen. De recentste cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat plaatsen Spanje als het land met de op één na laagste vruchtbaarheidsgraad van Europa in 2021: 1,19 geboortes per vrouw, met een daling van 3,3% in 20 jaar tijd.

Volgens experts is het geen verrassing dat het geboortecijfer laag is, omdat Spanje al jaren te maken heeft met dalende vruchtbaarheidscijfers, wat betekent dat er minder mensen in de leeftijd zijn om kinderen te krijgen. Er worden weinig kinderen geboren en bovendien relatief laat (rond de dertig), wat het ook moeilijker maakt om over te gaan op een tweede kind in het geval dat het eerste kind geboren is.

Volgens kinderexperts komt bij de onzekerheid en het gebrek aan zekerheid op de arbeidsmarkt het ontbreken van ondersteuningsmaatregelen die het mogelijk maken die opvoeding op je te nemen. Spanje heeft lange tijd zeer hoge werkloosheidscijfers gehad, vooral onder jongeren, met hoge percentages tijdelijke arbeidscontracten.

Dit wordt versterkt door de moeite die veel jonge mensen hebben om een eigen huis te kopen of te huren. De woningmarkt zit helemaal vast door de hoge huizenprijzen en het tekort aan sociale woningbouw. Veel jongeren blijven daardoor thuis wonen bij hun ouders en stellen het stichten van een gezin uit.

geboortes
Laagste aantal geboorten sinds 1941 in Spanje
In 2023 overleden in Spanje 435.331 personen en werden er 322.075 kinderen geboren, het laagste aantal sinds 1941, waardoor er voor het elfde jaar op rij een sterfteoverschot is van 113.256 personen.
logo1 1www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud