Een reizende wolf legt 1.240 kilometer af van Duitsland naar de Catalaanse Pyreneeën

Een reizende wolf legt 1.240 kilometer af van Duitsland naar de Catalaanse Pyreneeën
Beeld: via canva.com

Een reizende wolf legt 1.240 kilometer af van Duitsland naar de Catalaanse Pyreneeën

Dit artikel is 7 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Een opmerkelijke reis van een grijze wolf is onlangs gedocumenteerd dankzij samenwerking tussen Duitsland, Frankrijk en Spanje. Genetisch onderzoek van biologische resten die het dier achterliet, maakte het mogelijk om zijn tocht van maar liefst 1.240 kilometer te reconstrueren. Het is de langste geregistreerde afstand ooit die een Wolf in Europa heeft afgelegd.

Uit DNA-analyses bleek dat de wolf GW1909m in 2020 werd geboren nabij Nordhorn in Duitsland, nabij de grens met de provincie Overijssel in Nederland. In februari 2023 werd hij voor het laatst gesignaleerd in de gemeente Vilaller in de provincie Lleida in Catalonië, nadat hij daarvoor in mei 2022 in Frankrijk was gesignaleerd.

Met zijn tocht van 1.240 kilometer heeft deze wolf het verste geregistreerde traject afgelegd voor de soort. Eerdere records waren 1.092 km tussen Noorwegen en Finland, 880 km tussen Duitsland en Wit-Rusland en 829 km tussen Zwitserland en Slowakije.

De samenwerking tussen landen en onderzoeksinstituten was cruciaal om deze reis in kaart te brengen. Zonder alarmering, DNA-onderzoek en gegevensuitwisseling was dit niet mogelijk geweest. Het benadrukt het belang van monitoring van dieren zoals de wolf, die grote afstanden kunnen overbruggen.

Wilde wolven in Europa

Wilde wolven (Canis lupus) breiden hun territorium in Europa steeds verder uit. Dit is te danken aan strenge wetgeving die hen sinds eind jaren 70 beschermt. Vanuit Italië herkoloniseren ze de Alpen en vanuit Centraal-Europa trekken ze zelfs naar de Duitse vlaktes en West-Polen. Deze opportunistische jagers zijn berucht om hun flexibiliteit en lange afstandsvermogen. Zo reisde wolf GW1909m honderden kilometers door West-Europa, dwars door verstedelijkte gebieden. Dit toont hun unieke aanpassingsvermogen aan. Het lot van GW1909m is onduidelijk. Wetenschappers hopen via DNA-onderzoek meer te leren over zijn migratie en of hij nakomelingen heeft achtergelaten.

De populaties in Spanje, Italië en Centraal-Europa zijn nog steeds gescheiden, ondanks gedocumenteerde migraties. Er is nog nooit kruising tussen deze drie genetische lijnen waargenomen. Wetenschappers zijn het erover eens dat zulke migraties van cruciaal belang zijn om inteelt en genetische isolatie te voorkomen.

Wolven in Catalonië

In Catalonië was de wolf begin 20e eeuw nagenoeg uitgeroeid. Sinds 2003 werden er weer wolven gespot, vooral in de Cadí- en Ripollès-regio. Twintig jaar later is er nog steeds geen stabiele roedel gevestigd, maar er zijn wel enkele individuen die afkomstig zijn uit de Franse Alpenpopulatie.

Momenteel zijn er in Catalonië vier genetisch gedetermineerde wolven, alle mannelijk. De afgelopen vijf jaar werden er geen vrouwtjes waargenomen, en dus is er ook geen bewijs van voortplanting. De toekomst van de wolf in Catalonië is onzeker. De migratie van nieuwe wolven is cruciaal om een ​​genetisch gezonde populatie te creëren. Beschermingsmaatregelen en een betere co-existentie met mensen zijn essentieel om de terugkeer van de wolf in deze regio te consolideren.

kaart
Ga naar de inhoud