Emigratieverhaal Spanje: Een nieuw avontuur in Galicië (3)

Emigratieverhaal Spanje: Een nieuw avontuur in Galicië (3)
Beeld: Freepik

Emigratieverhaal Spanje: Een nieuw avontuur in Galicië (3)

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Sol, Rob en hond Antares zijn begin 2021 naar Noordwest Spanje verhuist om in het dorp Freán om op een nog te verbouwen boerderijtje, een stal en 7 hectare weiland en bos een nieuw leven op te bouwen. Lees de avonturen van het drietal dat ervoor gekozen heeft om niet in het toeristische Spanje langs de Middellandse Zeekust maar in het Groene Spanje aan de Atlantische Oceaan te gaan wonen.

Maandag, we staan vroeg op want we moeten wat zaken regelen bij de bank in Chantada. Morgen moeten we een check hebben en contanten. Dinsdag gaan we het koopcontract tekenen. Bij de bank duurt het wel even om een en ander voor ons te regelen. Sonja van de bank zegt dat we beter even koffie kunnen gaan drinken. Uurtje heeft ze nodig. Prima, wij koffie drinken en nog even naar een winkel. Terug bij de bank is Sonja klaar, een andere medewerkster die ook wat moet regelen voor ons krijgt het niet voor elkaar. De IT systemen krijgen de schuld.

Als de rij met geduldig wachtende achter ons steeds langer wordt vraagt de medewerkster of wij de andere misschien even voor kunnen laten gaan. Oké, we wachten wel even. Ook de IT systemen lijken tot rust te zijn gekomen, en binnen 5 minuten is het nu gepiept. Thuis ga ik alles wat in de contracten zou moeten staan grondig uit pluizen, ik maar een lijst met alles wat morgen van ons zou moeten zijn. Alle kadastrale nummers zoek ik er bij. Plaatjes van een speciale kadaster website verzamel ik van de stukken grond, zo dat ik ook een mooie kaart krijg.

Dinsdag, we moeten naar Lugo, ongeveer 60km bij ons vandaan. We hebben een afspraak bij de notaris. Eindelijk is het zover, we gaan het koopcontract ondertekenen. Van de contracten, we hebben er 3, hebben we al vele versies gezien maar telkens klopt er iets niet. We kopen een boerderij met ongeveer 8 hectare.

De 8 hectare weilanden en bos bestaan uit vele stukken. De stukken zijn verdeeld over twee eigenaren, een vrouw die alles ge-erft heeft van haar vader en haar neef, die het ook ge-erft heeft. Hij is geestelijk gehandicapt en zijn tante behartigd zijn belangen. Beide partijen zijn het over de verkoop eens, alleen in de zaak van de neef moet ook een rechter er een uitspraak over doen.

Tot zover 2 contracten, maar er is nog een derde, dat gaat over 800 m2 bos.  Bij de eigenaar is het bekend dat het van haar is, alleen bij het kadaster niet. Dat moet eerst geregeld worden. Bij de notaris zit ook de verkopende partij van contract 1 en de makelaar met de contracten 2 en 3, die we ‘voorlopig’ tekenen en niet betalen. Omdat de contracten telkens niet kloppen, als het over de stukken grond gaat, ga ik ze eerst op mijn gemak het eerste contract controleren. Ik zie hier geen fouten. We tekenen.

Dan moet er betaald worden, We hebben een check bij en contant. Wij weten niet beter dat alles voor de verkopende partij is. Maar dat blijkt niet het geval. De contanten zijn voor de makelaar. Dat had de advocaat van de makelaar niet verteld, dat is overigens ook de man die de contracten telkens verkeerd opstelt. Nu hebben we niet genoeg geld bij, wij hebben bij wat ons verteld is. De notaris weet raad, hij belt mat onze bank en 10 minuten later is het geregeld.

In onze rubriek SpanjeVerhalen zijn meer verhalen van Sol, Rob en Antares (en andere ingezonden verhalen) te lezen. KLIK HIER

De verkopende partij vertrekt en de notaris ook. Tijd om de andere twee contracten te ondertekenen. Als ik die eerst weer controleer dan blijkt er 1,5 hectare bos niet op de staan en een stuk van 450 vierkante meter. Ik slaak een diepe zucht! De makelaar belt nu duidelijk geïrriteerd met haar advocaat. Mijn Spaans is nog niet zo best, maar net als in het Arabisch is het wel duidelijk wat er gezegd wordt als iemand kwaad is. De contracten 2 en 3 worden dus vandaag niet ondertekend.

Woensdag, we krijgen een telefoontje van de makelaar. Ze verteld aan Sol dat de stukken grond die ontbraken in het tweede contract, niet in het tweede contract horen, maar in her eerste. De notaris heeft een fout gemaakt! JA JA! Volgens mij controleert die alleen een contract wat door jullie pruts advocaat is opgesteld. En hoe nu verder vraagt Sol. We maken een aanhangsel bij het contract en dat moeten jullie tekenen….. in Lugo….. volgende week dinsdag. Zijn dan de andere contracten ook in orde? Ja! Nou dat zullen nog wel eens zien! Die controleer ik eerst weer.

Donderdag, eindelijk een dag geen ‘zakelijke’ toestanden.

Vrijdag, Omdat we nu officieel eigenaar zijn, kunnen we ons in laten schrijven bij de gemeente. We kunnen vroeg te recht en ook het inschrijven is eigenlijk een fluitje van een cent. Na wat invul werk van de medewerker en wat handtekeningen van ons is het geregeld. Maandag moeten we even terugkomen om het certificaat op te halen waarop staat dat we in Frean, Carballedo wonen.

Tot volgende week!

Zoals ik nu voor Spanjevandaag.com wekelijks een samenvatting geeft van wat ons is overkomen en wat we gedaan hebben, schrijf ik ook dagelijks een blog. Als je wil kun je daar ook eens een kijkje nemen. www.naargalicie.nl

Groetjes Sol, Rob en Antares.

Ga naar de inhoud