46 lichamen gevonden in grootste Baskische massagraf ooit

46 lichamen gevonden in grootste Baskische massagraf ooit
Beeld: @AranzadiElkartea / facebook

46 lichamen gevonden in grootste Baskische massagraf ooit

BILBAO – Een lugubere ontdekking in Bilbao. Op het kerkhof van Begoña vond men een massagraf met de overblijfselen van 46 vermiste personen. Het merendeel van de lijken waren slachtoffers die verdwenen tijdens de Spaanse Burgeroorlog.

Er waren aanwijzingen dat men op een bepaald deel van het kerkhof van Begoña de resten van 4 vermiste personen zou kunnen vinden. Groot was de verrassing echter toen tijdens de opgravingen afgelopen 22 maart in plaats van 4 maar liefst 46 lijken werden gevonden. Het gaat om het grootste Baskische massagraf ooit dat dateert uit de burgeroorlog.

42 van de lichamen behoren naar alle waarschijnlijkheid toe aan vermiste personen. Dat kon men voorlopig uitwijzen dankzij persoonlijke objecten zoals naamplaatjes, munitie, potloden, lepels of aanstekers. Een van de meest bijzondere objecten was een tandenborstel en een houten lepel die werd doorboord door een kogel. “De meest gewone objecten zijn bijvoorbeeld lepels of multifunctionele objecten om mee te eten”, verklaart Leire Arana van het team van de Wetenschappelijke groep Aranzadi , die de ontdekking deed. “In dit geval heeft een kogel de lepel doorboord, misschien was de soldaat die aan het gebruiken of zat hij in zijn zak toen hij gefusilleerd werd”.

Het team van Aranzadi begon vorig jaar in oktober met haar opgravingen in Begoña en heeft sindsdien de resten van 2.200 personen gevonden. De meeste van die personen waren individueel begraven en verschenen ook in het register van het kerkhof. Het pas gevonden massagraf komt daarin echter nergens terug. 

Een groot deel van de geïdentificeerde lichamen uit het massagraf waren republikeinse soldaten; de groepering die het opnam tegen de dictatuur van Francisco Franco. In heel Spanje zijn nog ongeopende massagraven te vinden. Volgens Leire Arana “verdient de generatie die zich opofferde voor de democratie en het zelfbestuur” de gerechtigheid die de opgraving en de identificatie met zich meebrengt.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.