Het boodschappenmandje in Spanje kost nu jaarlijks zeker 500 euro meer

Het boodschappenmandje in Spanje kost nu jaarlijks zeker 500 euro meer
Beeld: Canva

Het boodschappenmandje in Spanje kost nu jaarlijks zeker 500 euro meer

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – In maart steeg de inflatie in Spanje naar 9,8% wat 2,2% meer is dan in februari. Met een hogere inflatie komen ook hogere consumentenprijzen en dat is direct te merken bij het doen van boodschappen in de supermarkt. De Vereniging van Consumenten OCU heeft 156 artikelen geanalyseerd waarbij geconstateerd werd dat 84% in prijs is verhoogd dit jaar terwijl slechts 16% in prijs is verlaagd.

Het zijn moeilijke tijden met een torenhoge inflatie, een oorlog in Europa, stakingen en hoge energieprijzen waardoor praktisch alles duurder is geworden. Dat is te merken bij het tanken met enorm hoge brandstofprijzen, dat is te merken als je het licht aandoet of op gas kookt met torenhoge energieprijzen maar dat is ook te merken bij het boodschappen doen.

Volgens de OCU kost met de huidige prijzen het winkelmandje minstens 516 euro meer per jaar. De Vereniging van Consumenten heeft 156 artikelen geanalyseerd en de prijzen vergeleken met het jaar daarvoor waarbij meteen al opvalt dat 84% van de artikelen in prijs is verhoogd en 16% in prijs is verlaagd. Maar wat is allemaal duurder geworden volgens de OCU?

De olijfolie (aceite de oliva) van een huismerk is 53,6% in prijs verhoogd terwijl de zonnebloemolie (aceite de girasol) van een huismerk 49,3% duurder is geworden. Een fles afwasmiddel (botella de lavavajillas) is 49% duurder geworden en de margarine (margarina) is 41,5% in prijs gestegen.

Pasta, bananen van de Canarische Eilanden en gesneden zalm zijn gemiddeld tussen de 30% en 40% duurder geworden. Daartegenover staat dat de prijs voor varkenshaas is gedaald met 9,4%, uien zijn ook 8,5% goedkoper geworden en diverse drogisterij- en hygiëneproducten zoals handzeep, tandpasta, scheerapparaten en badkamerreinigers zijn ook tussen de 4,1% en 8,1% in prijs gedaald.

Volgens de OCU stegen de prijzen in 2021 nog met 9,4% maar deze zijn tussen 20 december 2021 en 8 maart 2021 al met 5,1% gestegen. Met andere woorden meer dan de helft van de prijsstijgingen is te wijten aan wat er allemaal de laatste maanden gebeurt. Volgens de OCU is het einde ook nog niet in zicht en zullen de prijzen blijven stijgen.

Ga naar de inhoud