Spaanse Belastingdienst verwacht meer te innen en bij 15 miljoen aangiften een teruggave

Spaanse Belastingdienst verwacht meer te innen en bij 15 miljoen aangiften een teruggave
Beeld: via canva.com

Spaanse Belastingdienst verwacht meer te innen en bij 15 miljoen aangiften een teruggave

De Spaanse Belastingdienst heeft op woensdag het startschot voor de Inkomstenbelasting campagne van 2023, die zal lopen van 3 april tot 1 juli van dit jaar, gegeven. De fiscus heeft als doel gesteld in totaal 18,9 miljard euro te innen, oftewel 2 miljard euro meer (een stijging van 12%) dan het bedrag dat tijdens de vorige campagne werd opgehaald. Daarentegen verwacht de Belastingdienst 11,9 miljard euro terug te geven, wat 218 miljoen euro minder is dan in het voorgaande belastingjaar.

De Agencia Tributaria verwacht in totaal 23.281.366 aangiften te ontvangen in de drie maanden dat de campagne zal duren, ongeveer 280.000 meer dan in 2022. Er wordt verwacht dat rond de 15 miljoen aangiften een teruggave zullen opleveren, terwijl de resterende 6,4 miljoen aangiften een positief resultaat zullen laten zien, waardoor de belastingbetaler aan de Belastingdienst moet betalen.

De directeur-generaal van de Belastingdienst heeft uitgelegd dat tot 13 uur op woensdag al meer dan 765.000 aangiften waren ingediend. Om 10 uur ’s ochtends op de eerste dag dat dit mogelijk is, werden er 1450 aangiften per minuut ingediend en er waren al 120.000 aangiften gedaan via de officiële app van de Belastingdienst. De eerste teruggaven zullen binnen 48 uur worden verwerkt.

Voor oudere belastingbetalers die moeite hebben met het invullen van hun aangifte, biedt de Belastingdienst speciaal opgeleid personeel aan om hen bij te staan. Deze medewerkers zullen aanwezig zijn in gemeenschapscentra, buurthuizen en andere faciliteiten voor ouderen om hen te helpen bij het indienen van hun aangifte.

Voor oudere belastingbetalers die niet in staat zijn om hun woning te verlaten, biedt de Belastingdienst de mogelijkheid om belastingadviseurs aan huis te laten komen. Deze dienstverlening is speciaal bedoeld voor immobiele ouderen of personen met een ernstige beperking die het moeilijk vinden om zelfstandig aangifte te doen.

Alle formulieren en online tools van de Belastingdienst zijn aangepast om toegankelijk te zijn voor ouderen en personen met een visuele of cognitieve beperking. De lettertypes zijn vergroot, de lay-out is overzichtelijker en de instructies zijn vereenvoudigd om het invullen te vergemakkelijken voor deze groepen.

belastingaangifte 1
April is belastingmaand in Spanje met de campagne die op 3 april begint
April is traditiegetrouw de maand van de belastingaangifte die dit jaar (2024) een week eerder op 3 april begint wanneer de belastingbetalers online hun aangifte kunnen indienen, maar wat zijn de andere data en belastingschijven dit jaar?
logo1 1www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud