Ik ga op vakantie naar Spanje en neem het volgende mee uit de supermarkt

Ik ga op vakantie naar Spanje en neem het volgende mee uit de supermarkt
Beeld: AI-beeld / redactie

Ik ga op vakantie naar Spanje en neem het volgende mee uit de supermarkt

Wat is leuk om mee te nemen uit de Spaanse supermarkt? Voor op de Spaanse camping of in je Spaanse vakantiehuis of om thuis dat Spaanse gevoel meteen weer tevoorschijn te toveren. Of als origineel Spaans souvenir natuurlijk. En extra leuk dat je zo’n souvenir gewoon kunt vinden en kopen in Spaanse supermarkten als de Mercadona, Consum, Carrefour en Eroski. 

Hou op de heenreis dus voldoende ruimte over in je kofferbak of koffer. Zo kun je nog wekenlang nagenieten van je vakantie. Spaanse olijfolie, olijven en wijn inslaan ligt natuurlijk voor de hand, maar hieronder hebben we nog 15 originele tips. Veel van die lekkernijen zijn ook heerlijk voor onderweg trouwens.

Samen met het glossy Spanje magazine ESPANJE! gaan we op bezoek in een Spaanse supermarkt en zoeken we typisch Spaanse producten uit die je niet in Nederland en België kunt krijgen, en als dat wel zo is al vaak veel te duur. Een bezoekje aan een supermarkt in Spanje, vooral de grote zoals Mercadona of Carrefour en Alcampo, is al de moeite waard om het strand even links te laten liggen.

¡LEUK! Neem nu een abonnement op ESPANJE! dat vier keer per jaar een 100 pagina’s tellend glossy magazine uitbrengt. Voor slechts € 26,95 krijg je met € 13 of 30% korting (normaal € 39,75) de huidige editie en de vier komende edities. KLIK HIER en meld je aan om meteen ESPANJE! te lezen (ook leuk als cadeau natuurlijk).

Gaseosa

Hiermee tover je een glimlach op de gezichten van thuisblijvers die net zo verzot zijn op Spanje als jij: een doodgewone fles gaseosa. Zit ergens tussen spa groen en spa rood in en tovert koppige wijn om in een sprankelende tinto de verano. Met stip op nummer één van spotgoedkope souvenirs: anderhalve-literfles huismerk voor 0,25 euro.

Salsa brava

Natuurlijk, salsa brava is kinderlijk eenvoudig zelf te maken. Maar aan de vrolijk gekleurde flesjes van het merk Orlando kun je in de supermarkt niet voorbijlopen. Geldt ook voor aioli trouwens. Zet zo’n tube op de eettafel en je voelt je Spaanser dan de Spanjaarden. Patatas bravas klinkt toch veel beter dan patatje mayo?

Visblikjes

In de Spaanse supermercado trekt bijna alles wat in de zee leeft, ingeblikt aan je voorbij. Chipirones en su tinta (baby-inktvisjes in hun eigen inkt), mejillón en escabeche (mossel in zure marinade), navajas (scheermesschelpen), berberechos (kokkels), pulpo (octopus) en ga zo door.

Saffraan

Heb je heerlijk genoten van paella op een Spaans terras? Dan is dit ingrediënt onmisbaar en zo lichtgewicht dat je het altijd mee kunt nemen. Let wel op, want de echte saffraan is niet erg goedkoop.

Groenten in glas

In de schappen vind je de meest exotische groenten in blik of glas. Superdikke asperges uit Navarra, artisjokkenharten, cardo (kardoem). Dat alles voor prijzen waar de Aldi en Lidl een puntje aan kunnen zuigen.

Tortas de aceite

Typisch Andalusisch ontbijtje, maar ook heerlijk voor tussendoor met aardbeien of frambozen erbij. Waarschuwing: zo lekker dat de kans groot is dat ze op zijn voor je je straat weer inrijdt.

Klassiekers

Zoals de haastige Nederlander een blik erwtensoep opentrekt, pakt de haastige Spanjaard een blik Cocido Madrileño (bonenschotel met spek), Fabada Asturiana (bonenschotel) of Pisto Manchego (gesmoorde groenten). De blikken van het merk Litoral smaken prima.

Gazpacho

Gapzacho uit een pak of fles? Waarom niet. Maar ze zijn niet allemaal even lekker. Connaisseurs proeven vooral bij Alvalle de echte gazpachosmaak. Om mee terug te nemen minder geschikt, omdat het in de koeling moet. De pakken van Gallino Blanco kunnen wel zo in de koffer. Tikje waterig, maar opgelekkerd met zelfgehakte guarnición (tomaat, komkommer, ui, paprika en broodblokjes) prima om in zomerse Spaanse sferen te komen.

Tortilla de patata

Voor wie niet zo’n keukenprins is: de inhoud van deze potten hoef je alleen maar in de pan te gooien. Handig ook voor op de camping. Je hoeft bij de inhoud van deze pot alleen nog de eieren te doen en klaar is Pedro!

Babyvoeding

Geinig souvenir voor gezinnen met kinderen in de babyleeftijd: een paar potjes babyvoeding. Spaanse baby maagjes deinzen nergens voor terug. Wat dacht je van een potje paella of menestra de cordero (lamb stew)?

Je begrijpt natuurlijk wel dat het bovenstaande slechts een heel kleine greep is uit wat er allemaal te krijgen is in een Spaanse supermarkt. Deze zijn anders dan wat Nederlanders en Belgen thuis gewend zijn, en dat maakt het ook zo leuk natuurlijk.

ESPANJE! Reis- en cultuurmagazine is dé Nederlandstalige glossy over Spanje en de Spaanstalige wereld dat vier keer per jaar in Nederland en België verschijnt. ESPANJE! is een hoogwaardig journalistiek magazine met inspirerende reisreportages, mooie interviews, boeiende columns, heerlijke recepten en honderden tips voor liefhebbers van Spanje. Meer informatie lees je op de website espanje.nl

Ga naar de inhoud