Waar in Spanje wonen de meeste honderdjarigen?

Waar in Spanje wonen de meeste honderdjarigen?
Beeld: via canva.com

Waar in Spanje wonen de meeste honderdjarigen?

In een tijd waarin we steeds meer willen weten over de levensstijl van de zogenaamde ‘blauwe zones’, de ideale voeding om 100 jaar te worden of speciale factoren die de levensduur bevorderen, biedt de bovenstaande kaart van de Matrix Foundation waardevolle informatie. Zo kunnen we bijvoorbeeld zien in welke delen van Spanje er meer honderdjarigen wonen.

Deze kaart kan ons helpen om inzicht te krijgen in de factoren die bijdragen aan een lang en gezond leven. Door te kijken naar gebieden waar veel honderdjarigen wonen, kunnen we wellicht leren van hun levensstijl en gewoonten. Het is fascinerend om te ontdekken waar ter wereld mensen het langst leven en wat de mogelijke redenen hiervoor zijn.

Door deze informatie te bestuderen, kunnen we onze levensstijl aanpassen voor een gezonder en langer leven. Begrijpen wat deze gemeenschappen anders doen en die elementen in ons leven integreren is belangrijk. Zo streven we naar betere gezondheid en welzijn op lange termijn. Kennis delen met andere culturen kan ons helpen nieuwe manieren te ontdekken om ons eigen leven te verbeteren.

Het noordwesten van Spanje heeft vijf keer zoveel honderdjarigen als het nationale gemiddelde. Slechts 25% van het lang leven kan worden toegeschreven aan genetica. Een lange levensduur hangt af van omgeving, beweging, voeding, gewoonten en gezelschap.

Volgens de Matrix Foundation leeft een 65-jarige in Spanje gemiddeld 81,2 jaar als hij een man is en 85,3 jaar als ze een vrouw is, een levensduur die met respectievelijk 1,2 en 1,5 jaar per decennium is toegenomen voor de mannelijke en vrouwelijke bevolking. De toename van het aantal honderdjarigen in de afgelopen decennia is te wijten aan een daling van de sterftecijfers op hoge leeftijd.

Vrouwen hebben veel meer kans om 100 kaarsjes op de taart uit te blazen, want zij vertegenwoordigen vier van de vijf honderdjarigen. Desondanks is de verhouding van mannelijke honderdjarigen in Spanje 30% tot 80% hoger dan in andere ontwikkelde landen zoals Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, de Verenigde Staten, Canada en Japan.

Van ongeveer 10.000 honderdjarigen in 2011 is dit aantal gestegen tot 17.308 in 2020 (een toename van 68%), met een exponentiële groeivoet van 5,5% per jaar. De bevolking van honderdjarigen groeit met 5,8% per jaar (ongeveer 150 meer), terwijl die van honderdjarige vrouwen groeit met een jaarlijks tempo van 5,4%, (ongeveer 580 meer).

Op de onderstaande interactieve kaart worden 691 territoriale eenheden met een grootte van meer dan 10.000 personen onderscheiden om de verdeling van Spaanse honderdjarigen weer te geven. De territoriale eenheid die de minst bevolkte en meest landelijke gemeenten van de provincies León, Asturias, Lugo en Ourense omvat, heeft 718 honderdjarigen, de langstlevende van Spanje.

Andere territoriale eenheden zijn de minst bevolkte gemeenten van de provincies Valladolid, Zamora en Salamanca omvat die 274 honderdjarigen in een bevolking van ongeveer 29.000 mensen tellen. Als voorbeeld: in León zijn 40 keer zo veel honderdjarigen dan in Tarifa (Cádiz).

Blauwe zones in Spanje?

Spanje is geen “blauwe zone”, maar sommige regio’s hebben opvallend veel honderdjarigen door gemeenschappelijke factoren die bijdragen aan een lang en gezond leven. Het Mediterraans dieet met olijfolie, groenten, noten en vis verlaagt risico op hartziekten, obesitas en kanker. Voeding is belangrijk, maar sociale cohesie en sterke familiebanden spelen ook een rol. Een sterk sociaal netwerk en verbondenheid dragen bij aan betere gezondheid en verlengde levensverwachting.

De fysieke omgeving is ook van belang. Veel van de Spaanse regio’s met een hoge levensverwachting bevinden zich in bergachtige of landelijke gebieden, waar de lucht schoner is en de levensstijl over het algemeen actiever is. Bovendien bieden deze gebieden vaak een aangenaam klimaat, wat kan bijdragen aan een betere algehele gezondheid.

Ga naar de inhoud